Når tarmen begynder at fungere, kan der komme op til 2 liter afføring i døgnet fra ileostomien. Det er forskelligt, hvor lang tid der går, før tyndtarmen begynder at overtage noget af tyktarmens evne til at suge væske og salt tilbage til kroppen. På sigt er det almindeligt med ca. 600-1.000 ml afføring i døgnet. Maden bliver ikke fuldstændig fordøjet i tyndtarmen. Derfor kan du se rester af fødevarer, der indeholder trevler og skaller. Det er helt naturligt, at afføringen skifter både konsistens og farve i løbet af dagen.
Hvad kan du spise, når du har en ileostomi?
Du kan stort set spise som før med en ileostomi. Selvom du mangler tyktarmen, har du fortsat en god optagelse af den mad, du spiser, da optagelsen af næring sker i tyndtarmen. Spis gerne en varieret kost fordelt på 3 hovedmåltider og 3-4 mellemmåltider i løbet af dagen - også i perioder, hvor det er svært at spise. Når din appetit er lille, så prøv alligevel, da tarmen har brug for mad og væske. Små, hyppige måltider kan være en hjælp til at få gang i din appetit. For at få en rolig nat kan det være en fordel ikke at spise et stort måltid sent på dagen. I de første 6-8 uger efter operationen har kroppen brug for ekstra protein og fedt for at komme sig. I denne periode er det vigtigt, at du ikke spiser dig mæt i frugt og grønt.
Sådan gør du
Stomien er hævet de første 6-8 uger, og udmundingen er dermed snæver. Hævelsen er mest udtalt i den første uge efter operationen. I denne periode er det godt at være forsigtig med de svært nedbrydelige og ufordøjelige fødevarer, da de kan sætte sig fast som en fiberprop og stoppe tarmen.
Gode råd:
Spis små måltider ad gangen.
Fin-del med kniv og gaffel.
Tyg maden godt.
Grove grøntsager kan evt. blendes.
Kogte grøntsager tåles ofte bedre.
Nogle eksempler på fødevarer, der indeholder svært nedbrydelige og ufordøjelige fibre:
Grøntsager
Frugt
Andet
Asparges
Bambusskud
Bladselleri
Bønner
Champignon
Gulerødder (især rå)
Hvid- og rødkål
Majs
Porre
Tomatskind
Ærter
Ananas
Hinder af citrusfrugt
Pæreskræl
Rabarber (trevler)
Tørret frugt
Æbleskræl
Brune ris
Brød med hele korn
Kokos
Mandler
Nødder
Popcorn
Pølseskind
Sejt kød
Efter 6-8 uger kan du stille og roligt afprøve, om det nu er i orden at spise mad med grovere fiberdele.
Oplever du, at der ikke kommer afføring i 12-24 timer, kan det være, at tarmen er stoppet til af en fiberprop. Symptomer på fiberprop kan være:
smerter med intervaller, kvalme og opkast
stop i tarmen eller pludselig vandtynd afføring.
Hvis tarmen er stoppet til, kan du prøve:
at holde dig til flydende kost og rigelig væske, indtil proppen har løsnet sig.
at bevæge dig og massere omkring stomien.
at tage tablet Paracetamol (1 gram) og et varmt bad for at få musklerne til at slappe af.
Hjælper det ikke, bør du kontakte din stomisygeplejerske, sengeafdelingen, du blev udskrevet fra, din egen læge eller vagtlægen.
Når afføringen er tynd, betyder det, at du skal tømme posen ofte. Konsistensen af afføringen varierer ofte i løbet af dagen og kan skifte fra vandtynd til grødagtig. Det er almindeligt at tømme posen 4-8 gange i døgnet.
Fødevarer som fx brød af formalet mel, gryn, knækbrød, kiks, pasta, ris, kartofler, havregrød, saltstænger, chips, jordnøddesmør, skumfiduser, revne æbler og banan (gerne meget modne) kan give fastere afføring.
Disse fødevarer kan give tynd afføring:
Alkohol
Fed mad
Frugtjuice
Fuldkorn
Kunstige sødemidler (sorbitol, mannitol, xylitol)
Rå grøntsager
Rå frugt i stor mængde
Stærk krydret mad
Sodavand/meget søde læskedrikke
Svesker, dadler, figner.
Det kan hjælpe på væskebalancen at sørge for at drikke vand og spise noget saltholdigt sammen med alkohol.
Når afføringen er meget tynd, kan det være svært at få væske nok. Læg derfor mærke til, hvor mange gange du tømmer posen på en dag. Væn dig til at registrere, om posen er en tredjedel fuld eller halv fuld. På den måde lærer du, hvad der er normalt for dig.
Drik 2-2½ liter væske om dagen. Fx 1 liter vand, ½ liter saft eller juice, ½ liter te/kaffe og ½ liter mælkeprodukter (gerne surmælksprodukter). Drik mere mellem måltiderne og mindre i forbindelse med hovedmåltiderne. Væsken gør, at maden passerer hurtigere gennem tarmen. Prøv at drikke mere om dagen og mindre om aftenen for at undgå at skulle op og tømme posen om natten.
Spis gerne lidt stivelseholdig mad sent om aftenen, fx banan, kiks, franskbrød eller knækbrød.
Træthed, sløvhed, irritabilitet, kvalme, hovedpine, svimmelhed, tørhed i munden, prikken/snurren i fingrene og vægttab. Hold øje med din urin. Er den mørkegul og sparsom kan det være tegn på at du mangler væske. Drik ekstra væske, fx bouillon eller elektrolytpulver som Revolyt eller Resorb, som kan købes på apoteket. Det indeholder de salte, du har brug for, hvis du har diarré. Følg vejledningen på pakken.
Sørg for ekstra salt på maden.
Spis noget, der gør afføringen fastere.
Spis loppefrøskaller, der jævner afføringen (se vejledning længere nede).
Det meste af den luft, du har i tarmen, dannes, fordi du taler, mens du spiser eller tygger maden med åben mund. Når du er nyopereret, kan du opleve, at der kommer en del luft fra stomien. Der kan være en del lyd, når der kommer luft, fordi tarmen er hævet. Når stomien er afhævet efter 6-8 uger, er der ofte meget lidt lyd fra en ileostomi.
Tyg maden med lukket mund, og undgå at tale med mad i munden.
Pebermynteolie eller -te, fennikel, salvie, kamille, ingefær, anis.
Surmælksprodukter.
Loppefrøskaller er fibre, som er i stand til at binde væske og dermed "samle" tynd afføring til fast. De sælges under navnene Skallin, HUSK, Sylliflor, Visiblin eller Loppefrøskaller. De kan købes i Matas, på apoteket, i helsekostforretninger og i supermarkeder. Det er vigtigt at drikke rigeligt med vand sammen med loppefrøskallerne. 1 spiseske loppefrøskaller tages 1-2 gange om dagen. De kan blandes i vand eller juice og drikkes straks. De kan også drysses over yoghurt, ymer eller lignende.
Loperamid er et stoppende middel i tabletform, som kan købes i håndkøb. Det forhandles under navne som Imolope, Propiden, Imodium og Loperamid. Hvis det er svært at regulere mængden og konsistensen på afføringen via kosten eller med loppefrøskaller, kan loperamid være en mulighed. Din læge eller stomisygeplejerske kan vejlede dig om doseringen.
Mere information
Er taget fra hjemmesiden for Faglig Sammenslutning af Stomi-sygeplejersker i Danmark. Der er lavet mindre, sproglige ændringer.
Stomiklinikken Mave- og Tarmkirurgi Regionshospitalet Gødstrup Hospitalsparken 15 7400 Herning
Telefontid og tidsbestilling: Hverdage kl. 07.30 – 09.00. Telefon 7843 5380 Mailadresse: stomi@goedstrup.rm.dk
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.godstrup.dk/1010024
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.