Dette er information til dig, som skal behandles med intravenøs Monofer. Intravenøs betyder indsprøjtning direkte ind i en vene.
Her kan du læse om, hvad Monofer er, og hvordan behandlingen virker.
Denne skriftlige information er et supplement til de oplysninger, som din behandlende læge eller sygeplejerske giver dig.
QR kode til denne patientvejledning:
Hvorfor behandling med Monofer? Monofer bruges til behandling af jernmangel, når man ikke kan bruge jerntabletter, eller hvis jerntabletterne ikke har effekt. De kan også bruges, hvis der er behov for hurtig tilførsel af jern, (som der er, når der er kort tid til operation). Monofer er en mørkebrun koncentreret opløsning, som man enten kan give som en infusion via et drop eller som en indsprøjtning.
Monofer bruges til behandling af jernmangel. Lægen har valgt at give dig Monofer, da du har behov for jern, som gives gennem blodbanen.
Hvorfor har vi brug for jern? Jern optages normalt fra kosten via tarmen og transporteres til knoglemarven og kroppens jerndepoter, som er i leveren og milten. Jern spiller en vigtig rolle i opbygningen af de røde blodlegemer, som dannes i knoglemarven. Ved jernmangel har vi et nedsat antal røde blodlegemer og/eller en nedsat mængde hæmoglobin i de røde blodlegemer, hvilket kan give os symptomer som fx træthed, hovedpine, åndenød og koncentrationsbesvær.
Fakta om jern
Den menneskelige krop indeholder 3-4 gram jern, hvoraf ca. 2/3 findes i de røde blodlegemer.
Jern er et nødvendigt stof for kroppen og spiller en vigtig rolle i dannelsen af hæmoglobin og myoglobin. Hæmoglobin er et protein i de røde blodlegemer som transporterer ilt rundt i blodbanen fra lungerne og ud i vævet, og myoglobin er et lignende protein, som sørger for deponering af ilt i muskelvævet.
Jern indgår i en lang række enzymer, bl.a. i dem som er involveret i energistofskiftet. Jern spiller også en vigtig rolle i immunsystemet.
Hver dag har vi brug for jern, som vi normalt optager igennem vores kost. Ved nogle former for sygdomme kan vi have nedsat optagelse af jernet fra kosten eller jerntabletterne, og i de situationer kan vi få behov for at få tilført jern via et drop eller som en indsprøjtning i stedet.
Forbered dig til behandlingen
Du skal ikke forberede dig før behandling med Monofer. Du kan spise, drikke og tage din vanlige medicin. Personalet, som giver dig intravenøs jern, kender præparatet. Hvis du også ønsker at læse indlægssedlen, kan personalet printe den til dig.
Om behandlingen
Monofer gives som en infusion, hvor medicinen blandes med saltvand i en infusionspose og gives gennem blodbanen via et drop. Sygeplejersken vil holde øje med dig under behandlingen.
Tiden for en infusion beregnes ud fra den mængde af jern, du har behov for. Infusionstiden kan variere fra 30 minutter eller mere.
Risici og bivirkninger
Alvorlige bivirkninger er heldigvis sjældne. Hvis du føler ubehag under behandlingen, skal du fortælle det til personalet, så de kan justere behandlingen.
Langt de fleste kan tåle Monofer, men det kan give bivirkninger såvel som al anden medicin. Almindelige bivirkninger kan være kvalme, udslæt eller hudreaktioner på eller nær injektionsstedet og forsvinder ofte af sig selv. Nogle patienter kan opleve led- og muskelsmerter og nogle gange feber efter en behandling. Symptomerne opstår oftest nogle timer til få dage efter behandlingen og varer som regel 2-4 dage, hvorefter de forsvinder af sig selv. Nogle gange kan mild smertestillende medicin lindre nogle af symptomerne, f.eks. håndkøbspræparat paracetamol (Pinex, Pamol, Panodil etc.) Hvis ikke, eller hvis du har andre symptomer, skal du kontakte din egen læge.
Videre forløb
Det er forskelligt fra patient til patient, hvornår man kan mærke en forbedring af symptomerne på jernmangel. Nogle vil allerede kunne mærke en forbedring efter få dage, mens andre vil mærke det efter nogle uger eller en måned.
I Mave- og Tarmkirurgisk Afdeling får du jernbehandlingen for at forbedre resultatet af din tarmoperation.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.godstrup.dk/1122808
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.