Anvendelse
Epiduralblokade og fødespinal (spinalblokade) anvendes under fødslen til at lindre fødselssmerter. I visse tilfælde er blokaderne også effektive som supplerende behandling ved forhøjet blodtryk i forbindelse med fødslen.
Blokaderne lægges mellem to ryghvirvler og anlægges af en narkoselæge, som tilkaldes af jordemoderen. Epiduralblokaden kan lægges, når fødslen er sikkert i gang, og ind til livmodermunden er ved at være helt åben.
Fødespinalen slår an lidt hurtigere, men varer til gengæld kun et par timer, og er derfor specielt god i slutningen af fødslen.
Bliver det nødvendigt at afslutte fødslen med kejsersnit, kan man ofte bruge et velfungerende epiduralkateter som bedøvelse til kejsersnittet, mens man må lægge en ny spinalbedøvelse, hvis man har en fødespinal som smertelindring.
Der kan af og til være lidt ventetid før narkoselægen kommer, hvis han/hun er optaget med andet akut arbejde et andet sted på hospitalet.
Teknik
Epiduralkateteret er en tynd (cirka 1 mm) plastslange, som placeres mellem to ryghvirvler i den nederste del af ryggen efter en lokalbedøvende indsprøjtning. Kateteret ligger i det såkaldte epiduralrum, som omgiver rygmarvens hinder, og bliver liggende der under hele bedøvelsen . Som regel gør det ikke mere ondt end at få lagt drop. Du vil få epiduralblokaden anlagt, mens du enten er i siddende stilling eller sideleje, narkoselægen bestemmer lejringen.
Fødespinalen er lokalbedøvelse som lægges på én gang via en meget tynd kanyle ind i rygmarvsrummet og spreder sig nedad via rygmarvsvæsken, som omgiver nerverne i lænden.
Du skal sidde op og helst blive siddende i 5 minutter efter anlæggelsen, så bedøvelsen lægger sig så symmetrisk og rigtig som muligt.
Effekt
Epiduralblokaden virker 10-15 minutter efter kateteret er på plads. Du bliver ikke helt smertefri, men de fleste smerter vil forsvinde. Der tilkobles en pumpe, som løbende giver smertestillende medicin. Der kan af og til være behov for ekstra doser ud over den mængde, som pumpen giver. Medicinen er en blanding af lokalbedøvelse (Naropin) og et morfinlignende stof (Sufentanil). Forinden er der givet en testdosis (Lidocain). Da de to slags medicin forstærker hinandens virkning, kan man nøjes med en stærkt fortyndet blanding. Derfor har medicinen ingen bivirkninger på barnet.
Epiduralblokaden virker bedst på de smerter, der kommer fra livmoderen. Effekten på de smerter, som skyldes udspiling af bækkenbund og skede, og som ofte kommer under den sidste del af fødslen, er ofte noget mindre. Epiduralkateteret fjernes et par timer efter fødslen.
Fødespinalen virker typisk efter 5 minutter. Fødespinalen bedøver lidt længere nede i fødselskanalen end epiduralen og er derfor god i slutningen af fødslen, hvor bækkenbund og skede involveres. Medicinen er en blanding af lokalbedøvelse (Marcain) og et morfinlignende stof (Sufentanil). Stofferne forstærker hinandens virkning, og man kan derfor også ved fødespinalen nøjes med en stærkt fortyndet blanding. Medicinen har derfor ingen bivirkninger på barnet.
Bivirkninger
- Cirka 1 % får udtalt hovedpine efter anlæggelse af epidural eller spinalbedøvelse. Ved udtalte eller langvarige symptomer kan det blive nødvendigt at sprøjte lidt af dit eget blod ind i rygkanalen. Denne behandling er meget effektiv, og næsten alle patienter bliver kureret umiddelbart efter, at blodet er sprøjtet ind i epiduralrummet
- Benene kan blive tunge, men med den teknik vi anvender, vil en del dog kunne være oppegående
- Da blæren også bedøves, kan nogle kvinder have svært ved at tisse mens de er bedøvede. Det kan derfor være nødvendigt at tømme urinblæren med et kateter, mens blokaden virker. Det vil være jordemoderen, der udfører proceduren
- Der kan opstå kløe som bivirkning fra det smertestillende middel sufentanil
- Blodtryksfald kan forekomme. Det hyppigste symptom på dette er kvalme og utilpashed og behandles ved at give ekstra væske og eventuelt også medicin, som modvirker blokadens effekt på blodtrykket
- Kropstemperaturen kan stige med op til en grad uden, at dette er tegn på infektion. Det er dog ikke altid muligt at afgøre om den stigende temperatur skyldes infektion, og det vil derfor ofte være nødvendigt at behandle med antibiotika
- En fødsel med epiduralblokade tager oftere lidt længere tid (i gennemsnit 30 minutter), og det er oftere nødvendigt med et vestimulerende drop
- Det er lidt oftere nødvendigt at anvende sugekop til forløsning af barnet ved epiduralblokade
- Rygsmerter kan forekomme efter en fødsel, men der er ikke øget risiko efter epiduralblokade eller fødespinal. Der kan dog i nogle dage være ømhed på det sted, hvor man har stukket i ryggen
- Forbigående føleforstyrrelser i form af snurrende fornemmelse i et ben eller hoften kan forekomme efter epiduralblokade, men generne forsvinder af sig selv efter dage til uger. Blivende føleforstyrrelser forekommer meget sjældent (hos færre end 1 ud af 13.000 fødende)
- Infektion eller blodansamling ved epiduralkateteret er en ekstremt sjælden komplikation (forekommer hos færre end 1 ud af 100.000 fødende med epiduralblokade). Infektion og blødning kan i værste fald forårsage meningitis eller lammelser, hvorfor det er vigtigt at behandle tidligt ved symptomer som smerter og føleforstyrrelser
Denne information om epiduralblokade og fødespinal er udfærdiget i samarbejde med Anæstesiafdelingen, HEV.