Cøliaki eller glutenintolerans er en sygdom i tyndtarmen.
Cøliaki skyldes overfølsomhed over for gluten, som er en vigtig bestanddel af hvede-, byg- og rugmel.
Behandlingen er, som ved andre former for overfølsomhed over for mad, at man skal undgå det, som man ikke kan tåle.
Cøliaki skal dog ikke forveksles med fødevareallergi, der udløses af en anden mekanisme, og symptomerne ved fødevareallergi kommer oftest hurtigt efter, at man har spist det, man ikke kan tåle.
Ved cøliaki kan symptomerne være mindre tydelige.
Når personer med cøliaki spiser mad med gluten, skader proteinerne tyndtarmens frynsede slimhinde. Tarmens overflade bliver derved mindre, maden fordøjes dårligere, og maden optages ikke, som den skal.
Hvis en patient med cøliaki spiser en glutenfri kost, heler tyndtarmens overflade, og evnen til at optage næringsstoffer bliver langsomt normal.
Man kan ikke nødvendigvis mærke, at man har fået for meget gluten. Der er individuelle forskelle på, hvor meget der skal til at udløse symptomer. Det er derfor vigtigt, at du spiser glutenfri resten af livet.