Her er nogle af de oplysninger, som du og dine pårørende kan have brug for under og efter indlæggelse i forbindelse med hoftebrud.
Gå direkte til:
Information efter brud i hoften
Denne vejledning er til dig, som har fået et hoftenært brud, også kaldet hoftebrud.
Et hoftebrud er et brud i den øverste del af lårbensknoglen.
I denne information har vi samlet nogle af de oplysninger, som du og dine pårørende kan have brug for under og efter indlæggelsen.
Du må endelig spørge, hvis der er noget, som du er i tvivl om. Vi lægger vægt på, at du føler dig godt informeret og selv er med til at træffe beslutninger om undersøgelser og behandling.
Hoftebrud er inddelt i 3 kategorier alt efter bruddets placering.
Du har et
__ brud i lårbenshalsen
__ brud i lårbensknoen
__ brud under lårbensknoen
Et hoftebrud opstår specielt hos ældre mennesker efter et fald på siden. Brud er hyppigere, hvis du har knogleskørhed (osteoporose).
Vær opmærksom på
Ambulant operation (hjem samme dag)
Er du mødt til ambulant operation, henvises pårørende til at opholde sig i Foyeren på niveau 0.
Børn, handicappede og andre sårbare, fx demente, må have én pårørende/ledsager med gennem forløbet. Mens barnet/patienten er til operation, henvises pårørende/ledsager til at opholde sig i Foyeren på niveau 0.
Vi ringer efter pårørende/ledsager, når patienten er ved at vågne op.
Operation under indlæggelse
Er du indlagt, vil personale på dit sengeafsnit informere om, hvor dine pårørende kan opholde sig.
Indlagte børn, handicappede og andre sårbare, fx demente, må have én pårørende/ledsager med gennem forløbet. Mens barnet/patienten er til operation, henvises pårørende/ledsager til venteområde 13 via K2.
Vi ringer efter pårørende/ledsager, når patienten er ved at vågne op.
Om operationen
Formålet med operationen er at få sat bruddet på plads samt sikre, at det er solidt fastgjort. Dette gør, at du kan komme i gang med at bevæge dig hurtigst muligt, og at bruddet heler op. Til dette kræves operation.
Det er vigtigt, at du overholder nedenstående fasteregler. Plejepersonalet vil instruere og overholde fasteregler op til operationen.
Stop med at spise 6 timer før - stop med at drikke 2 timer før
Du må ikke spise eller drikke mælk eller juice med frugtkød, f.eks. appelsinjuice, de sidste 6 timer før dit operationstidspunkt
Du må drikke vand, saftevand, te og kaffe uden mælk indtil 2 timer før dit mødetidspunkt
Hvis du har diabetes, skal du følge den aftale, du har lavet med personalet. Der vil blive udarbejdet en plan for din diabetes, imens du faster. Plejepersonalet tager hånd om at følge planen.
Vi anbefaler, at du heller ikke ryger, bruger e-cigaretter, skrå, snus eller tygger tyggegummi
Operationsmetoden afhænger af bruddets type, dit funktionsniveau før bruddet samt hvordan dine knoglers og din øvrige tilstand er. Alle hoftenære brud kræver operation.
Vi vil, når vi konstaterer bruddet, anlægge et smertekateter i ryggen, som vil hjælpe på smerterne i hoften inden operationen, men som også vil give smertelindring efter operationen og ved din mobilisering i afdelingen.
Det vil i nogle tilfælde ikke være muligt at anlægge dette smertekateter, f.eks. hvis du er i behandling med blodfortyndende medicin.
Såret efter operationen er sat sammen med clips, også kaldet agraffer.
Inden under er der syet med forskellig slags tråd, som helt eller delvist opløses med tiden.
Man kan fjerne lårbenshovedet og erstatte det med et kunstigt lårbenshoved og en hofteskål. Det kaldes en protese eller en hoftealloplastik.
Her sættes en skrue i lårbenshovedet og en metalskinne på lårbensskaftet. Dette kaldes en glideskrue
Her sættes et metalsøm ned i lårbenet
Risici og bivirkninger
Infektion, kar- eller nerveskade forekommer hos mindre end 1 ud af 100
Efter operationen
I Sengeafsnit for Ældresygdomme lægger vi vægt på, at patienterne kommer hurtigt i gang igen. De seneste års forskning viser, at når man kommer ud af sengen få timer efter operationen, øges chancen for at undgå komplikationer.
På operationsdagen vil du derfor komme op at stå og måske endda gå nogle skridt, så der kommer vægt på benet. Du kan eksempelvis gå til og fra toilettet. Det skal foregå med hjælp fra personalet og med et gangredskab.
Under indlæggelsen skal du være mest muligt oppe, afhængigt af dit funktionsniveau før bruddet. Plejepersonalet, fysioterapeuter og ergoterapeuter vil hjælpe dig med den daglige træning.
Den daglige træning indbefatter hverdagsaktiviteter så som at komme i og af sengen, sætte og rejse sig, klare toiletbesøg, personlig hygiejne, af- og påklædning samt gå sikkert med et gangredskab. Nogle vil også skulle træne at gå på trapper.
Det kræver en stor indsats fra din side at komme i gang. Måske vil du eller dine pårørende føle, at vi presser dig. Ved at være fysisk aktiv får du det hurtigt bedre og genvinder de funktioner, du havde før hoftebruddet.
I de fleste tilfælde må du støtte på benet inden for smertegrænsen, men ved et kompliceret brud må du ikke støtte i 6 uger. Det får du besked om efter operationen.
For at undgå at få en lungebetændelse efter operationen anbefaler vi, at du under indlæggelsen børster tænder 2 gange dagligt med tandpasta uden skummemiddel og bagefter skyller eller renser munden med klorhexidin, enten skyllevæske 10 ml i 30-60 sekunder eller klorhexidin mundgel. Personalet vil guide dig under din indlæggelse i forhold til tandbørstning og klorhexidin.
Du får under indlæggelsen udleveret både tandpasta og klorhexidin.
Du vil under indlæggelsen blive sat i behandling med blodfortyndende medicin for at forebygge blodpropper.
Medicinen gives i maven som indsprøjtninger i 7-10 dage.
Efter udskrivelsen kommer hjemmesygeplejersken og giver dig indsprøjtningerne.
På Region Midtjyllands hjemmeside kan du læse mere om Fragmin:
Du vil enten få anlagt en blokade eller et smertekateter (epiduralkateter) inden operationen. I de fleste tilfælde vil du få lagt et smertekateter, som vi kan bruge til at smertedække dig bedst muligt.
Såfremt du får et smertekateter, vil dette blive fjernet 2. døgn efter din operation, hvor du vil overgå til tabletbehandling for dine smerter.
Ved blokade får du tabletbehandling samme dag efter din operation.
Det er normalt at have ondt i den opererede hofte i op til 3 måneder efter operationen, og benet vil ofte være hævet. For at vi kan lindre dine smerter mest muligt vil vi i samarbejde med dig vurdere dine smerter og give dig den smertestillende medicin, du har brug for. Det er vigtigt, at du beder om ekstra smertestillende medicin, hvis du har behov for det.
Målsætningen med smertebehandlingen er
At du er smertefri eller har lettere smerter, når du hviler
At smerterne ikke hindrer dig i at lave dagligdags aktiviteter
Selv om du føler dig træt og kan have kvalme, er det vigtigt, at du umiddelbart efter operationen begynder at spise og drikke.
Skulle du være plaget af kvalme, er det vigtigt, at du siger det til plejepersonalet, så du kan få medicin, som modvirker kvalmen eller evt. få ændret den medicinske behandling.
For at undgå komplikationer og give bruddet mulighed for at hele bedst muligt, vil du blive tilbudt en energi- og proteinrig kost.
Vi registrerer, hvor meget du spiser for at vurdere, om der er behov for supplering af din kost.
Det betyder, at du får tilbudt proteindrikke med forskellig smag. Proteindrikke medvirker til, at du får den ernæringsmængde, som du har brug for. Efter udskrivelsen er det vigtigt, at du fortsætter med
At spise mindst 5-6 måltider om dagen
At spise varieret
At drikke mindst 1½ liter om dagen
Hvis din appetit er lille, kan du i en periode supplere med proteindrikke.
Proteindrikke kan købes på apoteket, og du kan få en recept med fra hospitalet. Såfremt du ikke kan lide proteindrikke fra apoteket, kan du lave din egen, f.eks.:
Hjemmelavet proteindrik
2 dl kærnemælk
2 dl koncentreret saft
2 dl skyr 1% (12 g pr. 100 g)
1 dl fløde
Det hele piskes sammen og er klar til brug. Opbevares køligt, røres i og drikkes kold.
Du kan desuden berige din kost med følgende:
Rapsolie i yoghurt, grød, sovs, kartoffelmos
Smør/olie til pasta, kartofler, ris, grønsager
Rapsolie, smør, pasteuriseret æg og fløde i kartoffelmos og suppe
Rapsolie og fløde i farsretter
Fedtstof på brød og gerne mayonnaise og mayonnaisesalater
Piskefløde/flødeskum i yoghurt eller surmælksprodukter
Det er påvist, at rygning kan medføre betydelig øget risiko for komplikationer, herunder infektioner, dårlig sårheling, hjerte- og lungeproblemer og brede ar.
Vi opfordrer dig til rygestop eller reduktion af dit forbrug.
Der er ikke mulighed for tobaksrygning i afdelingen under din indlæggelse, men vi tilbyder i stedet nikotinsubstitution i form af et nikotinplaster.
Har du et ønske om rygestop, kan vi henvise dig til rygestop i kommunen.
Det er desuden påvist, at personer, der drikker mere end 4 genstande om dagen, har en øget risiko for infektioner, svækkelse af immunforsvaret, blødning samt hjerte- og lungeproblemer.
Har du ønske om hjælp til alkoholstop ved udskrivelsen, kan du henvende dig til din egen læge.
Smertestillende behandling og mindre fysisk aktivitet, mens du er indlagt, kan betyde, at maven går i stå. For at undgå forstoppelse vil du få afføringsmiddel, imens du er indlagt og får smertestillende behandling.
For at holde gang i maven er det vigtigt, at du drikker rigeligt med væske, spiser en fiberrig kost og bevæger dig i hverdagen.
Vi planlægger din udskrivelse sammen med din hjemkommune.
Vi forventer, at du bliver udskrevet senest 4 dage efter operationen.
Vi vil gerne sikre, at det er trygt at komme hjem igen efter indlæggelsen, både for dig og dine pårørende. Planlægning af din udskrivelse starter derfor dagen efter operationen og er et samarbejde mellem dig, evt. pårørende, plejepersonalet, ergo- og fysioterapeuterne samt lægen på sygehuset. For at være tryg ved at komme hjem har det stor betydning at have én at komme hjem til, så man ikke er alene. Det kan derfor være godt, hvis du bor alene, at du laver en aftale med én, der kan være hos dig, når du kommer hjem.
Hvis der er brug for hjemmehjælp eller hjemmesygeplejerske, formidler vi kontakt til den kommunale visitator med henblik på hjælp.
Der kan være behov for et besøg i dit hjem af den kommunale ergoterapeut med henblik på vurdering af hjælpemidler efter udskrivelse. Udskrivelsesplanen vil blive gennemgået med dig, og det er vigtigt, at du spørger, hvis du er i tvivl om noget. Her er en pårørende velkommen til at være med, evt. den der skal være hos dig.
Du får medicin med hjem til de første dage og evt. en recept på ny medicin samt en medicinliste.
For nogle patienter har vi mulighed for at afholde videomøde med kommunen. Hvis du opfylder kriterierne til videomøde, kan der tilbydes et virtuelt møde mellem hospitalet/dig og visitationen/aflastningspladsen/hjemmesygeplejersken. Dette kan være med til at sikre en tryg udskrivelse og til, at du/dine pårørende kan få svar på de spørgsmål, som måtte fylde.
En af de første dage vil du eller dine pårørende blive spurgt om dine boligforhold.
Dette hjælper med at vurdere, hvilke hjælpemidler du har brug for.
Det sikrer også, at der er plads til hjælpemidlerne i dit hjem.
Levering af hjælpemidler
De fleste hjælpemidler bliver sendt hjem til dig fra kommunen.
Nogle hjælpemidler udleveres fra hospitalet.
Disse kan stilles på patientstuen, så dine pårørende kan tage dem med hjem.
Hvis det ikke er muligt, sendes de direkte hjem fra hospitalet.
Kontakt til pårørende
Dine pårørende kan blive kontaktet, når hjælpemidlerne skal leveres.
De kan muligvis skulle låse op den dag, hvor leveringen sker.
Nogle gange skal de også hjælpe med at skabe plads i hjemmet på forhånd.
Personalet kan hjælpe dig med at arrangere hjemtransport.
Hvis det er muligt, kan du også blive afhentet af dine pårørende.
Genoptræning
Det er vigtigt at starte genoptræning hurtigt efter operationen.
Nedenfor finder du vejledninger til, hvad du skal være opmærksom på i efterforløbet.
Du vil få en guide til øvelser, som du starter på sammen med en fysioterapeut.
Ergo- og fysioterapeuterne samarbejder med dig om dine mål for genoptræningen.
De laver en genoptræningsplan, som sendes til:
Din hjemkommune
Din egen læge
Dig selv
Efter udskrivelsen
Kommunens fysio- og ergoterapeuter planlægger og hjælper dig videre med træningen.
De kontakter dig inden for 4 hverdage efter udskrivelsen.
Vigtigt at vide
For at genvinde din funktionsevne skal du fortsætte træningen hjemme.
Hvis du ikke må støtte på benet i 6 uger, starter genoptræningen først efter en ambulant kontrol.
Når du kommer hjem
Inden du kommer hjem, vejleder vi dig i, hvordan du selv styrer den smertestillende behandling. Hjemmesygeplejersken kan også efter udskrivelsen hjælpe dig med din medicin.
Vi sender recepter på medicinen til det apotek, du vanligt anvender. Det er en god idé at få dine pårørende til at hente medicinen på apoteket. Desuden er det en god idé at have doseringsæsker til 14 dage, såfremt hjemmesygeplejersken skal dosere din medicin fremadrettet.
Når du bliver udskrevet, får du et plaster med hjem, som du kan bruge, når du skal skifte det.
Hvis der kun er få pletter på plastret, skal det ikke skiftes. Du skal kun skifte plastret, hvis blodpletterne dækker mere end 3/4 af plastret.
Hjemmesygeplejersken vil være behjælpelig med at tilse plastret og holde øje med infektionstegn.
Plastret skal ikke skiftes
Plastret skal skiftes
Plastret skal skiftes
Hvis såret er helt tørt, er det ikke nødvendigt at bruge plaster efter 7 dage, men mange synes, det er behageligt, da clipsene kan sætte sig fast i tøjet.
Når du ikke længere har plaster på, kan du bruse såret og duppe det med et tørt og rent håndklæde.
Du kan forvente, at du får en blodansamling omkring dit operationsar. Blodansamlingen vil med tiden trække ned i låret og underbenet og til sidst i foden. Du vil i den forbindelse opleve, at huden får mange forskellige farver, og disse forsvinder med tiden.
Der kan forekomme hævelse omkring operationssåret, men også i resten af benet. Især anklen kan blive hævet. Det er en naturlig reaktion på den skade, der er sket i hoften. Hævelsen forsvinder efter nogen tid, nogle gange op til flere måneder efter.
Hvis trådene/metalclipsene ikke er fjernet inden udskrivelsen, skal du have dem fjernet hos din egen læge eller hjemmesygeplejerske inden for 12-14 dage efter operationen.
Du får ved udskrivelsen udleveret en tang, som du skal medbringe til din læge, når metalclipsene skal fjernes.
Normalt er der ingen kontrol på hospitalet efter operation for hoftebrud.
I særlige tilfælde vil vi gerne se dig igen, hvilket du vil få besked om, inden du bliver udskrevet.
Videre forløb
Hvis du har lånt hjælpemidler fra hospitalet efter udskrivelsen, skal du aflevere dem igen, når du er færdig med at bruge dem.
Hvis du har problemer med at få afleveret hjælpemidlerne, kan du kontakte Hjælpemiddelafsnittet på tlf. 7843 4050
Hvis du under din indlæggelse bliver henvist til udredning for knogleskørhed (osteoporose), bliver du indkaldt til en knoglemineralundersøgelse (DEXA) i Nuklearmedicinsk Klinik.
Herefter bliver du indkaldt til videre udredning i Klinik for Diabetes og Hormonsygdomme, som vil stå for din opfølgende behandling.
Henvisning kan også ske via din egen læge efter udskrivelsen.
Klinik for Diabetes og Hormonsygdomme sender svar til dig og din egen læge. Du kan forvente svar efter ca. 1 måned.
Motion
Det er vigtigt at bevæge sig for at holde kroppen i gang. Alle former for bevægelse er gavnlige og kan bidrage til at forbedre din kondition, styrke, bevægelighed, balance og hjælpe dig med at være i stand til at klare dagligdagens gøremål.
Bo sikkert
Sørg for altid at have god belysning, hvor du færdes, både indenfor og udenfor
Undgå løse tæpper, ledninger og høje dørtrin
Sørg for skridsikre måtter på badeværelse eller uden for hoveddøren
Anskaf flere telefoner, f.eks. én ved sengen og en trådløs til at tage med rundt eller en mobiltelefon, så du altid kan kalde efter hjælp
Brug skridsikkert fodtøj og hjemmesko med fast hælkappe
Mad og drikke
Det er vigtigt, at du efter udskrivelsen fortsætter med
At få proteinberiget kost og fortsat gøre noget ud af maden
At spise mindst 3 måltider om dagen samt mellemmåltider
At spise varieret
Du skal gerne drikke ca. 1½ liter væske om dagen inkl. kaffe og te. Hvis du har feber eller vejret er varmt, skal du drikke mere.
Det er en god idé at stille en flaske med saft/vand i køleskabet.
Drik fast 1-2 glas saft/vand mellem måltiderne.
Kontakt
Kontakt
Ortopædkirurgisk Klinik
Tlf. 7843 7580
Hverdage mellem kl. 08.00-14.00
Sengeafsnit for Ældresygdomme
Hospitalsparken 15
7400 Herning
Tlf. 7843 4241
Henvendelse hertil uden for åbningstiden i Ortopædkirurgisk Klinik
Brug ikke informationen i denne vejledning til at stille dine egne diagnoser og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.godstrup.dk/1155141
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.