CT betyder Computer Tomografi. Undersøgelsen er en computerstyret røntgenfotografering, hvor billederne bliver vist på en computerskærm.
Forbered dig til undersøgelsen
Da metal i undersøgelsesområdet forstyrrer billeddannelsen, skal du fjerne alle løse metalgenstande, som er i det område, du skal have undersøgt. Det gælder fx: Smykker og piercinger.
Fortæl afdelingen, der har henvist dig, hvis du får blodfortyndende medicin, så de kan tage stilling til, om du skal holde pause med medicinen.
Inden undersøgelsen skal du være informeret om og indforstået med de komplikationer, der kan opstå i forbindelse med vævsprøven.
Om undersøgelsen
Ved en biopsi bliver der udtaget en vævsprøve af et bestemt område, som ønskes undersøgt,med en nål.
Du ligger på et leje, som langsomt bevæger sig igennem en skanner, og det ønskede område bliver fotograferet.
Billederne viser meget præcist, hvor vi skal tage vævsprøven og i det område, giver lægen dig en lokalbedøvelse. Det kan spænde og gøre lidt ondt.
Lægen fører en nål ind i området, hvor prøven skal tages. Herefter tager vi billeder for at sikre os, at nålen ligger det helt rigtige sted. Hvis ikke må lægen flytte lidt på nålen, og vi tager nye billeder. Når nålen er placeret helt præcist, tager lægen ved hjælp af nålen en lille vævsprøve ud fra det område, som skal undersøges. Ofte udtager vi vævsprøver 2 gange.
Mange beskriver prøvetagningen som et lille jag, når nålen føres ind. Det er en kortvarig og forbigående smerte
Afhængigt af hvor prøven skal tages, skal du kunne ligge enten på ryggen eller på maven, måske med den ene eller begge arme placeret over hovedet.
For at vi kan tage nøjagtige billeder, er det vigtigt, at du kan ligge stille under hele undersøgelsen. Personalet vil hjælpe dig med puder og andet, så du kommer til at ligge så godt som muligt.
Hvis du tror, det kan blive vanskeligt for dig at ligge i en bestemt stilling i længere tid, kan du tale med personalet på afdeling om det. De vil gerne hjælpe dig, enten med smertestillende eller muskelafslappende medicin før undersøgelsen.
Forvent at undersøgelsen tager cirka en time
I få tilfælde kan lungen klappe sammen, fordi der slipper lidt luft fra lungen ud mellem lungehinderne. Da kan det være nødvendigt at lægge en plastikslange (et dræn) ind gennem brystvæggen for at få lungen til at folde sig ud igen.
Vi fjerner drænet, når lungen er udfoldet og er blevet tæt igen.
Små sammenfald af lungen klarer ”naturen” selv, og lungen folder sig ud igen i løbet af få dage.
Du kan komme til at hoste lidt blod op på grund af prøvetagningen, men det stopper som regel hurtigt igen.
Efter undersøgelsen
Herefter bliver du udskrevet, og der er ingen krav om ledsagelse eller restriktioner ved bilkørsel og lignende.
Videre forløb
Afdelingen får svar på vævsprøven fra Patologisk Afdeling indenfor en uge.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.godstrup.dk/917905
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.