Som stomiopereret vil du sikkert spekulere på, om huden kan holde til at have pose/plade på. Det kan den, hvis man lærer nogle enkle regler for hudpleje og poseskift. Men først er det vigtigt at vide lidt om hudens funktion.
QR kode til denne patientvejledning:
Når huden er hel og i balance, danner den en barriere overfor ydre påvirkninger. Hvis denne barrierefunktion brydes, kan der opstå skader, som gør det vanskeligt at få stomiposen til at holde på huden.
Som regel behøver huden ikke speciel pleje.
Nogle enkle regler for hudpleje:
Hudpleje skal udføres så skånsomt som muligt med midler, der er neutrale for huden.
Den gamle pose/plade tages forsigtigt af. For at undgå at ødelægge hudens øverste lag holdes igen med den ene hånds finger, mens posen/pladen tages af, evt. med fugtig serviet.
Til at vaske af med anbefaler vi lunkent vand og blødt materiale, gerne bløde gazeservietter.
Vi fraråder brug af sæbe omkring stomien, da huden affedtes og kan miste sin beskyttende funktion.
Huden duppes forsigtigt tør med blødt materiale. Undgå at gnide eller frottere. Huden skal være helt tør, inden den nye pose/plade sættes på, ellers fæstner den ikke så godt på huden.
Rensemidler som fx sprit må ikke bruges, da disse midler ødelægger hudens naturlige barrierefunktion. Hvis der sidder rester af klæbemateriale på huden, kan de som regel fjernes ved, at man nulrer dem forsigtigt væk. De kan også blive siddende og vil så gå af ved næste poseskift.
Det er vigtigt at lægge mærke til, hvordan stomien og huden omkring ser ud.
Stomien, som er beklædt med slimhinde, får efterhånden en frisk, rød farve. I starten kan der være grålige eller mørke belægninger, som vil afstødes af sig selv.
Stomien vil måske bløde let ved berøring, dette er ufarligt.
I begyndelsen vil stomien være hævet. Dette aftager efterhånden. Herved bliver stomien mindre, og det vil være nødvendigt at ændre hulstørrelsen i posen/pladen.
Senere kan stomien evt. ændre størrelse og facon fx ved vægttab eller vægtøgning. Derfor er det en god idé jævnligt at kontrollere, om hulstørrelsen i posen/pladen stadig passer.
I starten vil det hudområde, som klæbefladen dækker, måske reagere med rødme. Denne rødme vil som regel forsvinde.
Man kan også se en kraftig rødme helt inde omkring stomien. Det kan skyldes, at afføring er sivet ud på huden. Denne rødme kan udvikle sig til hudløshed, da afføring har en ætsende virkning på huden.
Det er vigtigt at finde årsagen til hudproblemet, behandle det korrekt og på den måde forebygge gentagelse
Hvis du efter udskrivelsen er i tvivl om, hvordan et hudproblem skal løses, er der råd og vejledning at hente i Stomiambulatoriet eller hos hjemmesygeplejersken.
Kontakt
Stomiklinikken
Stomiklinikken Mave- og Tarmkirurgi Regionshospitalet Gødstrup Hospitalsparken 15 7400 Herning
Telefontid og tidsbestilling: Hverdage kl. 07.30 – 09.00. Telefon 7843 5380 Mailadresse: stomi@goedstrup.rm.dk
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.godstrup.dk/912080
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.