Børn med venstresidig stramhed i nakken (torticollis)
Gå direkte til:
Denne vejledning indeholder information til dig, der er forældre til et barn med venstresidig stramhed i nakken.
Vejledningen indeholder forslag til øvelser med udspændingsøvelser og træning samt lejring.
På hospitalet kan en fysioterapeuten vejlede jer i, hvordan I kan træne med og behandle jeres barn i hverdagen.
Torticollis er betegnelsen for en medfødt fejlstilling af hovedet. Den er forårsaget af en muskelstramning på den ene side af halsen.
Fejlstillingen ses ofte ikke umiddelbart efter fødslen, men i løbet af de første uger eller måneder.
Man vil lægge mærke til, at barnet næsten hele tiden drejer hovedet til den samme side og samtidig holder hovedet bøjet lidt på skrå til den modsatte side.
Hos nogle af børnene ses tillige asymmetri af kraniet.
Efter at Sundhedsstyrelsen har anbefalet, at spædbørn sover på ryggen, ses et voksende antal børn med skæve kranier. Dette kaldes lejringsbetinget torticollis.
Skævheden er kommet af, at barnet meget af tiden har ligget med hovedet drejet til den samme side. Disse børn er ikke født med en stram muskel, men denne kan opstå sekundært.
Nogle børn har ligget i en stilling i livmoderen, således at der er opstået en lejringsbetinget torticollis hos barnet.
Vær opmærksom på
Ved udspændingsøvelser er det godt at holde strækket i et stykke tid (gerne ½ - 1 minut), men hvis dit barn protesterer, er det bedre at slippe/slække strækket og så gentage igen.
Det bliver nogle gange lettere at holde strækket i længere tid efter at have udspændt nogle gange i kortere tid ad gangen. Musklen bliver efterhånden lidt mere smidig/opvarmet.
For at udnytte at musklen er blevet mere smidig, er det vigtigt, at barnet efter udspændingen selv bevæger sig. Forsøg at få dit barn til at dreje hovedet så langt som muligt til venstre.
Gentag gerne nogle gange efter hinanden (se under "Leg kan også være træning").
Fysioterapeuten vurderer, hvilke øvelser der er relevante for dit barn, og hvor ofte udspændingen skal gentages.
Øvelser
Få dit barn til at følge med så langt som muligt mod venstre, ved at det kigger efter dig eller efter noget legetøj.
Støt samtidig med en hånd på barnets venstre skulder, så skulderen bliver i underlaget.
Når barnet er så langt ovre, som det kan komme i drejningen, giver du med modsatte hånd et lille ekstra pres på barnets hoved, så det kommer så langt som muligt mod venstre.
Hold gerne strækket et stykke tid.
Støt barnet på højre skulder, så skulderen bliver i underlaget.
Træk roligt barnets hoved mod venstre, så øret kommer ned mod skulderen.
Hold strækket og giv langsomt slip igen.
Bær barnet med barnets front ind mod dit bryst. Barnets hoved er drejet mod venstre.
Læg en hånd på barnets baghoved for at få ekstra udspænding.
Børn kan godt lide, at man går med dem. Derfor vil de fleste børn ikke reagere mod, at man går med dem i bærestillingen.
Når du har gået lidt rundt med dit barn, og det slapper godt af, tager du fat i venstre skulder, og holder den fast, så der kommer ekstra stræk på halsmusklen.
Mere information
Det er godt, at dit barn ligger i forskellige stillinger, når det er vågent, det vil sige på ryggen, maven, siden, og når dit barn er parat til det, holdt siddende på skødet.
Rul gerne dit barn fra den ene stilling til den anden, så barnet oplever bevægelsen og ikke bare bliver placeret i stillingen. Rullebevægelsen er grundlaget for barnets evne til at koordinere sine bevægelser.
Lad barnet prøve bevægelserne/stillingerne mange gange hver dag. Giv ikke op, hvis barnet virker utilfreds med at ligge på maven eller siden, men vær tålmodig. Forsøg at få dit barn til at dreje hovedet mod venstre i de forskellige stillinger.
Hvis dit barn har tendens til at ligge med hovedet på skrå mod venstre, et det vigtigt, at du ind imellem retter på hovedet, så det ligger lige i midtstilling.
Få øjenkontakt med dit barn og få barnet til at følge med over, så det drejer hovedet til venstre side. Det er vigtigt at få dit barn til at dreje hovedet så langt over som muligt.
Du kan også få dit barn til at dreje hovedet ved at fange dets opmærksomhed med legetøj, for eksempel en rangle eller lignende.
Det er vigtigt for barnets udvikling, at det ligger på maven, når det er vågent. Når barnet har torticollis, bliver den stramme muskel desuden let udspændt, når dit barn ligger på maven og løfter hovedet. Når dit barn bliver bedre til at løfte hovedet i maveleje, er det vigtigt at få barnet til at dreje hovedet til venstre ved at følge med legetøj eller kigge over mod dig.
Når dit barn er vågent, er det vigtigt, at du vænner det til at ligge på siden.
Rul dit barn fra ryggen til venstre side. Støt barnet, så det bliver liggende på siden og ikke ruller om på ryggen igen. Tal med dit barn og vis det legetøj, så det synes, det er sjovt at ligge på siden.
Husk at rulle om på begge sider. For at få barnet til at blive liggende på siden kan du også lægge en sammenrullet dyne bag ryggen, så det ikke ruller tilbage på ryggen igen.
Når du ruller barnet tilbage til ryggen fra venstre side, kan du evt. forsøge at lade hovedet blive liggende tilbage med kinden i underlaget, så halsmusklen bliver udspændt.
Når dit barn selv kan holde hovedet, kan du sidde med det på skødet og få barnet til at dreje hovedet mod venstre.
Modvirk, at barnet holder hovedet på skrå mod venstre, ved at tippe barnet en smule til venstre. Barnet vil så reflektorisk rette hovedet op til højre side, så det træner musklen i højre side.
Sørg for, at barnet kigger lige frem, inden det tippes, og at du kun tipper det let til venstre side, da det ellers bliver for svært for musklen på højre side at arbejde.
Hvis barnet hele tiden har hovedet drejet mod højre, bliver hovedet gradvist mere skævt. Når dit barn sover, er det derfor vigtigt, at det så vidt muligt har hovedet drejet lige så meget til venstre som til højre.
Når dit barn er faldet godt i søvn, drejer du hovedet til venstre. Det vil ofte hurtigt dreje hovedet tilbage igen, så kig til barnet med jævne mellemrum i løbet af dagen og drej igen hovedet til venstre.
Prøv også at lægge en sammenfoldet ble under den højre skulder for at forsøge at få barnet til reflektorisk at dreje hovedet mod venstre. Dette virker dog kun til helt små børn.
Prøv også at lægge noget under madrassens højre side, så denne skråner let. Tyngden gør, at barnet har lettere ved at dreje hovedet mod venstre.
Kontakt
Du kan kontakte vores afsnit, hvis du har spørgsmål til vores patientvejledning:
Fysio- og Ergoterapi Regionshospitalet Gødstrup Hospitalsparken 15, 7400 Herning.
Telefon 7843 4300 - mellem kl. 08.00-12.00.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.godstrup.dk/906787
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.