Brud på næseknoglerne opstår i forbindelse med, at der er påført direkte skade (traume) på næsen. I forbindelse med bruddet opstår hævelse, smerter og ikke helt sjældent næseblødning. Denne standser dog oftest spontant. Desuden kan man opleve stoppet næse.
I visse tilfælde kan der sideløbende med knoglebruddet være bløddelsskader, for eksempel sår på næsen eller i ansigtet. Næseskillevæggen kan også tage skade, og nogle gange kan der opstå en blodansamling under slimhinden.
Næsebrud skal derfor altid umiddelbart tilses af en læge.
Fordi der ofte vil være hævelse, kan brud på næseknoglen oftest først sættes på plads (reponeres) efter ca. 1 uge.
På operationsdagen
Ambulant operation (hjem samme dag)
Er du mødt til ambulant operation, henvises pårørende til at opholde sig i Foyeren på niveau 0.
Børn, handicappede og andre sårbare, fx demente, må have én pårørende/ledsager med gennem forløbet. Mens barnet/patienten er til operation, henvises pårørende/ledsager til at opholde sig i Foyeren på niveau 0.
Vi ringer efter pårørende/ledsager, når patienten er ved at vågne op.
Operation under indlæggelse
Er du indlagt, vil personale på dit sengeafsnit informere om, hvor dine pårørende kan opholde sig.
Indlagte børn, handicappede og andre sårbare, fx demente, må have én pårørende/ledsager med gennem forløbet. Mens barnet/patienten er til operation, henvises pårørende/ledsager til venteområde 13 via K2.
Vi ringer efter pårørende/ledsager, når patienten er ved at vågne op.
Som udgangspunkt skal du have dit eget tøj på under operationen, men i nogle tilfælde vil du helt eller delvist skulle klæde om til hospitalstøj.
Det er i alle tilfælde vigtigt, at dit tøj er rent, nyvasket og løstsiddende.
Tøjet skal være uden metaldele inklusive BH'en.
Om operationen
Formålet med indgrebet er at sætte næsebenet på plads. Vi tilstræber, at din næse kommer til at se ud som før bruddet, og at luftpassagen bliver god.
Indgrebet foregår i lokal bedøvelse. Det efterlader ingen synlige ar.
Når næsen er rettet op, anbringes nogle gange tamponer i næsen, samt en gipsskinne på næsen. Formålet med dette er at fastholde næsen i korrekt stilling.
Efter operationen
Du vil få en tid i Øre-næse-hals Ambulatoriet til at få fjernet tamponerne efter 3-5 dage samt gipsskinnen efter ca. 1 uge.
Når du kommer hjem
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Videre forløb
For at modvirke hævelse er det en god idé at hæve hovedgærdet på din seng den første uge. Hvis du har tamponer i næsen, kan der være flåd med rødligt, tyndflydende væske.
Lettere nysen er normalt. Husk at nyse med åben mund.
Der er sjældent kraftige smerter efter operationen. Du må gerne tage smertestillende tabletter.
Hvis der kommer blødning fra næsen, skal du sætte dig med foroverbøjet hoved og sutte på isterninger. Kontakt os, hvis blødningen fortsætter.
Vær opmærksom på, at bruddet først er vokset helt sammen efter 4-6 uger. Undgå derfor kontaktsport og slag mod næsen.
Sygemeld dig
Vi anbefaler, at du sygemelder dig, indtil tamponerne er fjernet eller i 1 uge, hvis du varetager hårdt fysisk arbejde.
Kontakt
Kontakt
7843 9744
Ring til Øre-næse-hals klinikken på hverdage mellem kl. 08.00-10.00 og kl. 13.00-14.00, hvis du har spørgsmål til indkaldelsen og booking.
Ved spørgsmål til operationen m.m. kan du træffe sygeplejersken på samme nummer på hverdage mellem kl. 07.45-09.30.
Ved akut brug for hjælp på hverdage udenfor telefontid, vælg da sekretæren, og du vil få oplyst et akutnummer via telefonsvareren.
Hvis du har spørgsmål eller akut brug for hjælp efter operationen uden for almindelig åbningstid, kan du træffe sygeplejersken på vores sengeafsnit weekend og helligdage samt alle hverdage efter kl. 15.30.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.godstrup.dk/918041
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.