Information om lammelse af ansigtsnerven (facialis parese)
Gå direkte til:
Information om lammelse af ansigtsnerven (facialis parese)
Facialisparese er en ansigtslammelse, der skyldes en skade af ansigtets bevægelsesnerve (nervus facialis). Ansigtslammelse kan også ses efter skade på hjernen (central facialisparese).
En perifer lammelse opstår som regel uden noget forvarsel. Der forekommer ca. 15-30 nye tilfælde med ansigtslammelse per 100.000 personer hvert år. Tilstanden forekommer lige hyppigt blandt kvinder og mænd, men forekomsten er noget højere blandt gravide og mennesker med diabetes.
Hyppigst forekommer ansigtslammelse i aldersgruppen mellem 15 og 45 år. I løbet af livet vil 1 ud af 60-70 mennesker få en sådan lammelse.
Perifer ansigtslammelse optræder i de fleste tilfælde, uden at anden sygdom kan påvises. Denne tilstand kaldes Bells lammelse.
I dag mener man, at Bells lammelse i de fleste tilfælde skyldes virussygdom eller en betændelseslignende reaktion.
Sjældnere kan perifer lammelse optræde ved sygdomme i mellemøret, efter flåtbid (Borrelia bakterie), grundet skader efter operation eller andre sjældne sygdomme.
Lammelsen er ofte tydelig som en skævhed i ansigtet. Den kan demonstreres ved forsøg på at smile, fløjte eller knibe øjnene sammen. Sygehistorien vil ofte afklare, om lammelsen er et isoleret fænomen, eller led i en anden sygdom. Lægelig undersøgelse viser, om nerveskaden er central eller perifer.
Blodprøver kan være aktuelle for at lede efter antistoffer mod bakterier eller virus. Svaret på disse prøver kan hjælpe til at finde årsagen til nogle tilfælde af ansigtslammelse.
I visse tilfælde kan en lumbalpunktur (prøvetagning i væsken omkring rygmarven) være nødvendig for at finde ud af, om en infektion med Borrelia bakterien er årsag til lammelsen.
Formålet med behandlingen er at bidrage til at fremskynde helingen af nerven og beskytte øjet mod skade af hornhinden.
Medicinsk behandling
Generelt gælder, at man skal behandle årsagen til lammelsen.
Hvis årsagen til lammelsen er et udbrud af helvedesild (Herpes zoster), kan man have gavn af antiviral medicin, hvis den gives indenfor 3 dage, efter lammelsen begyndte. Dette kombineres med en binyrebarkhormon kur.
Ofte finder man ikke årsagen, og da vil en 10 dages kur med binyrebarkhormon gøre, at man hurtigere kommer sig. 50 mg Prednisolon dagligt nedsætter risikoen af varigt mén fra 15 % til 7 %. Kuren skal gives så hurtigt som muligt efter symptomdebut og senest 1 uge efter start på symptomerne.
Symptomatisk behandling
Beskyttende tiltag mod øjet
Formålet med øjenbeskyttelsen er at forhindre, at hornhinden på øjet bliver skadet. Hornhinden er udsat for skade på grund af manglende evne til at lukke øjenlågene.
Hornhinden beskyttes ved, at man drypper kunstig tårevæske på øjet om dagen. Om natten bruger man salve og tildækning af øjet.
Hvis man lider af en ansigtslammelse, kan det være klogt at bruge solbriller for at beskytte øjet.
Optræning
Det er hensigtsmæssigt, at man træner ansigtsmuskulaturen for derved hurtigere at forbedre mimikken.
Vær opmærksom på
Hvis der gives binyrebarkhormon ved Bells lammelse, vil mere end 90 % blive helt raske.
Mindre end 10 % får en blivende restlammelse. De lettere lammelser bedres ofte i løbet af 4-6 uger.
De sværere lammelser kan vare i 3-9 måneder - nogle gange længere. Selvom der er lammelse efter 9 måneder, er der fortsat chance for bedring.
Yngre mennesker med lettere grader af lammelse har størst chance for ikke at få mén.
Brug kunstig tårevæske om dagen
Om dagen kan du brug kunstig tårevæske (viskøse øjendråber).
Træk ned i nederste øjenlåg og dryp 1 dråbe ned i lommen mellem øjet og øjenlåget.
Viskøse øjendråber kan bruges ved behov. Bruger du kontaktlinser, skal de fjernes før drypning, og du bør vente mindst 15 minutter, før kontaktlinsen isættes igen.
Viskøse øjendråber kan købes på apoteket.
Neutral øjensalve om natten
Ved let lukkedefekt kan du bruge neutral øjensalve om natten.
Træk med fingeren i den nedre øjenlågskant. Læg ½-1 cm salve i lommen mellem øjeæblet og nederste øjenlåg. Blink et par gange for at fordele salven.
Øjensalven kan give sløret syn lige efter brug. Kontaktlinser må ikke bruges sammen med øjensalven.
Neutral øjensalve kan købes på apoteket.
Urglasforbinding (pro-optha)
Ved udtalt lukkedefekt eller megen tørhed, kan du foruden neutral øjensalve ydermere påsætte urglasforbinding (pro-optha) til natten. Denne kan også benyttes om dagen.
Sæt urglasforbindingen på, så den slutter tæt til huden omkring øjet. Kontaktlinser må ikke bruges sammen med øjensalven.
Du kan få udleveret urglasforbinding fra sengeafdelingen eller ambulatoriet.
Urglasforbinding kan også købes på nettet; søg efter "Pro-optha".
Beskyt øjet mod vinden
Så længe øjet ikke kan lukkes helt, er det en god ide at bruge en klap eller forbinding over øjet, når du færdes udenfor, for at beskytte mod vinden.
Du kan også bruge solbriller for at beskytte øjet.
Sådan gør du
Træningen fremmer ikke helingen af nerven, men holder ansigtsmuskulaturen i god træningstilstand og fremmer derved sandsynligvis resultatet.
Udfør øvelserne foran et spejl.
Forsøg at udføre øvelserne 1 gang dagligt ved svær lammelse – senere ca. 3 gange dagligt.
Repetér hver øvelse få gange (2–3) i starten, hvis muskelkraften er svag. Øg senere til 8–10 repetitioner af hver øvelse.
Understøt eventuel aktivitet med fingrene.
Undgå overaktivitet af rask side ved at holde lidt igen på bevægelsen med fingrene. Forsøg at udføre øvelserne så symmetrisk som muligt.
Øvelse 1
Løft øjenbrynene, så panden rynkes.
Øvelse 2
A: Luk øjnene og knib øjnene sammen.
B: Blink med øjnene (for at fugte øjet).
Bed eventuelt en anden om at fortælle dig, hvis du ikke lukker øjnene helt.
Øvelse 3
Skiftevis smil bredt og lav trutmund.
Øvelse 4
Klem læberne hårdt sammen.
Øvelse 5
Knib læberne godt sammen og pust kinderne op.
Hold på luften og lad den sive langsomt ud.
Støt kinden med hånden, når du renser munden med tungen.
Støt med en finger under læben, når du drikker.
Hvis du har tendens til at bide dig i kinden – så tyg maden i rask side.
Træn med tyggegummi i den lammede side.
Kontakt
Kontakt
7843 9744
Ring til Øre-næse-hals klinikken på hverdage mellem kl. 08.00-10.00 og kl. 13.00-14.00, hvis du har spørgsmål til indkaldelsen og booking.
Ved spørgsmål til operationen m.m. kan du træffe sygeplejersken på samme nummer på hverdage mellem kl. 07.45-09.30.
Ved akut brug for hjælp på hverdage udenfor telefontid, vælg da sekretæren, og du vil få oplyst et akutnummer via telefonsvareren.
Hvis du har spørgsmål eller akut brug for hjælp efter operationen uden for almindelig åbningstid, kan du træffe sygeplejersken på vores sengeafsnit weekend og helligdage samt alle hverdage efter kl. 15.30.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.godstrup.dk/918078
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.