Når du er i kræftbehandling, kan du opleve påvirkninger af din krop. Din læge og sygeplejerske vil fortælle dig, hvilke bivirkninger du evt. vil få af behandlingen.
Sygdom og behandling kan ændre dit udseende og den måde, du opfatter dig selv på. Det er forskelligt, hvor meget ændringerne i udseendet betyder for den enkelte.
Det er ikke blot det ydre, der kan forandres. Mange oplever også ændringer i kropsopfattelsen. Det kan vise sig som utryghed ved kroppen og en følelse af at have mistet kontrol. Forandringerne kan påvirke selvopfattelsen og selvtilliden. Tal med personalet, dine pårørende eller andre patienter om det.
Motion kan være med til at genskabe en god kropsfornemmelse.
Hukommelse og koncentration
Sygdom og behandling kan give problemer med hukommelsen og koncentrationsbesvær.
Sygdom og behandling kan påvirke lysten til seksuelt samvær. Man kan føle sig træt og uoplagt, have smerter og synes, at det seksuelle er sekundært.
Det kan være svært at tale om det seksuelle. Det er ofte tavsheden og frygten for, hvad partneren føler og tænker, der er det største problem.
Behovet for nærhed, omsorg og berøring vokser ofte, når man har sygdom inde på livet.
For kvinders vedkommende kan behandlingen hæmme ægløsningen og dermed dannelse af kønshormonet østrogen.
Kvinder med normal menstruation kan få uregelmæssige blødninger eller ophør af menstruation. Kvinden kan gå i overgangsalderen og få symptomer som hedeture, sarte og tørre slimhinder, humørsvingninger og træthed.
Generne fra slimhinden i skeden kan gøre det vanskeligt at have samleje, så glidecreme kan bruges ved samleje og andre midler til daglig pleje af slimhinden.
Gener som hedeture, humørsvingninger og træthed kan i nogle tilfælde afhjælpes med hormontabletter eller stikpiller. Kvinder under 45 år, der går tidligt i overgangsalderen, kan have gavn af hormonbehandling.
For mænds vedkommende vil produktionen af det mandlige kønshormon normalt ikke ændres under behandling, og potensen og lysten til seksuelt samvær kan være upåvirket.
Alligevel kan manden opleve nedsat lyst til seksuelt samvær, og der kan forekomme rejsningsproblemer.
Du kan få vejledning hos afdelingens personale eller lægen kan henvise til sexologisk rådgivning.
På trods af risiko for barnløshed på grund af behandlingen, bør man forebygge graviditet under hele behandlingsløbet.
Ønsker du at få børn, efter at behandlingen er færdig, så tal med lægen om det.
Hos kvinder kan påvirkningen af æggestokkene være forbigående eller vedvarende. Det har betydning for, om menstruationen kommer igen og dermed, om du senere kan få børn. Det vil afhænge af din alder og behandlingstype.
Det er i specielle tilfælde muligt at få taget væv fra en æggestok ud, som senere kan indsættes, så du på trods af sterilitet på grund af behandling muligvis kan få børn.
Hos mænd kan produktionen af sædceller påvirkes, så frugtbarheden mindskes eller ophører, og dermed medfører sterilitet. Derfor er det muligt at få sæd frosset ned i en sædbank, inden behandlingen starter.
Om og hvornår dannelsen af sædceller går i gang, afhænger af behandlingen og din alder.
Direkte link til denne side: www.godstrup.dk/918203
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.