Her får du information om en samtalen, hvor du sammen med en sygeplejerske finder frem til, om dialyse eller medicinsk lindrende behandling passer dig bedst.
Gå direkte til:
Hvis din kontaktlæge i Nyremedicinsk Klinik vurderer, at det snart er tid til at beslutte din fremtidige behandling, bliver du inviteret til en samtale sammen med en sygeplejerske.
Samtalen er et tilbud til dig, der har nyresvigt og er over 75 år, eller har har brug for hjælp til flere daglige gøremål og har flere sygdomme. Samtalen tilbydes også, når transplantation ikke er en mulighed.
Samtalen handler om, hvilken behandling der passer bedst til dig – enten dialyse eller medicinsk lindrende behandling.
Symptomer
Det er meget individuelt, hvor mange symptomer man oplever ved nedsat nyrefunktion, og hvornår i sygdomsforløbet de viser sig.
Symptomerne kan blandt andet være:
Hudkløe
Nedsat hukommelse og koncentrationsbesvær
Forhøjet blodtryk
Muskel- og ledsmerter
Træthed, nedsat energi og søvnproblemer
Lægkramper, uro i benene, hævede ben
Åndenød
Nedsat appetit, kvalme, opkast, dårlig ånde og ændret smagsoplevelse
Svimmelhed og synsforstyrrelser.
Om forløbet
Et samtaleforløb består som regel af 1-2 samtaler. Til sidst beslutter vi sammen, hvilken behandlingsform der passer bedst til dig.
Der er afsat 1 time til hver samtale. Tiden kan være kortere, alt efter hvor meget vi har behov for at tale om de forskellige emner.
Emner, vi vil komme omkring i løbet af behandlingsvalgssamtalerne:
Hvad står valget imellem? Når nyrerne svigter, er der to behandlingsmuligheder; enten dialyse eller medicinsk lindrende behandling.
Der findes også en tredje behandlingsmulighed, nemlig nyretransplantation, men denne behandling er ikke aktuel, når du både er over 75 år, har brug for hjælp til flere daglige gøremål og har flere sygdomme.
Hvilke muligheder er der for netop dig? Her snakker vi om fordele og ulemper ved den medicinsk lindrende behandling overfor de forskellige dialyseformer med udgangspunkt i, hvordan du lever dit liv, og hvilke fysiske udfordringer der kunne være.
Valget af din behandlingsform tages i fællesskab, ud fra hvad vi har snakket om.
Om behandlingen
Mulighederne for behandling af nyresvigt står mellem dialyse og den lindrende behandling, også kaldet MMU/Maximal Medicinsk Uræmibehandling.
Den lindrende behandling (MMU): Du vil få den bedst mulige behandling med medicin, der kan begrænse forværring og følgevirkninger af dit nyresvigt og lindre dine symptomer. Ud over medicin vil vi tilbyde dig rådgivning i forhold til din kost og det, du drikker. Behandlingen vil ikke gøre dig rask.
Dialyse er en behandling, der går ud på at fjerne affaldsstoffer og væske, der ophobes i kroppen, når nyrerne ikke fungerer tilstrækkeligt.
Der findes to dialyseformer:
Hæmodialyse (bloddialyse), som oftest foregår på hospitalet, hvor du kommer ind til behandling 3 gange om ugen. Hæmodialyse renser blodet ved, at blod fra blodbanen føres over i en maskine, hvor der sidder et filter, der renser dit blod.
Posedialyse, som foregår hjemme alle ugens 7 dage. Posedialyse renser blodet ved, at dialysevæske inde i bughulen trækker affaldsstoffer fra blodbanen og ind i dialysevæsken, som derefter lukkes ud.
Behandlingerne med dialyse vil ikke gøre dig rask.
Gode råd
Vi inviterer gerne både dig og din pårørende med til denne samtale.
Det er selvfølgelig dit valg, om din pårørende skal med eller ej, men vi vil gerne opfordre til det, da kronisk nyresygdom påvirker hele familien.
Vi opfordrer dig til at overveje:
Hvor meget information du ønsker om behandling af nyresvigt.
Hvor langt du er i din beslutning om at vælge eller fravælge dialyse.
Direkte link til denne side: www.godstrup.dk/1420891
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.