Information til dig som har fået trombolysebehandling - en hurtig blodfortyndende behandling ved blodprop i hjernen.
Gå direkte til:
Om behandlingen
De fleste patienter, der kan have gavn af trombolyse, ankommer til sygehuset med udrykning. Det skyldes, at tiden fra en blodprop er opstået, til behandling kan begyndes, skal være så kort som muligt.
Ved ankomst til sygehuset, får du mange informationer og undersøgelser på kort tid, og der er mange mennesker til stede på samme tid. Resultatet af undersøgelserne afgør, om du skal have trombolysebehandling.
Du bliver kørt til MR/CT-skanning af hjernen med det samme.
En laborant tager blodprøver og et hjertekardiogram.
En læge undersøger dig og taler med dig.
En sygeplejerske taler med dig, måler dit blodtryk og andre værdier, samt koordinerer de forskellige indsatser, afhængigt af dine behov.
Lægen kontakter ved behov Neurologisk Afdeling i Århus og drøfter andre behandlingstilbud.
Sygeplejersken og lægen følger dig tæt under og efter behandlingen. Blodtryk og puls måles hyppigt det første døgn.
Det er meget vigtigt, at du fortæller hvordan du har det efter behandlingen. Nogle patienter kan opleve uro i kroppen. Der kan forekomme store vandladninger de første timer efter behandlingen.
Når behandlingen er afsluttet, vurderer vi din synkefunktion, og herefter må du gerne spise og drikke, hvis du kan.
I de første 24 timer skal du støttes fysisk, hvis du skal op at gå, da der er risiko for blødning, hvis du falder.
Dagen efter behandlingen tilser lægen og sygeplejersken dig, og taler med dig og dine pårørende om forløbet. Det er vigtigt, du fortæller, hvordan du har det, og hvordan du oplevede behandlingen med trombolyse.
Du kommer til en kontrol CT-skanning af hjernen, indenfor 24-36 timer efter trombolysebehandlingen er afsluttet. Efter skanning begynder du på blodfortyndende behandling med tabletter.
Inden din udskrivelse, sikrer lægen sig, at du får svar på alle dine spørgsmål om forløbet her. Lægen fortæller, hvad du evt. kan gøre for at undgå tilbagefald, og informerer om blodtryksniveau og kontrol hos egen læge af bl.a. kolesterol i blodet.
Sundhedsstyrelsen har fastsat regler for, hvornår man må køre bil efter at have fået en blodprop i hjernen. Lægen vil informere dig om, hvor lang tid du ikke må køre bil efter trombolysebehandlingen.
I forbindelse med din indlæggelse med blodprop i hjernen, vil du blive vurderet af både en ergoterapeut og en fysioterapeut indenfor de første 24 timer.
Hvis du har brug for genoptræning, starter den i afdelingen og fuldføres hjemme eller på et af Region Midtjyllands rehabiliteringsafsnit. Det vil vi fortælle mere om, når den tid kommer.
Sådan virker medicinen
Trombolyse (actilyse) er en medicinsk behandling, der opløser blodpropper og forhindrer blodet i at koagulere (størkne). Trombolyse er den hidtil eneste akutte medicinske behandling til patienter med blodprop i hjernen.
Trombolyse gives direkte ind i en blodåre over få sekunder.
Der kan ikke gives garanti for virkningen af behandlingen. Dine symptomer er ofte lettere, end de ville have været uden trombolysebehandling.
Risici og bivirkninger
Eventuel bivirkning ved behandlingen er blødning, som kan forekomme hvis blodkar eller slimhinder beskadiges. Derfor bliver du overvåget af læge og sygeplejerske under hele trombolysebehandlingen og i den første time efter endt behandling.
Cirka 6 timer efter behandling er det aktive stof udskilt fra kroppen.
Personalet vil fortsat observere dig det følgende døgn.
Når du kommer hjem
Du vil blive ringet op af en trombolysesygeplejerske efter ca. 3 måneder
Du er velkommen til at ringe, hvis der er behov for yderligere information, eller hvis du har brug for at tale forløbet igennem før det planlagte telefonopkald efter ca. 3 måneder.
Kontakt
Kontakt
Har du spørgsmål kan du kontakte os på telefonnummer 7843 7260.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.godstrup.dk/906750
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.