Information til dig der har afsluttet behandlingen mod kræft i nyren. Læs om det individuelt tilpassede opfølgningstilbud, som foregår ambulant.
Gå direkte til:
Opfølgning efter behandling for kræft i nyren
Du er færdig med din behandling og overgår til et opfølgningsprogram. Opfølgningsprogrammet er tilpasset individuelt til dit sygdomstilfælde. Det er frivilligt, om du vil tage imod tilbuddet om opfølgning.
Om forløbet
At forbedre overlevelsen ved opsporing af eventuelt tilbagefald.
At afdække behov for hjælp/genoptræning og forebygge komplikationer.
At fastholde livskvalitet.
At forske i behandlingseffekt, senfølge og lignende.
De fleste nyrekræftopererede føler sig friske og har genoptaget en normal hverdag indenfor 1-2 måneder. De fleste restitueres uden senfølger.
Opfølgningsintervallerne følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger for "Opfølgning efter operation for nyrekræft" og afhænger af kræftknudens størrelse og sygdomsgrad.
Lægen vil nedenfor afkrydse hvilket opfølgningsprogram, der er relevant for dig:
Opfølgning: 1, 3, 5, 7 og 9 år efter operationen. Forud for opfølgning skal du have foretaget en CT-skanning (lav risiko = Leibovich 0-2).
Opfølgning ½, 1, 2, 3, 4, 5, 7, 9 efter operationen. Forud for opfølgningen skal du have foretaget en CT-skanning (mellem risiko = Leibovich 3-5).
Opfølgning hver 6. måned indtil 3 år efter operationen og herefter 4, 5, 7 og 9 år efter operationen. Forud for opfølgningen skal du have foretaget en CT-skanning (høj risiko = Leibovich > 5).
Før skanningen skal du have taget en blodprøve. Du kan frit vælge det blodprøvested, der passer dig bedst. Bemærk at blodprøven maksimalt må være 1 uge gammel. Se overstigt over blodprøvesteder og find link til at bestille tid til blodprøvetagning:
Du bliver kontaktet af en læge fra Nyreteamet på Urinvejskirurgi, Regionshospitalet Gødstrup. Det aftales individuelt, om svaret skal gives telefonisk eller ved fremmøde i Urinvejskirurgisk Klinik.
Ved hvert kontrolbesøg vil dit behov for rehabilitering blive vurderet.
Mange er bekymrede for symptomer efter kræftdiagnosen og behandling af nyrekræft. Heldigvis er der oftest en fredelig forklaring på symptomerne. De fleste tilfælde af tilbagefald opdages ved blodprøver og scanninger.
Det er vigtigt, du reagerer, hvis du oplever symptomer som:
Nyopstået udtalt træthed.
Kvalme, madlede, utilsigtet vægttab.
Konstante smerter i ryg eller andre knogler, som du ikke kender fra tidligere.
Vedvarende dobbeltsyn, balanceproblemer eller hovedpine.
Uforklarlig feber som står på i uger, uden at der er tegn på infektion.
Ved din opfølgning kan du fortælle os, hvis du oplever ovenstående symptomer.
Hvis der er lang tid til næste opfølgning, kan du kontakte din praktiserende læge for at få afklaret, om der er behov for ekstra undersøgelser eller for at få fremskyndet dit besøg hos os.
Det kan typisk dreje sig om forløb, som indeholder informationer, træning samt samvær med andre kræftramte. Formålet er at få mere energi til at håndtere en hverdag med eller efter en kræftdiagnose, samt opleve øget fysisk og psykisk velvære. Vi kan være behjælpelige med at henvise dig til en samtale i din kommune.
Er der specielle aftaler vil lægen også gøres opmærksom på dette.
Indholdet af opfølgningsprogrammet kan din læge se på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.
Du skal kontakte egen læge:
Om din generelle helbredstilstand som du plejer.
Om henvisning til fx fysioterapeut, psykolog eller andre specialister.
Hvis noget føles anderledes, eller du bekymrer dig.
Efter operation for nyrekræft får ganske få patienter påvirket kredsløb eller nyrefunktion. Som en sikkerhedsforanstaltning anbefaler vi derfor, at du får kontrolleret blodsukker, blodtryk og nyrefunktion (s-kreatinin) én gang årligt hos din egen læge.
Tag denne opfølgningsinformation med til din praktiserende læge og din kommunes rehabiliteringstilbud.
Kontakt
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os:
Urinvejskirurgisk Klinik, Gødstrup Telefon 78 43 94 51 Telefontid: Alle hverdage kl. 8:00-9:15 og 13:45-14:45
Urinvejskirurgisk klinik, Viborg Telefon 78 44 64 54 Mandag til Fredag kl 8:15–9:15
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.godstrup.dk/945781
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.