Kemostoffer er en medicin beregnet til at slå kræftceller ihjel, men behandlingen rammer også de sunde celler. Medicinen bliver ført med blodet rundt i kroppen, så kemoterapien når frem til både kræftceller og sunde celler.

Kræftceller er mere modtagelige over for kemoterapien end de sunde celler. Ved hjælp af kemoterapien går kræftcellernes livsprocesser i stå, så de ikke længere kan formere sig. Mange kræftceller dør straks, andre senere. I bedste fald forsvinderkræftcellerne helt som følge af kemoterapi.

De sunde celler, der påvirkes af kemoterapien, er slimhinder, kønskirtler, hud, negle og hår. Her sker der hele tiden en fornyelse af cellerne.

Knoglemarven, som producerer røde og hvide blodlegemer samt blodplader, påvirkes også. Det sunde væv har flere reserver at trække på end kræftceller, så mens kræftcellerne dør af kemoterapien, bliver langt de fleste af de sunde celler helt normale inden næste behandling.

De stoffer, som bruges til kemoterapi, giver nogle bivirkninger i kroppen. Bivirkningerne vil dog næsten altid være til at leve med, især hvis man er forberedt på dem. Før behandlingen vil både lægen og sygeplejersken fortælle dig hvilke bivirkninger, du kan få. Samtidig vil du få råd om, hvordan bivirkningerne kan afhjælpes og eventuelt behandles.

Det er forskelligt, hvordan man reagerer på behandlingen. Det er derfor vigtigt, at du fortæller, hvis du får nogle bivirkninger, du ikke er blevet forberedt på.


Forbered dig til behandlingen


Om behandlingen


Risici og bivirkninger


Vær opmærksom på


Når du kommer hjem


Videre forløb


Mere information


Kontakt

Klinik for Blodsygdomme

Ændring af tid i klinikken:

Telefon: 7843 6470 - tryk 1 (sekretær)
Telefontid: Mandag-torsdag kl. 08.00-15.00 og fredag kl. 8.00-14.00.

Spørgsmål til medicin, behandling, akutte problemer

Telefon: 7843 6470 - tryk 2 (sygeplejerske)
Telefontid: Mandag-torsdag kl. 09.00-16.30 og fredag kl. 09.00-15.30.

Akut hjælp

Ved akut behov for hjælp, kontakt egen læge eller lægevagten på tlf. 7011 3131.

Akutte helbredsproblemer med åben indlæggelse

Sengeafsnit for Blodsygdomme

Aften, nat, weekend og helligdage: Tlf. 7843 6900.

Gå direkte til:

Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.