Mange mennesker med gigt- og bindevævssygdomme oplever ofte at lide af træthed, hvilket kan påvirke hverdagslivet negativt. Det kan være svært, at trætheden ikke er et symptom, der er synligt for andre, og som andre har svært ved at forstå.
Vær opmærksom på
De hyppigste årsager til træthed i relation til gigt- eller bindevævssygdom er smerter, manglende motion, søvnforstyrrelser, angst eller stress.
Trætheden kan være til stede på trods af, at din gigt- eller bindevævssygdom er velbehandlet.
Den træthed, der fortsætter med at være der, selv efter at de behandlingsmæssige muligheder er udtømte, er sjældent mulig at fjerne helt, men nogle tiltag kan afhjælpe og reducere trætheden.
Det er naturligvis vigtigt at afklare, om trætheden kan skyldes andre årsager, som kan behandles, for eksempel sygdomsaktivitet, lav blodprocent, medicinbivirkninger, infektion m.m.
Undersøgelser viser, at det har stor betydning for håndtering af trætheden, at man har støtte fra sit sociale netværk.
At tale om trætheden med dine pårørende giver dem de bedste muligheder for at kunne støtte dig.
Fortæl dine pårørende, hvordan du har det med trætheden, og fortæl dem, at trætheden kan variere; nogle dage kan du overkomme meget og nogle dage mindre.
Tal derfor med din partner om, hvordan trætheden kan påvirke jeres samliv og om, hvilke behov og forventninger I har til hinanden.
Hvis du har behov for det, kan du tale med personalet om problemstillingen alene eller sammen med din partner.
På www.gigtforeningen.dk kan du finde gode råd og vejledning omkring sex- og samliv.
Sådan gør du
Flere undersøgelser viser nemlig, at fysisk aktivitet og motion kan afhjælpe træthed. Fysisk aktivitet kan forbedre ens generelle velbefindende, har positiv indflydelse på smerter og humøret samt giver mere energi og flere kræfter.
Dyrk motion af moderat intensitet hver dag i 30 minutter
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man er fysisk aktiv med moderat aktivitet minimum 30 minutter dagligt af moderat intensitet.
Moderat fysisk aktivitet dækker over fysisk aktivitet og træning, hvor du kan tale samtidig med, at du udfører aktiviteten selvom din puls stiger. Dette kan eksempelvis være cykling, gåture, trappegang eller havearbejde.
Dyrk motion af høj intensitet 2 gange om ugen
Udover de daglige 30 minutter fysisk aktivitet anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man to gange om ugen vedligeholder sin kondition, muskelstyrke og bevægelighed ved træning af høj intensitet af 20-30 minutters varighed.
Høj intensitet betyder, at pulsen stiger, så du føler dig forpustet og har svært ved at føre en samtale. Dette kan eksempelvis være svømning eller træning i varmtvandbassin, specielt tilrettelagt styrketræningsprogram ved fysioterapeut, eventuelt i fitnesscenter, gymnastik/aerobic og let løb.
Det vil være individuelt, hvilken form for aktivitet og motion, der er passende for den enkelte. Derfor er det vigtigt, at du lytter til din krop og er opmærksom på, om belastningen bliver for stor.
Ved at du planlægger dine aktiviteter og opgaver i hverdagen, kan trætheden muligvis mindskes.
Prøv eksempelvis at:
Fordele huslige opgaver over hele ugen, så du laver lidt hver dag i stedet for det hele på én gang.
Inddrag om muligt hele familien i at få hverdagen til at fungere og tag i øvrigt imod andres tilbud om hjælp i forbindelse med rengøring, indkøb, madlavning m.m.
Sæt realistiske mål og glæd dig over de mål, du når.
Overvej, hvad der er vigtigst for dig at gøre selv, og overvej, hvad du kan overlade til andre.
Prøv at skabe en balance imellem det, du er nødt til at gøre, og det, der gør dig glad i dit daglige liv.
Prøv at acceptere, at du ikke har overskud til det samme, som du plejer, og at du nogle dage kan overkomme meget og nogle dage mindre eller ingenting.
Overvej afslapning, eventuelt at høre musik, læse eller se fjernsyn.
Sørg for at ligge behageligt. Har du hævede og ømme led, kan det være en god ide med ekstra puder til lejring.
Sørg for god udluftning og behagelig temperatur i rummet.
Tag et varmt bad inden sengetid, da det kan virke afslappende og smertelindrende.
Hvis du har smerter om natten, kan du eventuelt tale med lægen om smertestillende medicin. Det kan også være en god ide at tage smertestillende, en time inden du skal sove, så medicinen kan nå at virke.
Tag små hvil om dagen (15-20 minutter), men undgå flere timers søvn midt på dagen.
Undgå at drikke kaffe, cola og alkohol lige inden sengetid.
Kontakt
Kontakt
Hvis du har praktiske spørgsmål, brug for ændring af tid, receptbestilling og lignende kan lægesekretæren kontaktes mellem kl. 8.00 og 10.00 på hverdage.
Hvis du har spørgsmål til din sygdom, medicin eller aktivitet i din sygdom, kan du kontakte sygeplejersken mellem kl. 8.00 og 8.45 på hverdage.
Du træffer os på
telefon 7843 6552
Tast 1 for lægesekretæren
Tast 2 for sygeplejersken
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.godstrup.dk/917835
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.