Klinik for Dialyse
Vi har forskellige behandlingsmuligheder inden for dialyse. Læs om dit forløb og find praktiske informationer.
Om klinikken
Klink for Dialyse står for rensning af blodet for dig, hvis nyrer i kortere eller længere tid ikke selv kan rense kroppens blod. Det kan skyldes, at du har diabetes, højt blodtryk, medfødte misdannelser eller sygdomme i nyrerne.
Hæmodialysebehandling
Hæmodialyse indebærer, at blodet løber igennem et filter i en dialysemaskine. Blodet renses for affaldsstoffer og overskydende væske, når det passerer igennem dialysefiltret. Hæmodialysebehandling foregår 2-4 gange ugentligt af 3-5 timers varighed. Vi tilstræber os at du får faste dialysedage og tidspunkter, som passer til din hverdag.
I Klinik for Dialyse udfører/tilbyder vi forskellige former for dialysebehandling. Læs om de forskellige former i patientinformationerne:
- Hæmodialyse i eget hjem
- Posedialyse (foregår i eget hjem alle ugens syv dage)
- Selfcare (Dialysebehandling i Klink for Dialyse, som du selv varetager)
Dialyseadgange
Inden du starter i hæmodialysebehandling, er der brug for en dialyseadgangsvej til din blodbane. Dette kan være en A/V fistel eller et hæmodialysekateter.
Faggrupper du møder
Når du kommer i afsnittet, møder du primært sygeplejersker, men du møder også læger, diætister mm. Du kan derudover møde studerende og elever, der har opgaver alt efter, hvor de er i deres uddannelse.
Om at leve med dialysebehandling: Nyttig viden, råd og vejledning
- I patientinformationen: Værd at vide om dialysebehandling, kan du læse mere om din sygdom og behandling og om hvordan den kan påvirke dig.
- I patientinformationen: At leve med hæmodialyse, får du gode råd og viden i forhold til at starte med hæmodialysebehandling, og de ændringer det kan betyde i din og din families hverdag. Fx i forhold til ferie og forsikring.
- Find viden og få hjælp og rådgivning hos Nyreforeningen. Du kan få hjælp, hvis du selv har en nyresygsom, eller hvis du er pårørende til en med en nyresygdom: Gå til nyreforeningens hjemmeside (nyre.dk)
Din behandling
For nogen vil det være muligt at vælge mellem de forskellige behandlingsmuligheder - for andre er det ikke en mulighed. Beslutningen vil altid blive taget i samråd med din patientansvarlige læge, da det er nødvendigt at få en grundig information, vejledning og oplæring.
Vi vil sørge for, at der bliver arrangeret en samtale med dig, dine pårørende samt en sygeplejerske og en læge, som er ansvarlig for de enkelte behandlingsmuligheder.
Du har altid mulighed for at stille spørgsmål. Spørg hellere for meget end for lidt.
Dit besøg
Før du kommer
Når du er blevet henvist til Klinik for Dialyse, indkalder vi dig til behandling.
Inden dit besøg får du information om:
- Hvor og hvornår du skal møde op
- Hvad der skal ske under dit besøg
- Hvad du skal gøre, hvis du bliver forhindret i at møde op til din aftalte tid
- Hvad du evt. skal gøre hjemmefra
Du er velkommen til at besøge klinikken sammen med dine pårørende før din første behandling.
Du må gerne tage en pårørende med til din første behandling.
Når du ankommer
Når du kommer til hospitalet, skanner du dit sundhedskort på en ankomststanderen, som er placeret umiddelbart inden for hovedindgangen. Ankomststanderen printer en bon. På den står der, hvornår du skal gå til Klinik for Dialyse, klinikken ligger i Fløj B, plan 1, venteområde 16. Oplysningerne står også på bonnen.
Frivillige fra Røde Kors står klar til at hjælpe dig, hvis du har brug for det.
Når du kommer til venteområdet ved klinikken, skanner du dit kort igen. Så ved vi, at du er kommet. Vi kommer og henter dig, når det er din tur.
Når du får dialysebehandling
Du ligger i en seng under dialysebehandlingen, hvor du har dit eget tøj på. Der er TV og mulighed for at anvende streamingtjenester ved hver plads.
Mad og drikke under dialysebehandlingen
- Patienter, der får dialysebehandling om morgenen, får serveret morgenmad fra kl. 8.00 og frokost ca. kl. 11.30.
- Patienter, der får dialysebehandling om eftermiddagen, får serveret eftermiddagskaffe ca. kl. 15.00 og aftensmad ca. kl. 17.30.
Hygiejne
Vask og sprit dine hænder grundigt før og efter behandling. Hvis du har diarré eller omgangssyge, skal du give personalet besked. Læs mere om hygiejne i patientinformationen: Hygiejne i Klinik for Dialyse.
Gæstedialyse, Guest dialysis, Gastdialyse
Hvis du har behov for dialyse under din ferie i Midt-/Vestjylland, kan du få det i Klinik for Dialyse, hvis der er plads.
If you need dialysis treatment during your holiday in Central and West Jutland, you can be treated at the Dialysis Unit in Gødstrup.
Wenn Sie während Ihres Urlaubs in Mittel- und Westjütland Dialysebehandlung benötigen, können Sie diese in der Dialyse Abteilung in Gødstrup beziehen, sofern wir Platz haben.
Du bedes kontakte os i god tid på klinikkens funktionspostkasse/Please contact us well in advance by e-mail/Bitte kontaktieren Sie uns rechtzeitig per E-Mail:
Til pårørende
Du er velkommen til at følge en dialysebehandling eller deltage i samtaler, hvis du og patienten ønsker det.
Vi har desværre ikke mulighed for at tilbyde transport og kost til de pårørende.
Du kan som pårørende hjælpe med at:
- Høre, hvad der bliver sagt under en samtale
- Stille spørgsmål
- Eventuelt hjælpe med at forberede spørgsmål hjemmefra.
Godt du spør'
Husker du at stille spørgsmål? Se forslag til gode spørgsmål, som både du og dine pårørende kan stille, på www.godtduspoer.dk
Brugerråd i Klinik for Dialyse
Din mening tæller. Derfor er der oprettet et Brugerråd i Klinik for Dialyse. Brugerrådet skal sikre kvalitet samt bidrage til et positivt og givende samarbejde mellem patienter og personale. I Brugerrådet mødes patienter med personale for at få viden om, hvordan det er at være patient, og hvad der er vigtigt for patienterne. Der arbejdes med udvikling af informationsmateriale og nye tiltag, indretning af afsnittet og planlægning.
Du er derfor velkommen til at henvende dig til Brugerrådets medlemmer, hvis du har emner, som skal tages op i Rådet.