Her kan du læse mere om din sygdom, behandlingen og hvordan den kan påvirke dig.
Gå direkte til:
Værd at vide om dialysebehandling
Om forløbet
Raske nyrer har flere funktioner. Blandt andet renser de kroppen for affaldsstoffer og udskiller overskydende vand ved at danne urin. Samtidig spiller nyrerne en vigtig rolle i reguleringen af dit blodtryk.
Hvis dine nyrer ikke længere fungerer tilstrækkeligt, vil affaldsstoffer og vand ophobes i kroppen, og det vil være nødvendigt med dialysebehandling for at få dette væk fra kroppen.
Når nyrerne fungerer normalt er de blandt andet med til at fjerne overskydende væske fra din krop.
Hvis nyrefunktionen aftager, kan din vandladning aftage eller helt ophøre. Væskemængden i din krop vil da øges og ophobes i kroppen. Hvis du har for meget væske i kroppen, vil du typisk få hævede ben, fingre eller hævelse ved øjnene. Dette kaldes ødemer.
Væsken kan også samle sig i lungerne og give åndedrætsbesvær.
Endvidere kan for meget væske i kroppen medføre for højt blodtryk og eventuelt hovedpine.
Ved dialysebehandling er det maskinen, der sørger for at fjerne den overskydende væske i din krop, men samtidig kan det være en nødvendighed, at du begrænser dit væskeindtag. Dette vil din patientansvarlige læge eller kontaktsygeplejerske tale med dig om.
Hvor meget du anbefales at drikke, afhænger af hvor meget du tisser i døgnet. Din urinmængde måler vi ved, at du skal opsamle din urin i en dunk henover et døgn, på den måde kan vi se, hvor godt nyrerne arbejder. Jo mere urin du kommer af med, jo mere kan du drikke. Væskeanbefalingen vil blive vurderet af din patientansvarlige læge.
Du vil høre ordet tørvægt. Det er din vægt, når du ikke har for meget væske i kroppen (dvs. ingen hævede ben eller fingre, ingen åndenød). Din tørvægt kan ændre sig, da den afhænger af din fysiske tilstand og din appetit.
Træthed er en udfordring hos mange med kronisk nyresygdom.
Du vil opleve en træthed, der ikke forsvinder efter en god nats søvn.
Trætheden kan blandt andet påvirke humøret og evnen til at foretage almindelige dagligdags aktiviteter.
Specielt i tiden hvor du starter op i hæmodialysebehandling, kan du opleve træthed og utilpashed på grund af ophobning af affaldsstoffer. Trætheden aftager som regel efter en tid.
Hæmodialysebehandling er en belastning for kroppen, og derfor kan du være ekstra træt de dage, hvor du har været i behandling.
Om behandlingen
Her er en kort oversigt over det medicin, du oftest vil få brug for. Der er en del af det medicin, du får i forbindelse med hæmodialysebehandling, der er gratis, og dette betyder, at du får det udleveret fra Dialyseafsnittet.
Vi sørger for, at du hele tiden har en opdateret medicinliste.
HUSK altid at medbringe din egen medicin, når du bliver indlagt på sygehuset. Vi udleverer en taske til din medicin, hvis du ønsker dette.
Medicin til behandling af lav blodprocent:
Aranesp: Erytropoietin (Et hormon der dannes i nyrerne) også kaldet EPO – er medicin mod blodmangel og gives til dig hvis du har lav blodprocent. Aranesp stimulerer dannelsen af røde blodlegemer. Gives som indsprøjtning på dialysemaskinen.
Venofer (jern): Der skal være en vis mængde jern i blodet for at knoglemarven, sammen med EPO, kan danne røde blodlegemer. Venofer gives som indsprøjtning på dialysemaskinen.
Medicin til at regulere dit calcium-/fosfat-stofskifte:
Etalpha: Etalpha er et D-vitamin, der er nødvendigt for normal knogledannelse. Ved nedsat nyrefunktion kan du ikke selv danne det aktive D-vitamin. D-vitamin øger kalkoptagelsen fra tarmen og forebygger afkalkning af knoglerne. Udleveres vederlagsfrit fra Dialyseafsnittet.
Fosfatbindere: Ved nedsat nyrefunktion kan det være svært at kontrollere indholdet af fosfat i blodet. Fosfat får vi blandt andet fra mælk og ost. For nogle nyresyge kan det være nødvendigt at begrænse indtaget af fosfatholdige madvarer. Hvis mængden af fosfat er for høj, kan det give forkalkninger i blodårerne. Det er din kontaktlæge, der vurderer om du har behov for medicin, der regulerer fosfatindholdet i blodet. Alle fosfatbindere udleveres vederlagsfrit fra Dialyseafsnittet.
Renvela: Renvela er en tablet der binder fosfat fra maden, når fosfatindholdet i dit blod bliver for højt. Tabletten skal indtages i forbindelse med dit måltid.
Fosrenol: Fosrenol er en tablet der binder fosfat, når fosfatindholdet i dit blod bliver for højt. Det er en tyggetablet, som skal indtages i forbindelse med dit måltid.
Unikalk: Unikalk er et kalktilskud og en tablet der binder fosfat i forbindelse med dit madindtag. Tabletten skal indtages i forbindelse med dit måltid.
Osvaren: Osvaren er en tablet der binder fosfat i forbindelse med dit madindtag. Tabletten skal indtages i forbindelse med dit måltid.
Velphoro: Velphoro hjælper med at regulere indholdet af fosfat i blodet, når det bliver for højt. Velphoro skal tages i forbindelse med et måltid. Velphoro er en tyggetablet, som kan knuses, hvis det gør det nemmere. Den må gerne sluges hel og kan med fordel opløses i lidt vand.
Gode råd
Når nyrernes funktion aftager, er der nogle affaldsstoffer nyrerne ikke kan fjerne. Hæmodialysebehandling erstatter noget af den manglende nyrefunktion. For at begrænse mængden af affaldsstoffer, er der for nogle patienter behov for ændringer i kosten for at nedsætte mængden af fosfat eller kalium i blodet.
Det er ikke muligt at undgå fosfat, men mængden kan begrænses – Du kan blandt andet være opmærksom på:
at drikke mindre mælk
at spise mindre ost
at undgå yoghurt, ymer, cultura og lignende
at chokolade, marcipan kun må spises i meget små mængder.
Det er ikke muligt at undgå kalium i maden, men denne kan begrænses ved at du for eksempel:
drikker mindre kaffe
undlader at drikke kakao samt frugt- og grønsagsjuice
begrænser indtaget af frugt og grøntsager
undgår at spise banan
begrænser indtaget af nødder, mandler og tørret frugt
I forbindelse med hver dialysebehandling tilbydes du et stykke brød til formiddagskaffe og en sandwich/rugbrød samt 1 dessert til frokost. Der vil være kaffe, the og kolde drikke.
Når du starter i dialyse tilbydes du en diætistsamtale. Bliver der yderligere behov for diætist fremadrettet, vil vi sammen vurdere behovet og derefter bestille endnu en samtale.
Det er vigtigt for dig at vide, at du i perioder i mere eller mindre grad, kan have problemer med hukommelsen og koncentrationen.
Træthed og hæmodialysebehandling kan blandt andet være årsager, der er medvirkende til, at du bliver utilpas og i perioder derfor har svært ved at indgå i sociale arrangementer. At følge med i en samtale kan være en stor udfordring. Samtidig kan det være svært blandt andet at overskue sin medicin, alt sammen noget som førhen var en naturlig og ukompliceret ting.
Du kan opleve, at du synes din hukommelse er svækket, og at du måske synes det er flovt ikke at kunne huske simple ord eller aftaler. Du kan let blive stresset og anspændt og kan føle personligt nederlag på grund af dette. Det er vigtigt, at din familie og venner ved, at dette ikke er unormalt, men at det er nogle af de gener, der kan være forbundet med en kronisk nyresygdom.
En god hjælp kan være at skrive dine spørgsmål og tanker ned, så du ikke glemmer dem.
Alternativ behandling omfatter mange forskellige former for behandling, som tilbydes udenfor sundhedsvæsenet.
Nogle behandlingsformer kan gøre det lettere at komme igennem sygdom og behandling, mens andre kan have en uhensigtsmæssig indflydelse. Tal derfor altid med din patientansvarlige læge i Dialyseafsnittet, hvis du ønsker at benytte alternativ behandling.
Kontakt
Kontakt Klinik for Dialyse
Klinik for Dialyse: tlf. 78 43 67 60
Åbningstider:
Mandag-torsdag: kl. 7.30-21.30
Fredag: kl. 7.30-21.00
Lørdag og søndag: kl. 7.30-14.30
Udenfor Klinik for Dialyses åbningstider: Kontakt Sengeafsnit for Nyresygdomme
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.godstrup.dk/1333641
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.