Kombineret stråle- og hormonbehandling af prostatakræft
Gå direkte til:
Kombineret stråle- og hormonbehandling af prostatakræft
Du er tilbudt en helbredende behandling af din prostatakræft, hvor strålebehandlingen kombineres med hormonbehandling. Vi håber, at denne information kan hjælpe dig til at få overblik over behandlingen. Du henvises herfra til Kræftafdeling, Aarhus Universitetshospital og vil blive kaldt ind til samtale, hvor forløbet planlægges.
Forbered dig til behandlingen
For at mindske bivirkningerne udføres strålebehandlingen mod prostata meget præcist. Derfor har du fået anlagt 3 små guldstykker, der bruges som sigtekorn under strålingen. Disse guldstykker bliver liggende i prostata og har ingen skadevirkning.
Om behandlingen
Eligard gives som indsprøjtning ind under huden på maven og kan mærkes som en lille kugle under huden. Indsprøjtningen gives af sygeplejerskerne i Urinvejskirurgisk Ambulatorium eller på vores sengeafdeling. Indsprøjtningen er forbundet med minimalt ubehag.
Medicinen optages langsomt i kroppen og gives hver 6. måned.
Den knoglestyrkende medicin hedder Prolia og indsprøjtningerne med Prolia startes op, når du har været i hormonbehandling ½ år. Det gives hver 6. måned som en injektion under huden.
Medicinen nedsætter risikoen for brud på knoglerne og nedsætter smerter i knoglerne.
Prolia er en gruppe af lægemidler, som i daglig tale kaldes knoglestyrkende medicin. Medicinens primære virkning er at styrke knoglerne, ved at hæmme dannelse af de knoglenedbrydende celler.
Tag kalktilskud samtidig med behandling med Prolia
Ved knogleskørhed er den ydre form af knoglerne uændret. Det er inde i knoglen, vævet bliver porøst og skrøbeligt. For at forebygge dette anbefaler vi, at du behandles med Prolia og samtidig tager tilskud af kalk.
Kalktabletterne skal indeholde 400 mg kalk og 10 mikrogram D-vitamin. Du skal tage 1 tablet 2 gang dagligt i forbindelse med et måltid. Tabletterne købes uden recept. Vi anbefaler, at du opstarter med kalktilskud snarest.
Strålebehandlingen gives ambulant på hverdage og kan foregå både i Herning og Aarhus.
Den samlede tid for en strålebehandling, fra du kommer i rummet til du er ude igen, er ca. 15 min. Du vil være i stand til selv at køre bil til og fra behandlingen.
Risici og bivirkninger
Efter få måneders behandling vil de fleste patienter miste lysten til sex og evnen til at opnå rejsning. Nogle patienter vil opleve hedestigninger med svedeture. Det kan være en stor gene og kan afhjælpes med en tabletbehandling. Fortæl personalet hvis du ønsker behandling.
Andre bivirkninger er sjældnere og optræder først efter længere tids behandling (år). Det kan fx. ses ved en ændret fedtfordeling med rundere mave/vægtøgning, træthed og manglende energi.
Der kan være risiko for udvikling af forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterolindhold i blodet samt forhøjet blodsukker (metabolisk syndrom). Samtidig kan der forekomme et mindre fald i blodprocenten og muskelkraften.
Hormonbehandlingen bevirker en nedbrydning af knoglevævet (osteoporose), hvilket øger risikoen for udvikling af knogleskørhed og knoglebrud.
Nedsat fysisk aktivitet, rygning og stort alkoholforbrug kan også påvirke nedbrydningen af knoglerne, hvilket det er vigtigt at du også er opmærksom på.
Ved opfølgningsbesøget i Urinvejskirurgisk Ambulatorium vil der være fokus på ovenstående, ud fra de problemer du oplever.
Meget almindelige bivirkninger (1-10%):
Forstoppelse, smerter i arme og ben, ischias, hududslæt, infektion i øvre luftveje og urinvejsinfektion, grå stær eller forværring heraf.
Almindelige bivirkninger (0,1-1%):
Hudinfektion eller eksem (oftest på benene) og øreinfektion.
Sjældne bivirkninger (0,01-0,1%):
Påvirkning af knoglevæv i kæben, også kaldet ”død kæbe”. Symptomerne på ”død kæbe” kan variere fra patient til patient. Oftest viser ”død kæbe” sig klinisk ved, at et stykke af kæben er blottet, dvs., der er hul i slimhinden, som normalt dækker knoglen. Symptomer er ofte smerte og hævelse eller en grim smag i munden, som skyldes infektionen i kæben. Udviklingen af ”død kæbe” kan være snigende med næsten ingen symptomer, eller den kan være akut med en byld med hævelse, smerter og feber, der kræver akut behandling. Oplever du ovenstående symptomer, skal du kontakte din egen tandlæge med henblik på vurdering af behandling.
Bemærk at god mundhygiejne kan reducere risikoen for "død kæbe". God mundhygiejne omfatter:
Tandbørstning efter hvert måltid
Brug af tandtråd/stikker mindst 1 gang dagligt
Undgå sukkerholdige drikke
Regelmæssige tandlægeeftersyn.
Der er naturligvis forskel på, hvordan kroppen reagerer på strålebehandlingen.
Bivirkninger under behandlingen kommer som regel 1-2 uger efter behandlingens start og forsvinder som regel 14 dage efter sidste strålebehandling.
Symptomer fra blæren kan være hyppig vandladning, øget vandladningstrang og svie ved vandladning.
Symptomer fra endetarmen kan være let diarré og kraftigere afføringstrang. Der kan komme blod og slim i afføringen.
Bivirkninger efter behandlingen kan komme op til tre måneder efter afslutning af behandlingen. Bivirkningerne, der opstår på disse tidspunkter, kan blive kroniske. Bivirkninger er som ovenfor beskrevet fra blæren og endetarmen.
Strålebehandlingen kan på lang sigt medføre nedsat evne til at få rejsning. Tal med sygeplejersken/lægen, hvis det bliver et problem for dig.
Vær opmærksom på
Du vil få udleveret tabletter, der vil modvirke denne forhøjede mængde af testosteron. Tabletbehandlingen varer ca. 1 måned, og tabletterne får du udleveret i Urinvejskirurgisk Ambulatorium eller på vores sengeafdeling.
Inden opstart af den "knoglestyrkende" behandling skal du gå til din egen tandlæge og få foretaget en tandundersøgelse. Her anbefales det, at dårlige tænder behandles eller om nødvendigt fjernes.
Ved tandlægebehandling og tandoperation skal du oplyse din tandlæge, at du er i behandling med Prolia. Du får udleveret et tandlægekort, som du altid skal tage med til tandlægen.
God mundhygiejne omfatter:
Tandbørstning efter hvert måltid.
Brug af tandtråd/stikker mindst 1 gang dagligt.
Undgå sukkerholdige drikke.
Regelmæssige tandlægeeftersyn.
Kontakt
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os:
Urinvejskirurgisk Klinik, Gødstrup Telefon 78 43 94 51 Telefontid: Alle hverdage kl. 8:00-9:15 og 13:45-14:45
Urinvejskirurgisk klinik, Viborg Telefon 78 44 64 54 Mandag til Fredag kl 8:15–9:15
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.godstrup.dk/945771
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.