Information til dig der skal opereres på grund af et hul på mavesækken eller tolvfingertarmen.
QR kode til denne patientvejledning:
Mavesår er et sår i mavesækkens eller tolvfingertarmens slimhinde.
Det mest almindelige symptom på mavesår er smerter og evt. blodigt opkast, mens symptomer på et mavesår med hul på mavesækken er stærke smerter opadtil i maven.
Mavesår med hul på mavesækken kan give bughindebetændelse, som er en meget alvorlig tilstand, for nogle livstruende.
Mavesår kan behandles med en kombination af flere lægemidler, mavesår med hul på mavesækken behandles næsten altid med operation.
Årsager til sygdommen: Mavesår/hul på mavesæk eller tolvfingertarm skyldes oftest bakterien Helicobacter pylori. Hul på mavesækken ses også som bivirkning ved brug af fx NSAID – et smertestillende præparat (ofte af typen Ibumetin/Ipren). Det er medicin, som man blandt andet bruger mod smerter, slid- og betændelsesforandringer i muskler, led og knogler. Slid- og betændelsesforandringer bliver mere almindeligt med alderen. Det betyder, at mange mennesker, som udvikler mavesår som følge af NSAID-brug, ikke har symptomer fra maven. Smerte og ubehag skjules af den smertestillende effekt af NSAID. Når et mavesår begynder at bløde, vil det hos disse mennesker ofte opstå som et "lyn fra en klar himmel" - uden noget forvarsel.
Hvor udbredt er det: 95 % af sårene i tolvfingertarmen og ca. 70% af sårene i mavesækken skyldes bakterien Helicobacter pylori. Cirka 30 % får mavesår i mavesækken som bivirkning til medicin.
For at stille diagnosen ser vi bl.a. på dine symptomer, og vi kan derudover lave en kikkertundersøgelse af din mavesæk (gastroskopi), en skanning af din mave (CT) og tage blodprøver (blodprocent, betændelsestal og nyrefunktionstal).
Forbered dig til operationen
Hvor meget du kan forberede dig til operation, afhænger af, hvordan du har det. Ved meget akutte og svært syge patienter er det kun den absolut mest nødvendige forberedelse, som personalet taler med dig om og hjælper dig med, fx hårfjernelse.
Hvis du kan, skal du tage et almindeligt brusebad (se evt. mere om dette i andet afsnit).
Du skal så vidt muligt være fastende (se evt. mere om dette i andet afsnit). Ved behov for operation straks, kan man tømme mavesækken i forbindelse med starten på bedøvelsen.
Fjern hår på hele brystet og maven fra brystvorterne, helt ned til kønsbenet og op langs med hoftebenene.
Fjern først hårene på operationsdagen og kun tidligere, hvis du har aftalt det med os.
Fjern hår med en saks, barbermaskine eller hårtrimmer, alternativt med hårfjerningscreme. Brug ikke skraber eller voks, da det kan give små rifter i huden og dermed risiko for infektion.
Undgå at klippe hårene helt ned på hudniveau. Der må godt være små stubbe på højest 2 mm.
Steder, hvor der er korte hår eller kun lidt hårvækst, skal du ikke fjerne hår.
Kan du ikke selv fjerne behåringen, kan du få hjælp, når du møder til operation.
Tag et grundigt bad og vask håret om morgenen på operationsdagen eller aftenen før.
Rens dine negle omhyggeligt og fjern neglelak og/eller kunstige negle samt alle piercinger, før du går i bad.
Vask dig grundigt med sæbe i de områder, der er markeret på tegningen. Tør dig med et rent håndklæde.
Smør dig ikke ind i creme efter badet og brug heller ikke parfume eller makeup.
Lad smykker blive hjemme og undlad at tage kontaktlinser på.
Husk også at børste dine tænder om morgenen.
Det er vigtigt, at du overholder nedenstående fasteregler. Din operation bliver aflyst, hvis du ikke overholder fastereglerne.
Stop med at spise 6 timer før - stop med at drikke 2 timer før
Du må ikke spise eller drikke mælk eller juice med frugtkød, fx appelsinjuice, de sidste 6 timer før dit mødetidspunkt.
Du må drikke vand, saftevand, te og kaffe uden mælk indtil 2 timer før dit mødetidspunkt.
Drik gerne 2 glas sød saft 2 timer før dit mødetidspunkt. Saftevandet modvirker kvalme og utilpashed før og efter operationen. Hvis du har diabetes, skal du følge den aftale, du har lavet med personalet.
Husk: De sidste 2 timer før dit mødetidspunkt må du intet indtage. Du må heller ikke ryge, bruge e-cigaretter, skrå eller snus, og vi anbefaler at du heller ikke tygger tyggegummi.
Du skal ikke faste længere tid, end der står her. Hvis du faster for længe, kan du bl.a. blive dehydreret og opleve ubehag.
På operationsdagen
- det er den, du skal bruge, også mens du er på hospitalet.
Det hjælper os med at sikre, at du får den rigtige medicin
Er du mødt til ambulant operation, henvises pårørende til at opholde sig i Foyeren på niveau 0.
Børn, handicappede og andre sårbare, fx demente, må have én pårørende/ledsager med gennem forløbet. Mens barnet/patienten er til operation, henvises pårørende/ledsager til at opholde sig i Foyeren på niveau 0.
Vi ringer efter pårørende/ledsager, når patienten er ved at vågne op.
Operation under indlæggelse
Er du indlagt, vil personale på dit sengeafsnit informere om, hvor dine pårørende kan opholde sig.
Indlagte børn, handicappede og andre sårbare, fx demente, må have én pårørende/ledsager med gennem forløbet. Mens barnet/patienten er til operation, henvises pårørende/ledsager til venteområde 13 via K2.
Vi ringer efter pårørende/ledsager, når patienten er ved at vågne op.
Om operationen
Operationen med lukning af hullet i mavesækken foregår i fuld bedøvelse og så vidt muligt med kikkertteknik, hvor der indføres små kikkertrør i bughulen. Hvert rør har en diameter på ½-1 cm. Forskellige forhold (fx tidligere operation eller svær betændelse omkring hullet) kan betyde, at vi må operere gennem et noget større operationssnit.
Risici og bivirkninger
Det er sygdommen mere end operationen, der har de største risici og bivirkninger.
Hul på mavesækken er en alvorlig tilstand, som kan gøre dig meget syg og påvirke flere af dine organer. Hvis der siver meget mavesyre ud, kan du senere få en byld. Derfor skyller lægen så vidt muligt al mavesyre, der er sivet ud, væk ved operationen.
Ved en kikkertoperation er der en lille risiko for at lave et lille hul på tarmene, som så skal lukkes.
Komplikationer, der kan opstå efter operation for hul på mavesæk/tolvfingertarm, er:
at mavesåret bryder op igen, og ny operation bliver nødvendig.
at der danner sig en byld inde i maven.
at det bløder fra operationssårene.
at der kommer betændelse i operatonssåret (infektion).
at operationssåret i maven brister.
Det er normalt, at der er ømhed og lette smerter efter en operation.
Efter alle operationer kan der opstå betændelse eller blødning, eventuelt som en blødning inde i kroppen. I sjældne tilfælde kan en indre blødning udvikle sig livstruende, hvis den ikke opdages og behandles i tide.
Efter operationen
Nogle patienter har fået det så skidt af at have hul på mavesækken/tolvfingertarmen, at de efter operationen har brug for meget tæt observation og behandling. De kommer derfor på Intensivafdelingen. Det mest almindelige er, at man efter nogle timer, evt. op til et døgn på Intensivafdelingen, kommer i Kirurgisk Sengeafdeling.
Efter operationen får du:
smertestillende medicin. Før udskrivelsen får du udleveret smertestillende medicin til de første dage. Det er vigtigt, at du tager smertestillende tabletter, så du kan genoptage dine daglige aktiviteter. Det er derfor en god idé at få skaffet almindelig håndkøbsmedicin som Pamol, Pinex eller Panodil til at tage derhjemme.
ofte en sonde, en tynd plastikslange, som går gennem næsen og ned i mavesækken for at aflaste den. Mens du har sonde, må du ikke spise almindelig mad og heller ikke drikke mælkeprodukter. Om du en periode kun må få knust is eller må drikke lidt, afhænger af din tilstand. Personalet fortæller dig, hvad du kan og må.
væske ind i en lille plastiknål (venflon) i blodåre i armen.
måske et kateter (et tyndt gummirør) lagt ind gennem urinrøret til blæren. Det gør vi, fordi det er vigtigt at holde øje med din væskebalance.
Vi holder desuden øje med:
Blodtryk.
Puls (hjerterytme).
Væskebalance, dvs. vi måler al den væske, du får ind, både det som drikkes og det, der kommer ind via nålen i hånden. Desuden måles alt det, der kommer ud, både vandladning og evt. opkastning.
Temperatur.
Vejrtrækningsrytme.
Blodprøver.
Vægt.
Ved kikkertmetoden puster vi luft ind i bughulen for at kunne se og operere. Luften lukkes ud igen ved slutningen af operationen. Det kan give dig lette smerter i højre skulder de første dage efter operationen. Smerterne aftager typisk i løbet af en uge. Selvom du har lette smerter efterfølgende, må du gerne bevæge dig rundt.
Ved åben operation har du typisk ondt i lidt flere dage og har behov for smertestillende medicin lidt længere.
Du kan forvente at blive udskrevet, når din tilstand er stabil, dvs:
Ingen eller kun en smule blødning fra operationssårene.
Smerter, der kan behandles med tabletter.
Du er stand til at drikke og spise lidt.
Tarmen fungerer igen med luftafgang eller afføring.
Værdierne, vi måler, er stabile.
Du kan være oppe og gå lidt rundt.
Det er vigtigt, at du kan blive hentet, så snart du er klar til at komme hjem:
- Efter en dagkirurgisk operation skal du hentes kort tid efter, at operationen er slut.
- Efter en operation under indlæggelse på sengeafsnit, skal du hentes om formiddagen før kl. 12.00.
De fleste sørger selv for transport hjem. Hvis det ikke er muligt for dig, og du ikke er i stand til at tage offentlig transport, kan du aftale nærmere med personalet.
Du må ikke selv køre i 24 timer efter bedøvelse eller indtagelse af stærk smertestillende medicin. Spørg personalet, hvis du er i tvivl.
Genoptræning
Lægen vil ved udskrivelsen orientere dig om eventuelt løfteforbud og genoptagelse af dit arbejde og normale aktiviteter. Generelt må man genoptage sine vanlige aktiviteter, hvis man kan gøre det, uden det gør ondt. Det må man efter 2-3 dage, når man er opereret med kikkertmetode. Er man opereret med åben metode, skal der gå 3 uger, før man må løfte tunge ting (5-10 kg) og udøve hård fysisk sport.
Når du kommer hjem
Hvis det siver uden for plasteret inden for 24 timer efter operationen, skal du fjerne plasteret og sætte et nyt på uden at røre ved såret.
Du må fjerne plasteret, når der ikke har været sivning inden for de sidste 24 timer.
Du må spise normal kost.
Vi fraråder karbad og svømning, indtil trådene er fjernet, og sårene er helet fuldstændigt.
Symptomer på indre blødninger er:
stor hævelse i bughule/maven eller brystkasse
kraftige smerter i bughule/maven eller brystkasse
hurtig eller svag puls
følelse af kortåndethed
Hvis du oplever en eller flere af symptomerne nedenfor, samtidig med du får det dårligere, kan det også være tegn på indre blødninger:
kvalme
svimmelhed
træthed eller utilpashed
tørst
Find kontaktinformation i vejledningen.
Videre forløb
Din egen læge skal fjerne trådene 10-12 dage efter operationen. Det skal du selv bestille en tid til. I visse tilfælde har man syet med tråde, der forsvinder af sig selv og derfor ikke skal fjernes. Det fortæller vi dig om ved udskrivelsen.
Hvis det ikke var muligt ved operationen at tage en lille vævsprøve for at få svar på, om såret skyldes Helicobacter pylori, skal der skal laves en anden type prøve for at undersøge det ved din egen læge. Du får en lille folder med hjem om det. Hjælp gerne selv med at huske det.
Hvis såret opstod i mavesækken, indkalder vi dig til en kontrolkikkertundersøgelse af mavesækken (gastroskopi) 4–6 uger efter indlæggelsen.
Mere information
Kost
Det er vigtigt, at du spiser en sund, varieret og proteinrig kost før og efter operationen, så dit sår kan hele bedst.
Følg gerne de officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen:
Spis planterigt, varieret og ikke for meget
Spis flere grøntsager og frugter
Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
Spis mad med fuldkorn
Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
Spis mindre af det søde, salte og fede
Sluk tørsten i vand
Rygning
Rygning kan give komplikationer efter operationen, fx at såret heler dårligere, større risiko for betændelse eller hjerte- og lungeproblemer.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du ikke ryger 6 uger før og 4 uger efter operation. Hvis dette ikke er muligt, er enhver nedskæring i tobakken gavnlig for dit helbred.
Stopper du med at ryge, får du et betydeligt bedre helbred og styrker din sundhed. Selv om du har været ryger i mange år, har rygestop en positiv indvirkning på din sundhed.
Alkohol
Hvis dit alkoholforbrug er større end sundhedsstyrelsens anbefalinger, har du større risiko for komplikationer som for eksempel lungeproblemer, betændelse og dårlig sårheling.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at voksne over 18 år højst drikker 10 genstande om ugen og højst 4 genstande på samme dag.
Motion
Dyrk motion eller bevæg dig i det omfang, du kan, fx gåture eller cykling.
Få hjælp af din egen læge eller et lokalt sundhedstilbud
Vi kan henvise dig til et sundhedstilbud i din kommune. Du kan også tale med din egen læge eller selv henvende dig i dit lokale sundhedshus.
Du kan læse mere om din kommunes sundhedstilbud på www.sundhed.dk under "Sundhedstilbud".
Kontakt
Kontaktoplysninger Mave- og Tarmkirurgisk Ambulant Kirurgi og Sengeafsnit
Hvis du ikke kan komme til den planlagte operation/undersøgelse, eller hvis du på forhånd har spørgsmål, skal du ringe til det nummer, der står i dit indkaldelsesbrev.
Hvis du efter udskrivelsen:
får smerter i operationsområdet, som ikke forsvinder eller mindskes, når du tager den smertestillende medicin, du har fået besked på
får ondt i maven
bliver meget utilpas
kan du frem til kl. 08.00 næste morgen kontakte os på:
Mave- og Tarmkirurgisk Sengeafsnit 1, telefon 7843 5311.
Fra kl. 08.00 næste morgen skal du kontakte din egen læge eller vagtlæge.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.godstrup.dk/912064
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.