Denne vejledning er til forældre med et barn med hypermobilitet. Vejledningen indeholder information om hypermobilitet og om hvad du som forældre kan gøre for at hjælpe dit barn.
Hypermobilitet er et andet ord for overbevægelige led. Det er en tilstand, hvor man kan bevæge for meget i et eller flere led.
I hypermobile led er ledbåndene løse og yder derfor ikke fuld beskyttelse af leddene. Leddene kommer lettere i yderstilling og belastes, der hvor ledbrusken er tynd.
Denne tilstand kan hos nogle give smerter og på længere sigt formodentlig slide på brusken. Derfor er det vigtigt, at hypermobilitet opdages så tidligt så muligt, så der er opmærksomhed på at undgå yderstillinger og indarbejde gode vaner.
Hypermobilitet er ikke en sygdom, men en arvelig tilstand, som forekommer hos ca. 10 procent af befolkningen - hyppigst hos piger/kvinder. Børn under tre år har normalt stor bevægelighed i leddene, uden at det kaldes hypermobilitet.
Typiske kendetegn kan være:
forsinket motorisk udvikling.
svært ved at følge med på gåture.
smerter og træthed i benene, knæene eller fødderne.
lændesmerter, ses hyppigst hos teenagere.
øget tendens til forstuvninger og hævede led.
balanceproblemer og koordinationsproblemer.
uhensigtsmæssige bevægemønstre for eksempel overstrakte knæ.
uhensigtsmæssige siddestillinger, for eksempel "W-stilling".
udviser stor smidighed i gymnastik.
smerter og træthed i hånd og underarm ved skrivning.
En læge eller en fysioterapeut/ergoterapeut kan undersøge barnet og vejlede, hvis barnet har smerter, og give gode råd omkring forebyggelse af gener.
Fysioterapeuten kan udarbejde øvelser og aktivitetsforslag, som hjælper til at gøre barnet bevidst om ledstilling samt øge barnets styrke og balance.
Sådan gør du
Noget af det vigtigste i behandlingen af hypermobile børn er, at forældre, barn samt eventuelt pædagoger/lærere bliver informeret om tilstandens baggrund. Via denne information kan forældre/barn lære at forebygge skader og smerter. Man skal være bevidst om, at barnet ikke kommer i yderstillinger ved siddende, stående og gående aktiviteter.
Ved børn under 6-7 år er det vigtigt at vælge sko, der sidder godt fast omkring foden og har stiv hælkappe. Undgå for eksempel termostøvler.
Har barnet tendens til at overstrække knæene i stående stilling, bør man gøre barnet opmærksom på dette og vise, hvor midtstilling er.
Lege som for eksempel tumlelege, små hop i trampolin, vippebrædt, "jorden er giftig" og stoplege er gode motoriske aktiviteter, som øger børnenes styrke og stabilitet omkring leddene. Barnet kan dog blive hurtigere træt i leg og på gåture.
Større børn (teenagere) kan have gavn af hjemmeøvelser. Dette program kan laves af fysioterapeuten.
Se på barnets siddestilling/stol i skolen og hjemme; vælg gerne en stol med lændestøtte, og hvor barnet kan nå gulvet med begge fødder. Hvis barnet holder uhensigtsmæssigt på skriveredskaber kan et tykkere greb hjælpe.
Lær barnet at løfte rigtigt: undgå at løfte med bøjet ryg og strakte knæ.
Hypermobile børn må meget gerne deltage i idrætsaktiviteter i fritiden, men ikke alle former for idræt er lige velegnede. Hvis barnet gentagne gange får skader, for eksempel forstuvninger eller ledsmerter, er det tegn på, at denne idrætsform ikke er hensigtsmæssig. Kontaktsport (for eksempel fodbold og håndbold) samt smidiggørende aktiviteter (for eksempel ballet, akrobatik) kan give sådanne problemer for hypermobile børn. Gode aktiviteter kan være ridning, cykling og svømning.
Kontakt
Du kan kontakte vores afsnit, hvis du har spørgsmål til vores patientvejledning:
Fysio- og Ergoterapi Regionshospitalet Gødstrup Hospitalsparken 15, 7400 Herning.
Telefon 7843 4300 - mellem kl. 08.00-12.00.
Gå direkte til:
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.