Denne vejledning er til dig, som har fået et hoftenært brud, også kaldet hoftebrud. Med denne vejledning vil vi under indlæggelsen hjælpe dig i gang med genoptræningsforløbet. Genoptræningen skal så vidt muligt sikre, at du kan genvinde de funktioner, du havde, før du fik et hoftebrud.
Bruddet sidder i det øverste stykke af lårbensknoglen
Vær opmærksom på
Når du skal træne i at gå, er det bedst, at du har et par sko, der sidder godt fast på foden, og at du har tøj, der ikke sidder for stramt.
Vurdering af behov for hjælpemidler
Ergoterapeuten eller fysioterapeuten vil sammen med dig vurdere, hvilke hjælpemidler du har brug for. De vil også vise dig, hvordan du skal bruge hjælpemidlerne.
Nogle hjælpemidler udlånes fra hospitalet
Du låner hjælpemidlerne af afsnittet "Hjælpemidler", hvor du også skal levere hjælpemidlerne tilbage, når du ikke har brug for dem længere. Hvis du har problemer med at få afleveret hjælpemidlerne, kan du kontakte afsnittet Hjælpemidler på tlf. 7843 4050.
Andre hjælpemidler udlånes fra din kommune
Du låner hjælpemidlerne af din egen hjemkommune, hvor hospitalets terapeuter bestiller hjælpemidlerne inden udskrivelse. Du skal efter endt brug levere hjælpemidlerne tilbage til kommunen. Hvis du har brug for at beholde hjælpemidlerne permanent, skal du kontakte en ergoterapeut i din kommune.
Øvelser
Det er for at stimulere blodomløbet, styrke musklerne, og for at du genvinder dine tidligere funktioner, så hurtigt som muligt. Fysioterapeuter, ergoterapeuter og plejepersonale vil hjælpe dig i gang med din daglige træning. Fysioterapeuten vil instruere dig i øvelserne, så du selv kan træne. Du skal udføre øvelserne flere gange dagligt efter operationen.
Vip med fødderne.
Bøj knæ- og hofteled - lad hælen glide på underlaget.
Stræk benet ud igen.
Bøj knæene - løft bagdelen op i luften.
Sid på en stol.
Stræk og bøj knæet.
Stå med støtte til en stol eller bordkant.
Stå skiftevis op på tæerne og op på hælene.
Stå med støtte på stoleryg eller lignende.
Bøj ned i knæene.
Stræk dem derefter igen.
Løft det opererede ben lige bagud.
Løft det opererede ben skråt bagud.
Videre forløb
I forbindelse med udskrivelse bliver du tilbudt en genoptræningsplan. Genoptræningen vil foregå som almen genoptræning, hvor kommunen kontakter dig med tilbud om træning.
Det er normalt, at det gør lidt ondt i hoften i flere måneder efter operationen. Det må ikke gøre meget ondt, og smerterne må ikke forværres.
Hvis du får flere smerter, eller det bliver mere besværligt at gå, skal du kontakte din egen læge. Lægen vil så afgøre, om du skal henvises til en ny vurdering på hospitalet.
Smerterne i den opererede hofte vil efterhånden forsvinde, og du vil kunne støtte mere på benet. Du vil måske samtidig kunne undvære gangredskabet.
Kontakt
Du kan kontakte vores afsnit, hvis du har spørgsmål til vores patientvejledning:
Fysio- og Ergoterapi Regionshospitalet Gødstrup Hospitalsparken 15, 7400 Herning.
Telefon 7843 4300 - mellem kl. 08.00-12.00.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.godstrup.dk/906761
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.