Hvad er en sammenklappet lunge?

Sammenklappet lunge (pneumothorax) er en tilstand, hvor der er gået hul på lungen og dermed kommet luft ind mellem lungevævet og brystvæggen. Lungen kan være delvist eller helt klappet sammen. 

Hvordan opstår en sammenklappet lunge?

En lunge kan klappe sammen uden nærmere forklaring (spontan pneumothorax). Dette ses ofte hos unge, høje, spinkle mænd, men en lunge kan også klappe sammen, hvis man har været udsat for en ulykke eller har fået foretaget et indgreb i brystkassen f.eks. en nålebiopsi (en vævsprøve fra lungen).

Derudover kan nogle lungesygdomme samt rygning øge risikoen for udvikling af sammenklappet lunge.


Symptomer

Hvad er symptomerne?

Ved spontan sammenklappet lunge kan der føles et smæld i brystet efterfulgt af stikkende smerter og tiltagende åndenød.

Ved sammenklappet lunge efter en undersøgelse kommer der ofte lettere smerter i brystet og tiltagende åndenød. Symptomerne opstår i de fleste tilfælde indenfor 2 timer efter undersøgelsen.


Om behandlingen

Sådan bliver en sammenklappet lunge behandlet

I de tilfælde hvor der er opstået en mindre luftbræmme mellem lungen og brystkassen, vil man som regel se an uden behandling, og lungen vil typisk udfolde sig i løbet af 1-7 dage, men kan tage længere.

I de tilfælde hvor der er opstået en stor luftbræmme mellem lungen og brystkassen, anlægger man et dræn (en plastikslange) mellem 4. og 5. ribben. Dette dræn suger luft og væske ud af lungehulen, hvorved lungen bliver gradvist udfoldet. Det tager typisk 1-2 dage, men kan tage længere.

I nogle tilfælde kræver det, at man tilkobler sug til drænet, for at lungen kan udfolde sig igen.

Hvad kan jeg selv gøre?

Bevægelse

Det er vigtigt, at du bevæger dig og går omkring i afsnittet, selvom du har et dræn.

 

Rygere

Hvis du er ryger, tilrådes du rygestop. Personalet vil være behjælpelige med at iværksætte rygestop.

 

Lungefysioterapi

Brug af PEP-fløjte kan hjælpe til, at lungen udfolder sig.

Smerter

Der er smerter forbundet med at have en sammenklappet lunge og et dræn. Derfor er det vigtigt, at du tager imod tilbud om smertestillende medicin, så du har overskud til at komme ud af sengen og bevæge dig rundt. 

Nogle patienter mærker huden på halsen knitre, når man rører ved den. Dette sker ved, at der slipper luft ud fra lufthulen, som presser ind i mellem hud og underhud. Nogle gange kan det se voldsomt ud, hvor ansigtshuden hæver op. Luften forsvinder af sig selv i løbet af et par uger, efter drænet er fjernet. Tilstanden er helt ufarlig, så længe man ikke har påvirket vejrtrækning.


Mere information

Når du kommer hjem/opfølgning

Du kan være træt de første dage efter udskrivelse. Efter cirka en uge kan du genoptage dit daglige arbejde og normale fysiske aktiviteter. Hårdt fysisk arbejde og idræt herunder styrketræning og kontaktsport frarådes i 2 uger efter, drænet er fjernet. 

Oplever du smerter og vejrtrækningsbesvær, skal du kontakte din egen læge eller vagtlægen.

Hvis der foreligger et røntgen, der bekræfter, lungen er udfoldet, kan man gennemføre flyrejse 2 uger efter fjernelse af dræn. Det anbefales altid at kontakte sit forsikringsselskab før udlandsrejse.

Generelt frarådes dykning med iltflaske for livstid pga. stor risiko for, at lungen igen klapper sammen. Desuden frarådes uddannelse som erhvervspilot.


Kontakt

Sengeafsnit for Lungesygdomme (døgnåbent): Tlf. 7843 6610

 

Lungemedicinsk Klinik: Tlf. 7843 6640

Klinik: Kl. 08.00-11.00 samt 13.00-15.00

Booking: Kl. 10.00-11.00

Gå direkte til:

Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.