Prolia er medicin, som hjælper med at bygge kalken ind i knoglerne og dermed forhindre knogleskørhed og knoglenedbrydning ved prostatakræft.
Gå direkte til:
Xgeva – knoglestyrkende behandling
Knoglestyrkende behandling med Prolia
Prostatakræft (kræft i blærehalskirtlen) er den hyppigste kræftform hos danske mænd. Sygdommen udvikles langsomt i prostata over mange år, men kan i sene stadier spredes til lymfekirtler og knogler.
Patienter med prostatakræft, som har spredning til knoglerne kan opleve alvorlige problemer i form af knoglebrud, sammenfald af ryghvirvler og smerter i knoglerne. Dette skyldes, at kræftsygdommen nedbryder knoglevævet.
Når man behandler prostatakræft med at fjerne det mandlige kønshormon (kastration) øges risikoen for at udvikle knogleskørhed. Derfor tilbyder man behandling med Prolia.
Forbered dig til behandlingen
Tandundersøgelse hos din egen tandlæge, hvor det anbefales at dårlige tænder behandles eller om nødvendigt fjernes inden opstart af den ”knoglestyrkende” behandling.
Ved tandlægebehandling og tandoperation skal du oplyse din tandlæge, at du er i behandling med Xgeva. Du får udleveret et tandlægekort, som du altid skal medbringe til din tandlæge.
Om behandlingen
Prolia gives som injektion under huden hver 6 måned
Sådan virker medicinen
Xgeva tilhører en gruppe af lægemidler, som i daglig tale kaldes knoglestyrkende medicin. Medicinens primære virkning er at bremse knoglenedbrydningen. Det betyder, at der frigives mindre kalk fra knoglerne til dit blod end normalt. Inden start af hver Xgeva- behandling skal dit kalkindhold i blodet kontrolleres. Hvis dette er for lavt vil behandlingen blive udsat.
Det er vigtigt, at du forsætter som hidtil med tilskud af kalk og D-vitamin
Risici og bivirkninger
Meget almindelige bivirkninger (>10 %): Knogle og muskelsmerter i arme og ben.
Almindelige (0,1 – 10%): Nedsat kalkindhold i blodet, øget svedtendens og påvirkning af knoglevæv i kæben, også kaldet ”død kæbe”.
Symptomerne på ”død kæbe” kan variere fra patient til patient. Oftest viser ”død kæbe” sig klinisk ved, at et stykke af kæben er blottet, dvs., der er hul i slimhinden, som normalt dækker knoglen. Symptomer herpå er ofte smerte og hævelse eller en grim smag i munden, som skyldes infektionen i kæben. Udviklingen af ”død kæbe” kan være snigende med næsten ingen symptomer, eller den kan være akut med en byld med hævelse, smerter og feber, der kræver akut behandling.
Oplever du ovenstående symptomer skal du kontakte din egen tandlæge med henblik på vurdering af behandling.
Vær opmærksom på
For at styrke dine knogler, anbefales 3 timers motion pr. uge, ikke nødvendigvis hård fysisk aktivitet
Når du kommer hjem
idet det kan reducere risikoen for ”død kæbe”.
God mundhygiejne omfatter:
Tandbørstning efter hvert måltid
Brug af tandtråd/stikker mindst 1 gang dagligt
Undgå sukkerholdige drikke
Regelmæssige tandlægeeftersyn
Videre forløb
Det videre forløb aftales med den læge som starter behandlingen hos dig
Kontakt
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os:
Urinvejskirurgisk Klinik, Gødstrup Telefon 78 43 94 51 Telefontid: Alle hverdage kl. 8:00-9:15 og 13:45-14:45
Urinvejskirurgisk klinik, Viborg Telefon 78 44 64 54 Mandag til Fredag kl 8:15–9:15
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.godstrup.dk/1442279
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.