Et JJ-kateter er et tyndt rør i urinlederen mellem nyre og blære. Det fjernes i lokalbedøvelse i Urinvejskirurgisk Klinik, når du ikke længere har brug for det.
Gå direkte til:
Forbered dig til undersøgelsen
Hvis du har haft flere blærebetændelser – eller har symptomer på blærebetændelse – skal du aflevere en urinprøve hos din egen læge senest 1½ uge før din aftale hos os.
Typiske symptomer er:
urin, der lugter eller er uklar
svie eller smerter ved vandladning
Hvis du får behandling med antibiotika
Hvis du har symptomer og bliver sat i antibiotikabehandling, skal du kontakte Urinvejskirurgisk Klinik på tlf. 78 43 94 50 på hverdage kl. 9.00–13.00, så vi kan vurdere, om undersøgelsen kan gennemføres.
Hvis du ikke har symptomer, og du har fået antibiotika i mindst 24 timer, kan undersøgelsen godt gennemføres. Du behøver ikke at kontakte klinikken.
På undersøgelsesdagen
Har du blærekateter, skal du skifte til en ny kateterpose om morgenen
Om undersøgelsen
Du ligger på ryggen på et undersøgelsesleje. Først vasker sygeplejersken urinrørsåbningen og sprøjter derefter lokalbedøvende creme op i urinrøret. Undersøgelsen foretages med et kikkertinstrument, som er et tyndt bøjeligt rør med lys og optik. Kikkertinstrumentet føres op i blæren gennem urinrøret og fylder vand i blæren. Gennem kikkertinstrumentet kan der med en lille tang få fat i kateteret og trække det ud sammen med kikkertinstrumentet.
Indgrebet varer 15-20 minutter, men der går også lidt tid med klargøring og afslutning.
Du har mulighed for at følge med på en skærm undervejs, hvis du har lyst.
Enkelte vil opleve lidt ubehag ved at blæren fyldes med vand under undersøgelsen. Selve fjernelsen af det indvendige kateter kan i enkelte tilfælde føles lidt ubehagelig.
Risici og bivirkninger
Hvis generne fortsætter efter 1-2 dage efter undersøgelsen, og du eventuelt får feber, bør du tale med din egen læge for at blive undersøgt for en eventuel blærebetændelse.
Efter undersøgelsen
Du kan tage hjem umiddelbart efter undersøgelsen
Når du kommer hjem
Du kan gå på toilettet og lade vandet normalt. Du kan dog opleve svien og lidt blødning ved de første vandladninger. Dette er ufarligt og forsvinder af sig selv i løbet af 1-2 dage. Ved svie i urinrøret efter indgrebet kan du tage almindelig håndkøbsmedicin fx Pamol eller Pinex.
For at undgå blærebetændelse bør du drikke rigeligt (2-3 liter) resten af dagen.
Hvis generne fortsætter efter 1-2 dage, og du eventuel får feber, bør du tale med din egen læge for at blive undersøgt for en eventuel blærebetændelse.
Videre forløb
Det videre forløb vil være aftalt individuelt
Kontakt
Før undersøgelsen/behandlingen
Husk at du selv kan sende afbud eller flytte din tid:
Send afbud: Du kan sende afbud med sikker mail til afdelingen på eBoks eller borger.dk
Flyt din tid: På www.booking.rm.dk fremgår det tydeligt, hvis du selv kan flytte din tid.
Derudover kan du kontakte Urinvejskirurgisk Klinik på telefon 7843 9450 på hverdage mellem kl. 9:00-13:00.
Efter undersøgelsen/behandlingen
Telefon 7843 9400
Hvis du får feber, kulderystelser, stærke smerter eller blødning, skal du indenfor de første 24 timer kontakte afdelingen. Herefter skal du kontakte egen læge eller lægevagten.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.godstrup.dk/984414
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.