Denne information er til dig, hvis fødsel er startet med vandafgang uden veer. Vandafgang er en naturlig start på en fødsel. Hos cirka 80 % af kvinder med vandafgang kommer der spontane veer i løbet af et døgn.
Du skal sammen med jordemoderen tage stilling til, om du vil afvente spontane veer eller om veerne skal stimuleres. Derfor har vi i nedenstående beskrevet forløbet ved stimulering af veerne og lavet et beslutninsstøtteværktøj, så du har et informationgrundlag til at tage beslutningen ud fra.
Forbered dig til behandlingen
Da du har fået vandafgang uden veer, skal vi sammen tage stilling til, om du vil afvente spontane veer eller om veerne skal stimuleres.
Denne vejledning er en beslutningshjælper, som svarer på de spørgsmål, som ofte stilles ved vandafgang uden veer. Den kan forhåbentlig hjælpe dig/jer med at træffe en beslutning om at afvente spontane veer eller stimulere veerne medicinsk.
På nationalt plan anbefales det generelt at stimulere veerne medicinsk, når der er vandafgang uden veer. Dette anbefales for at mindske tiden fra vandafgang til fødsel, og derved muligvis nedsætte risikoen for infektion hos både mor og barn. Den præcise risiko for infektion er ukendt i en dansk sammenhæng.
Vi vil i samtalen tage udgangspunkt i denne vejledning og sammen finde den bedste løsning for netop dig/jer.
Du inviteres ind til undersøgelse 1-4 timer efter vandafgang, hvis du ikke har veer. Jordemoderen konstaterer, at du har vandafgang og undersøger dig indvendigt med henblik på, hvor meget der er tilbage af din livmoderhals og om din livmodermund har åbnet sig.
Desuden vil jordemoderen ved hjælp af CTG overvåge barnets hjerterytme og livmoderens sammentrækninger i cirka en halv time.
Ud fra undersøgelsen og beslutningsstøtteværktøjet tager du stilling til det videre forløb sammen med jordemoderen.
De tabletter, der bruges til at hjælpe fødslen videre, indeholder prostaglandin, der svarer til det hormon, kroppen selv danner, når en fødsel går i gang. Tabletterne kan modne livmoderhalsen og de kan skabe veer.
Hvis du ikke får veer af tabletterne, kan fødslen hjælpes videre med ve-stimulerende medicin, der gives som drop i en blodåre.
Hvis du får regelmæssige eller smertefulde sammentrækninger, skal du kontakte fødegangen med det samme og altid inden, du tager yderligere medicin.
Du får enten 1 eller 2 tabletter af gangen, som skal sluges hele. Du får de første tabletter på fødegangen. Herefter kan du og din partner tage hjem. Det kan være en god ide at forsøge at få hvilet inden, veerne bliver for kraftige.
Du får medicin med til at tage derhjemme med enten 2 eller 4 timers mellemrum. Intervallet aftaler du med jordemoderen.
Videre forløb
Jordemoderen aftaler med dig/jer, hvornår du skal komme igen til kontrol på fødegangen, hvis du endnu ikke har fået veer. Her bliver der igen kørt en CTG og jordemoderen vil lave en indvendig undersøgelse på dig for at vurdere, om du har behov for yderligere medicin. Vi vil nu anbefale, at du bliver på fødegangen. Hvis der ikke kommer tilstrækkelige veer af medicinen, vil vi oftest anbefale, at du får et vestimulerende drop.
Du skal kontakte fødegangen, hvis du får veer. Det vil sige regelmæssige eller smertefulde sammentrækninger i livmoderen. Det er vigtigt at understrege, at der er individuelle forskelle i, hvordan veerne udvikler sig.
Mens du er hjemme, er det vigtigt, at du selv er opmærksom på tegn på begyndende infektion, som kan være:
Temperaturforhøjelse
Grønt eller brunt fostervand
Ildelugtende udflåd eller fostervand
Hvis du oplever et eller flere af disse tegn, skal du kontakte os.
Du skal også kontakte os, hvis du bløder eller du mærker ændringer i barnets bevægelser.
Du er selvfølgelig altid velkommen til at kontakte os, hvis der er noget, du er i tvivl om.
Selvom dine veer er hjulpet i gang med tabletter, har du som udgangspunkt de samme muligheder for bevægelse, smertelindring og fødestillinger, som hvis dine veer var begyndt af sig selv.
Undersøgelser har vist, at der ikke er øget risiko for, at dit barn fødes ved kejsersnit eller ved hjælp af sugekop, når du har fået prostaglandin som foreskrevet.
Hvis du derimod får for stor dosis af prostaglandin eller det tages med for kort interval, kan der opstå for hyppige og for kraftige veer, der kan være uhensigtsmæssige og vi vil derfor kontrollere barnet.
Kontakt
Kontakt Fødeafsnittet
Regionshospitalet Gødstrup Fløj A Hospitalsparken 15 7400 Herning
Direkte link til denne side: www.godstrup.dk/911936
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.