Indeklemning af nerve ved håndled, kikkert eller åben teknik
Gå direkte til:
Indeklemning af nerve ved håndled, kikkert eller åben teknik
Sygdommen - i fagsprog kaldet karpaltunnelsyndrom - skyldes et øget pres på én af de store nerver, der løber forbi håndleddet. Nerven løber i en smal tunnel sammen med bøjesenerne til fingrene og kan her udsættes for forøget tryk, som giver symptomer fra nerven.
De hyppigste symptomer er dødhedsfornemmelse af fingrene samt prikken og stikken i hånden, ofte mest udtalt om natten. Lillefingeren og halvdelen af ringfingeren har ingen symptomer.
Der er ofte problemer med at håndtere små genstande, ligesom der kan være betydelige smerter, som kan stråle op i armen og helt op til skulderen.
Årsagen er langt hyppigst ukendt, men kan ses efter knoglebrud ved håndleddet samt ved leddegigt og andre sygdomme.
Hvis symptomerne er opstået i forbindelse med en kraftig belastning af hånden, kan man i første omgang forsøge at aflaste hånden ved at skåne den og eventuelt anvende en håndledsskinne.
Hvis man på trods af dette har vedvarende symptomer, kan operation komme på tale, men forinden vil der oftest skulle udføres en såkaldt nerveledningsundersøgelse. Her sender man små strømimpulser gennem nerven og kan få et nøjagtigt billede af, hvor udtalt sygdommen er, og hvor meget nerven er klemt.
Forbered dig til operationen
Du skal købe smertestillende medicin, så du er klar til at behandle smerter, når du kommer hjem:
Paracetamol (fx Pamol, Panodil eller Pinex)
Ibuprofen (fx Ibumetin, Brufen eller Ipren)
De fås i håndkøb på apoteket og i de fleste dagligvarebutikker.
Du skal selv sørge for transporten til og fra operationen.
Du må ikke selv køre bil i 24 timer efter operationen, fordi du stadig er påvirket af bedøvelsen. Husk at lave en aftale om, hvem der kan køre dig hjem.
Det er vigtigt, at du kan blive hentet, så snart du er klar til at komme hjem.
Vær også opmærksom på, at nogle operationer kan gøre dig ude af stand til at køre i længere tid. Spørg på afdelingen, hvis du er i tvivl.
Kost, rygning, alkohol, motion og søvn har alle betydning for et godt resultat for din operation.
Din egen indsats er derfor vigtig. Det kan for eksempel være at spise proteinrig kost, stoppe med at ryge og drikke alkohol. Motion og god søvn styrker også din krop og psyke før din operation.
Vi kan henvise dig til et sundhedstilbud i din kommune. Du kan også tale med din egen læge eller selv henvende dig i dit lokale sundhedshus.
Du kan læse mere om din hjemkommunes sundhedstilbud på Sundhed.dk under "Sundhedstilbud".
Tag et grundigt bad og vask håret om morgenen på operationsdagen eller aftenen før.
Rens dine negle omhyggeligt og fjern neglelak og/eller kunstige negle samt alle piercinger, før du går i bad.
Vask dig grundigt med sæbe i de områder, der er markeret på tegningen. Tør dig med et rent håndklæde.
Smør dig ikke ind i creme efter badet og brug heller ikke parfume eller makeup.
Lad smykker blive hjemme og undlad at tage kontaktlinser på.
Husk også at børste dine tænder om morgenen.
Som udgangspunkt skal du have dit eget tøj på under operationen, men i nogle tilfælde vil du helt eller delvist skulle klæde om til hospitalstøj.
Det er i alle tilfælde vigtigt, at dit tøj er rent, nyvasket og løstsiddende.
Tøjet skal være uden metaldele inklusive BH'en.
Medbring en bog eller lignende i tilfælde af ventetid.
Huden i operationsfeltet SKAL være uden sår og rifter på operationsdagen.
Operationen bliver aflyst, hvis huden ikke er hel, da der er øget risiko for betændelse.
Ambulant operation (hjem samme dag)
Er du mødt til ambulant operation, henvises pårørende til at opholde sig i Foyeren på niveau 0.
Børn, handicappede og andre sårbare, fx demente, må have én pårørende/ledsager med gennem forløbet. Mens barnet/patienten er til operation, henvises pårørende/ledsager til at opholde sig i Foyeren på niveau 0.
Vi ringer efter pårørende/ledsager, når patienten er ved at vågne op.
Operation under indlæggelse
Er du indlagt, vil personale på dit sengeafsnit informere om, hvor dine pårørende kan opholde sig.
Indlagte børn, handicappede og andre sårbare, fx demente, må have én pårørende/ledsager med gennem forløbet. Mens barnet/patienten er til operation, henvises pårørende/ledsager til venteområde 13 via K2.
Vi ringer efter pårørende/ledsager, når patienten er ved at vågne op.
Om operationen
Hvis der findes grund til at operere, foregår operationen normalt som et dagkirurgisk indgreb i lokalbedøvelse. Det vil sige, du kommer hjem samme dag.
Ved operationen skabes der bedre plads i den snævre tunnel, hvor nerven løber. Dette gøres ved at gennemskære et stramt ledbånd på håndfladesiden af håndleddet og hånden. Der skabes bedre plads til såvel bøjesenerne som nerven, hvorved trykket på nerven forsvinder.
Operationen kan foretages på 2 måder:
Kikkert teknik, hvor man gennem et lille hul ved håndleddet kan gennemskære ledbåndet indefra og derved skabe plads til nerven. I enkelte tilfælde ændres til åben teknik.
Åben teknik, hvor nerven frilægges gennem et lidt større snit ned i håndfladen.
Ved lokalbedøvelse sprøjtes bedøvelsesmidlet ind i den kropsdel, du skal opereres i.
Det kan svie og spænde lidt, når bedøvelsen sprøjtes ind, men ubehaget er kun kortvarigt.
Når bedøvelsen virker, vil du ikke kunne mærke smerte i det bedøvede område, men du vil kunne føle berøring. Bedøvelsen varer 2-4 timer.
Risici og bivirkninger
Der kan i enkelte tilfælde komme betændelse i såret, oftest nogle dage efter operationen. Betændelsen viser sig ved hævelse, rødme, varme, ømhed og eventuelt feber.
Normalt er der tale om et ufarligt indgreb, idet der normalt kun ses alvorlige komplikationer hos under 1 %.
Efter operationen
For at det ikke skal bløde for meget, skal du de første 2 døgn efter operationen have en lidt stor forbinding på, som skaber kompression og hindrer eventuel blødning.
I nogle tilfælde skal den store forbinding beholdes på i 5 døgn.
Du får at vide, inden du går hjem, hvornår du skal fjerne forbindingen.
Når den store forbinding er fjernet, må du gå i bad uden plaster. Sørg dog for at sætte nyt plaster på bagefter, så såret holdes rent, til trådene er fjernet (eller i 10 – 12 dage).
Det er vigtigt, at du de første dage holder hånden opad og sørger for at knytte og strække fingrene x 20 i timen, så der ikke opstår hævelse.
Når du kommer hjem
10 – 12 dage efter operationen skal du have fjernet tråde hos din egen læge.
Derefter kan du bruge hånden inden for smertegrænsen og således bruge fingrene til almindelige, daglige gøremål.
Normalt skal du forvente at være sygemeldt, indtil trådene er fjernet, medmindre du har arbejde, som slet ikke indebærer håndbelastende aktiviteter.
Herefter vil du gradvist kunne gå i arbejde igen.
Har du håndbelastende arbejde, må du forvente yderligere nogle ugers sygemelding, indtil ømheden i hånden aftager, så hånden kan klare tunge løft og kraftig håndbelastende aktivitet.
Videre forløb
Normalt bliver du afsluttet fra hospitalet uden kontrol.
Hvis din håndfunktion ikke er tilfredsstillende efter operationen, skal du derfor henvende dig til din egen læge, der så vurderer, om du har behov for at blive henvist til en kontrol hos os.
Normalt forsvinder ømheden i håndfladen ved operationsarret i løbet af nogle uger, men kraftigt pres mod håndfladen og kraftigt træk på arret vil stadig kunne medføre ømhed i flere måneder efter operationen.
Smerterne i fingrene aftager normalt hurtigt efter operationen, mens den sovende fornemmelse ikke altid forsvinder lige så hurtigt.
Hvis nerven har været klemt gennem længere tid, kan der gå måneder, inden der begynder at komme normal følesans af fingrene igen.
Enkelte vil opleve, at følesansen aldrig bliver helt som før, især hvis nerven har været meget klemt og især hos ældre mennesker.
Ortopædkirurgisk Sengeafsnit Tlf. 7843 7709 Henvendelse hertil uden for klinikkens åbningstid.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.godstrup.dk/904118
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.