Fjernelse af forsnævring på urinlederen med robotassisteret pyeloplastik
Gå direkte til:
Fjernelse af forsnævring på urinlederen med robotassisteret pyeloplastik
Robotassisteret pyeloplastik
Operationen foretages på grund af en forsnævring på urinlederen typisk ved overgangen mellem urinleder og nyrebækkenet.
Ved en robotassisteret kikkertoperation er operationsinstrumenterne tilsluttet en robot. Kirurgen sidder ved en robotkonsol, hvorfra robottens arme kontrolleres ved hjælp af kirurgens hænder og fødder. Denne metode er mere skånsom end en åben operation og efterlader kun nogle små ar.
Forbered dig til operationen
Når du ved, at du skal opereres, er der flere ting du selv kan gøre, for at få et godt resultat og et let forløb efter operationen.
Det er vigtigt, du inden operationen har regelmæssigt gang i maven. Ved træg mave, kan der købes afføringsmiddel på apoteket.
Forskning viser, at tobak og alkohol øger risikoen for infektion og dårlig sårheling, og derfor anbefaler vi, at du - allerede når du ved, at du skal opereres - mindsker dit eventuelle alkohol- og tobaksforbrug.
Sygeplejepersonalet informerer dig om det planlagte indlæggelsesforløb.
På forundersøgelsesdagen skal du:
Tale med og undersøges af en læge.
Have taget urinprøve hvis du har tegn til blærebetændelse.
Have taget blodprøver for at kontrollere din blodprocent, væskebalance og nyrefunktion.
Have taget hjertediagram (ekg), hvis du er 65 år eller derover.
Tale med narkoselæge eller sygeplejerske om bedøvelsen.
Mad
Det er vigtigt, at maven er tom for ikke at risikere opkastning under bedøvelsen, uanset hvilken bedøvelsesform du skal have. Du må derfor ikke spise inden for 6 timer før operationen, herunder heller ikke indtage mælkeprokukter.
Drikke
Vi anbefaler, at du drikker indtil 2 timer før operationen, men kun klare væsker, herunder vand, saft, juice uden frugtkød, the og kaffe uden mælk.
Den daglige medicin (både evt. doseringsæske og pilleglas.
På hospitalet forebygger vi medicineringsfejl ved at anvende din egen vante medicin, imens du er på hospitalet. Du skal derfor medbringe al din medicin, både doseringsæsker/doseringspakker og originalpakninger.
På operationsdagen
Du skal bade om morgenen på din operationsdag for at forebygge infektion:
Tag et grundigt bad og børst dine tænder.
Smør dig ikke ind i creme på kroppen. Brug heller ikke parfume.
Du må ikke have makeup og neglelak på. Det er vigtigt, fordi vi skal kunne se, om din hud og dine fingerspidser skifter farve under operationen.
Du må ikke have smykker, piercinger eller kontaktlinser på. Lad smykker og andre værdigenstande blive hjemme.
Om operationen
Operationen foregår i fuld bedøvelse, du ligger på siden under operationen, som varer cirka to timer. Hertil kommer også tid med bedøvelse og opvågning.
For at aflaste urinlederen og sikre passagen af urin, anlægges under operationen et JJ-kateter (plastikrør i urinlederen), som går fra nyrebækkenet og igennem urinlederen ned i blæren.
Du kan forvente at blive udskrevet dagen efter operationen.
Ambulant operation (hjem samme dag)
Er du mødt til ambulant operation, henvises pårørende til at opholde sig i Foyeren på niveau 0.
Børn, handicappede og andre sårbare, fx demente, må have én pårørende/ledsager med gennem forløbet. Mens barnet/patienten er til operation, henvises pårørende/ledsager til at opholde sig i Foyeren på niveau 0.
Vi ringer efter pårørende/ledsager, når patienten er ved at vågne op.
Operation under indlæggelse
Er du indlagt, vil personale på dit sengeafsnit informere om, hvor dine pårørende kan opholde sig.
Indlagte børn, handicappede og andre sårbare, fx demente, må have én pårørende/ledsager med gennem forløbet. Mens barnet/patienten er til operation, henvises pårørende/ledsager til venteområde 13 via K2.
Vi ringer efter pårørende/ledsager, når patienten er ved at vågne op.
Risici og bivirkninger
Det er normalt, at der er ømhed og lette smerter efter en operation.
Efter alle operationer kan der opstå betændelse eller blødning, eventuelt som en blødning inde i kroppen. I sjældne tilfælde kan en indre blødning udvikle sig livstruende, hvis den ikke opdages og behandles i tide.
Der kan udvikles temperaturforhøjelse i de første dage efter operationen. Oftest er den forhøjede temperatur forbigående og kræver ingen behandling. Men skyldes temperaturen en infektion i operationssår, blære eller lunger, kan det være nødvendigt at behandle med antibiotika.
En anden komplikation kan være blodprop i benene. For at mindske denne risiko får du under indlæggelsen en indsprøjtning med blodfortyndende medicin, og du får et par støttestrømper på.
Du har øget risiko for infektion og dårlig sårheling, hvis du har sukkersyge eller er overvægtig. Dette tages der hensyn til i planlægning af dit efterforløb.
Efter operationen
Efter operationen vil du blive kørt til opvågningsafdelingen til
observation, indtil du er klar til at komme tilbage til Urinvejskirurgisk
Afdeling. Det er ikke tilladt at få besøg på opvågningsafdelingen.
Du vil i forbindelse med operationen få anlagt et drop, som fjernes når du er i stand til at drikke tilstrækkeligt. Du vil også få anlagt et blærekateter til afledning af urin, og evt. et dræn til afledning af blod og vævsvæske fra operationssåret.
Blærekateteret fjernes sædvanligvis dagen efter operationen.
Selvom du føler dig træt og afkræftet, er det meget vigtigt, at du kommer ud af sengen. Allerede samme dag/aften vil vi hjælpe dig op at sidde på sengekanten og op i en stol. Du skal tilstræbe at være ude af sengen i samlet ca. 2 timer.
Tidlig mobilisering minimerer risikoen for hjerte-/lungekomplikationer og infektioner. Din egen medvirken og aktive indsats er af største betydning og afgørende for, hvor hurtigt du kommer til kræfter.
Efter længerevarende bedøvelse kan det være svært at få gang i tarmfunktionen. Du kan opleve oppustethed, trykken og/eller kolikagtige smerter, som bedst afhjælpes ved mobilisering. Det er derfor vigtigt at du spiser og drikker til samtlige måltider og bevæger dig omkring så meget som muligt. Du vil desuden få udleveret et mildt afføringsmiddel.
Efter udskrivelse anbefaler vi 4 breve Movicol eller lignende pr. døgn hvis der ikke har været gang i maven.
Du kan opleve smerter i operationsområdet, hvorfor du vil få tilbudt smertestillende medicin som tabletbehandling. Det er vigtigt, at du fortæller os, hvis du trods denne behandling alligevel har smerter.
Derudover kan du opleve smerter i skulderen, dette skyldes at man under operationen har fyldt bughulen op med luft. Dette er ikke farligt og det vil fortage sig i løbet af nogle dage. Mobilisering og varmepakning kan lindre lidt af smerten.
Lette til moderate smerter er normalt i helingsperioden. Vi anbefaler du fortsætter med smertestillende tabletter efter udskrivelsen. I løbet af nogle dage aftager smerterne og du kan mindske antallet af smertestillende tabletter, så det passer dit behov.
Forskning har vist, at man bliver hurtigere rask, og at der opstår færre komplikationer efter en operation, hvis man spiser og drikker normalt. Det er derfor vigtigt du allerede på operationsdagen spiser en energi og proteinrig kost.
Efter operationen har du ca. 5 små snit i huden, som er lukket med metalclips. Disse skal fjernes 10 dage efter operationen hos din egen læge. Ved udskrivelsen får du en clipsfjerner med herfra.
Der kan de første dage komme sivning fra sårene, dette er helt normalt. Du vil få udleveret ekstra plastre til sårene, til brug for skift ved behov. Det er dog vigtigt at fjerne plastret, når sårene er tørre. Du må gerne gå i brusebad, sårene kan sagtens tåle vand og sæbe. Får du feber, varme/rødme/hævelse ved sårene, skal du kontakte læge.
Der kan i længere tid efter operationen være nedsat følsomhed på huden omkring operationssårene. Det skyldes læsion af de små nerveender i huden. Den nedsatte følsomhed forsvinder oftest med tiden.
Arrene skal beskyttes mod sol i ét år for at undgå misfarvning (brug solcreme med højeste faktor).
Når du kommer hjem
Symptomer på indre blødninger er:
stor hævelse i bughule/maven eller brystkasse
kraftige smerter i bughule/maven eller brystkasse
hurtig eller svag puls
følelse af kortåndethed
Hvis du oplever en eller flere af symptomerne nedenfor, samtidig med du får det dårligere, kan det også være tegn på indre blødninger:
kvalme
svimmelhed
træthed eller utilpashed
tørst
Find kontaktinformation i vejledningen.
Det er normalt at være træt de første uger efter operationen. Du må gerne genoptage dine daglige gøremål. Du skal dog undgå tunge løft de første 3 uger efter operationen. Du må løfte til smertegrænsen, det vil sige, du må ikke få ondt i operationssårene i forbindelse med løft. Undgå hård sport (tennis, badminton og lignende). Almindelig motion (løb, cykling og spadsereture) kan genoptages straks efter udskrivelsen, eller når du føler dig i stand til det.
Samleje kan ligeledes genoptages efter udskrivelsen, eller når du føler dig i stand til det.
Hvis sygemelding bliver aktuelt, kan du tale med egen læge om dette.
Det er individuelt, hvornår man kan begynde at arbejde og dyrke sport. Men som regel 3-4 uger efter operationen, afhængig af arbejdets eller sportens karakter.
Videre forløb
JJ-kateteret fjernes i lokalbedøvelse efter 4 uger ved en kikkertundersøgelse i ambulatoriet og yderligere 4 uger efter dette kontrolleres operationsresultatet ved fornyet billeddiagnostisk nyrefunktionsundersøgelse (renografi).
Kontakt
Urinvejskirurgisk Afdeling
Før indgrebet
7843 9344
Ring til Urinvejskirurgisk booking på hverdage fra 10-14, hvis du har spørgsmål til indkaldelse og booking.
Efter indgrebet
7843 9400
Ring til Urinvejskirurgisk Sengeafsnit, hvis du får feber, kulderystelser, stærke smerter eller problemer med vandladningen. Du kan ringe til afsnittet den første uge efter udskrivelsen. Herefter skal du ringe til din egen læge eller vagtlægen.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.godstrup.dk/1021975
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.