Denne information er til dig, der overvejer eller har valgt Maksimal Medicinsk Uræmibehandling, også kaldet MMU, fremfor dialyse.
Gå direkte til:
Denne vejledning er til dig, som i samråd med læge eller sygeplejerske i Nyremedicinsk Klinik eller i Sengeafsnit for Nyresygdomme, har valgt Maximal Medicinsk Uræmibehandling, også kaldet MMU behandling, fremfor dialyse.
MMU er medicinsk lindrende behandling af de symptomer, som kommer med den nedsatte nyrefunktion.
Forbered dig til behandlingen
Specielt hos ældre mennesker med flere sygdomme og hvor helbred og funktionsniveau er påvirket, kan dialyse opleves både belastende og tidskrævende.
Som dialysepatient kan det være svært at opretholde en god livskvalitet og nogle vælger derfor ikke at modtage dialysebehandling.
På hospitalet kan du få hjælp til at tale med dine pårørende om beslutningen.
For mange kan det være svært at fortælle om sine overvejelser til familie og venner. Der er mange følelser på spil og dine pårørende kan blive både kede af det og bange, når du fortæller om dine tanker.
Det vigtigste er, at I ikke undgår samtalen. Hvis I forsøger at beskytte hinanden ved ikke at tale sammen, kan det føre til unødige misforståelser, bekymringer, ensomhed, angst og følelse af forladthed hos både dig og dine pårørende.
Det bedste er at finde et roligt tidspunkt og fortælle ærligt, hvad du tænker og føler.
Om behandlingen
Behandlingen har som formål at sikre længst mulig overlevelse i kombination med bedst mulig livskvalitet.
Det varierer hvor længe det er muligt, at leve med svært nedsat nyrefunktion. Nogle lever uger, andre måneder og år. Dette afhænger af din øvrige helbredstilstand og hvor hurtigt nyrefunktionen aftager.
Du fortsætter med den medicin, som skal bevare din nyrefunktion.
Herudover vil du få medicin som skal mindske symptomerne.
Træthed
Hudkløe
Manglende lyst til mad, madlede, kvalme, opkastninger
Vægttab
Dårlig smag i munden, dårlig ånde, ændret smagsoplevelse
Væskeophobning i kroppen
Åndenød
Lægkramper, uro i ben/kroppen
Koncentrationsbesvær, hukommelsesbesvær
Videre forløb
Kontrol i Nyremedicinsk Klinik varetages af 2 MMU-sygeplejersker, som altid har mulighed for sparring med en af afdelingens speciallæger.
MMU-sygeplejerskerne hedder Louise Hviid og Dorte Kirk.
Det aftales individuelt om dit forløb skal foregå som ambulant kontrolbesøg eller som telefonkonsultation.
Den ambulante kontrol foregår som fremmøde, hvor dine pårørende er velkomne til at deltage.
Telefonkonsultation kan foregå mellem dig, dine pårørende eller med hjemmesygeplejersken/sygeplejersken på plejehjemmet.
MMU-sygeplejersken kan være behjælpelig med at skabe kontakt til hjemmeplejen og hjemmesygeplejersken, hvis der er behov for dette.
Egen læge bliver orienteret om, at du er MMU-patient, således at egen læge kan være med til at vurdere din helbredstilstand, så du undgår unødige hospitalsindlæggelser.
Der er mulighed for at få kontakt med sygehuspræsten.
Ved behov for samtale med psykolog, kan dette etableres via egen læge eller Nyreforeningen.
Andre aktuelle fagpersoner kunne være diætist, fysioterapeut samt ergoterapeut.
Enhed for Lindrende behandling; et udekørende team, som tilbyder lindrende pleje og behandling til alvorligt syge og deres familie i hjemmet eller på hospitalet.
Personalet på hospitalet og hjemmeplejen deltager gerne i dialog med dig og dine pårørende om, hvor og hvordan du ønsker din sidste tid skal være.
Det kan være i hjemmet, hvis forholdene er til det, på døgnplads i kommunen eller eventuelt på et hospice.
Mere information
Nyreforeningen har en hjemmeside, som beskriver de forskellige behandlingsformer til patienter med nyresvigt. Besøg nyreforeningen på :
Som MMU-patient har man altid mulighed for at kontakte Nyremedicinsk Klinik eller sengeafsnit for Nyresygdomme, udenfor Nyremedicinsk Kliniks åbningstider.
Personalet vil vurdere, om din henvendelse kræver indlæggelse, ambulant opfølgning, eller om det kan klares via telefonen.
Det kan også være, at du bliver bedt om at kontakte egen læge, eller vi beder hjemmesygeplejersken tage hjem til dig for at vurdere din tilstand.
Direkte link til denne side: www.godstrup.dk/988463
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.