Kræft i tyk- og endetarm - Genoptræning efter operation
Gå direkte til:
Kræft i tyk- og endetarm - Genoptræning efter operation
Denne vejledning er til dig, som er blevet opereret for tyk- eller endetarmskræft, og den vejleder dig i, hvordan du skal genoptræne efter efter operationen.
Du kommer i kontakt med en fysioterapeut, når du er indlagt på hospitalet. Inden du møder fysioterapeuten vil det være godt, hvis du tænker over, hvad du forventer af forløbet.
Du må også gerne tænke over, om du har nogle spørgsmål. Fysioterapeuten vil tale med dig om det at være fysisk aktiv og om, hvad du skal passe på med efter din operation.
Inden operationen vil du få information om, hvad vi kan gøre, og hvad du selv kan gøre for at forebygge problemer med dine lunger, efter du har været i narkose.
Derudover vil du blive undervist i, hvordan du bevæger dig mest hensigtsmæssigt efter operationen, bl.a. når du skal ind og ud af sengen.
Vær opmærksom på
Bøj benene op
Vend om på siden
Hold ryggen lige og skub fra med armene, samtidig med at benene svinges ud over sengekanten
Glid ned til fødderne når gulvet
Når du skal i seng igen, skal du bruge samme teknik – bare omvendt.
Hvis du har fået en åben operation, anbefaler vi, at du løfter maksimum 1 kg de første 4 – 6 uger. Har du fået en kikkertoperation (laparascopisk operation), gælder der ingen særlige restriktioner.
Du må dog gerne genoptage dagligdags aktiviteter som lettere husligt arbejde samt traveture. Når du bevæger dig, må du gerne blive forpustet og mærke træthed i musklerne, men du må ikke blive utilpas.
Øvelser
Du vil blive præsenteret for Borgs anstrengelse skala, hvor du skal angive, hvor anstrengt du oplever dig, når du er fysisk aktiv. Denne skala kan du bruge i din hverdag til at lære at motionere på dit niveau samt til at øge intensiteten i din træning.
De første uger skal intensiteten i din træning ligge på 12-13 på Borgs anstrengelsesskala, da dette niveau typisk vil passe til din fysiske ydeevne efter operationen.
Du vil efter de første 6-8 uger kunne øge din træningsintensitet, og dermed ligge højere end 13 på Borg-skalaen.
En god motionsform er at begynde at gå ture. Nogle synes det er motiverende at anvende en skridttæller.
Med en skridttæller finder du hurtigt ud af, om du bevæger dig nok i dagligdagen. Samtidig kan skridttælleren være et sjovt og motiverende redskab til at konkurrere med dig selv eller andre.
Der findes mange forskellige måder at være fysisk aktiv på. Det vigtigste er, at du kommer i gang med noget, du synes er sjovt og motiverende.
Små ændringer - stor forskel
Små ændringer i løbet af dagen kan gøre en stor forskel – for eksempel at gå i stedet for at tage elevatoren, eller parkere bilen et stykke væk og gå resten af vejen og så videre.
Det er en rigtig god ide at lave en træningsdagbog over din træning de første uger efter operationen. På den måde har du mulighed for at se udviklingen i din træning, og de fleste har lettere ved at motivere sig selv til at komme af sted.
Nedenfor ser du et forslag til en træningsdagbog, hvor du kan beskrive din daglige træning:
Videre forløb
Vi anbefaler, at du efter din udskrivelse får dig rørt hver dag, og gradvist øger dit daglige aktivitetsniveau, så du kan vende tilbage til det, du kunne før operationen.
Du skal dog altid være opmærksom på smertegrænsen. Har du fået restriktioner i forhold til fx at løfte/bære, skal de selvfølgelig overholdes. Målet er, at du dagligt kan være fysisk aktiv i en ½ time - dette er Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Hvis du har spørgsmål om træning og bevægelse, kan du kontakte Fysio- og Ergoterapiafsnittet i Herning.
Du bør fortsætte med træningen de første 6 uger efter operationen.
Mere information
Her følger lidt inspiration og værktøjer til at gøre bevægelse og motion til en naturlig del af din hverdag - også efter en kræftsygdom. Det er sundt at røre sig. Det gælder også under og efter en kræftbehandling. Nogle gange kan det være svært at komme i gang med motionen.
Det kan også være, man har brug for et værktøj til at holde motivationen oppe.
Tænk over hvordan du kommer i gang med motionen på den nemmeste måde, og hvordan du på din egen måde får den til at blive en del af hverdagen.
Fx:
gør motion til en sjov oplevelse
lav faste aftaler med andre
lyt til musik, når du motionerer eller
udfyld en træningsdagbog
Der er rigtig mange gode grunde til at dyrke motion og bevæge sig i hverdagen - også selvom man har fået kræft. Og husk, at selv lidt motion er bedre end slet ikke at røre sig.
Ruster kroppen til kemoterapi og mindsker bivirkninger og senfølger. Det er dokumenteret, at træning eller regelmæssig bevægelse hjælper mod den udprægede træthed, man kan opleve.
Giver mere energi.
Giver større kropsbevidsthed. Fysisk aktivitet giver en bedre fornemmelse for kroppen – du får kendskab til kroppen.
Flytter fokus fra sygdommen. I perioden under og efter behandlingen kan sygdommen fylde meget – både på det fysiske og på det følelsesmæssige plan.
Giver ro og styrke. Motion dæmper symptomer på stress og styrker opbygningen af muskelmassen. Begge dele er vigtigt, når man skal komme sig under og efter kræftbehandling.
Forbedrer immunforsvaret. Fysisk aktive personer har færre infektioner og er generelt mindre syge end dem, der ikke motionerer.
Forebygger angst og depression.
Gavner sundheden generelt. Det er vigtigt, at du passer godt på din krop – også for at forebygge andre sygdomme. Fysisk aktivitet gavner hjerte, kredsløb og blodtryk.
Giver mulighed for at være sammen med andre i samme situation.
Giver bedre livskvalitet.
Kontakt
Du kan kontakte vores afsnit, hvis du har spørgsmål til vores patientvejledning:
Fysio- og Ergoterapi Regionshospitalet Gødstrup Hospitalsparken 15, 7400 Herning.
Telefon 7843 4300 - mellem kl. 08.00-12.00.
Gå direkte til:
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.