Hvordan virker tarmen efter operationen?

Når tarmen begynder at fungere, kan der komme op til 2 liter afføring i døgnet fra ileostomien. Det er forskelligt, hvor lang tid der går, før tyndtarmen begynder at overtage noget af tyktarmens evne til at suge væske og salt tilbage til kroppen. På sigt er det almindeligt med ca. 600-1.000 ml afføring i døgnet. Maden bliver ikke fuldstændig fordøjet i tyndtarmen. Derfor kan du se rester af fødevarer, der indeholder trevler og skaller. Det er helt naturligt, at afføringen skifter både konsistens og farve i løbet af dagen.

Hvad kan du spise, når du har en ileostomi?

Du kan stort set spise som før med en ileostomi. Selvom du mangler tyktarmen, har du fortsat en god optagelse af den mad, du spiser, da optagelsen af næring sker i tyndtarmen. Spis gerne en varieret kost fordelt på 3 hovedmåltider og 3-4 mellemmåltider i løbet af dagen - også i perioder, hvor det er svært at spise. Når din appetit er lille, så prøv alligevel, da tarmen har brug for mad og væske. Små, hyppige måltider kan være en hjælp til at få gang i din appetit. For at få en rolig nat kan det være en fordel ikke at spise et stort måltid sent på dagen. I de første 6-8 uger efter operationen har kroppen brug for ekstra protein og fedt for at komme sig. I denne periode er det vigtigt, at du ikke spiser dig mæt i frugt og grønt. 


Sådan gør du

Fokus på kostemner, der kan være svære at fordøje

Fiberprop og hvad så?

Hvad kan gøre afføringen tykkere?

Hvad kan gøre afføringen tynd?

Får du væske og salt nok?

Hvordan opdager du, hvis du er i underskud med væske?

For meget tarmluft - tarmlyd?

Loppefrøskaller

Stoppende medicin


Mere information

Om teksten i denne vejledning


Kontakt

Stomiklinikken


Stomiklinikken
Mave- og Tarmkirurgi
Regionshospitalet Gødstrup
Hospitalsparken 15
7400 Herning

Telefontid og tidsbestilling:
Hverdage kl. 07.30 – 09.00.
Telefon 7843 5380
Mailadresse: stomi@goedstrup.rm.dk

Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.