
Det er ikke unormalt at have smerter efter behandling for endetarmskræft, men smerter kan dække over meget. De mest almindelige forklaringer på smerter kan være følgende:
Operationssår
Nogle kan have smerter fra operationssår i en periode efter operationen. Det er vigtigt, at du tager al den smertestillende medicin, du må i efterforløbet. Der kommer også smerter, hvis der på et tidspunkt går betændelse i såret, eller der er problemer med at hele op. Der er lidt større risiko for smerter i operationssåret ved lukning af endetarmsåbningen, som kun gøres hos patienter, der har fået en permanent stomi. Disse smerter vil forsvinde efterhånden, som der kommer ro på såret. Som du kan se i den patientvejledning, du fik i forbindelse med operationen, kan der gå op til 1½-2 måneder før såret er helet.
Forstoppelse
Forstoppelse kan give smerter i maven eller ved endetarmen i forbindelse med, at man skal af med afføring (er på toilettet). Hvis man har en stomi, kan forstoppelse også give smerter ved stomien. Hvis man er forstoppet, har man ofte også kvalme og en følelse af ubehag og oppustet hed i maven.
Ved svær forstoppelse kan der være risiko for at man får tarmstop eller tarmslyng, så det er særligt vigtigt at reagere på smerter, hvis du også samtidig har stop i tarmfunktionen – altså at du hverken prutter eller kommer af med afføring og evt. også har kvalme. Så skal du kontakte en læge eller sygeplejerske. Indtil 2 uger efter operationen skal du kontakte det sengeafsnit, du blev udskrevet fra. Er det efter 2 uger, skal du kontakte din egen læge eller vagtlægen.
Nerveskader og føleforstyrrelser
Før de behandlinger, du har fået, har du også fået information om mulige bivirkninger. Nerveskader fra operation, stråler eller kemo kan give en særlig form for smerter – såkaldte føleforstyrrelser. Hvis du har fået strålebehandling, kan du være særligt smertefølsom i de områder, du er strålet. Det kan mærkes som føleforstyrrelser i huden og/eller smerter fra tarmen, underliv eller blære.
Nogle typer kemoterapi kan give en særlig form for føleforstyrrelser med prikken, smerter eller sovende fornemmelse i hænder eller på fødderne.
Dette kan være meget generende, men vil for de fleste forsvinde efter et stykke tid. For enkelte er det desværre kroniske smerter.
Det er vigtigt, at du også besvarer spørgsmål om denne type gener i spørgeskemaet. Du kan få medicin eller anden behandling for nogle af generne. Det kan du tale med en læge om.
Andre årsager til smerter
Andre skader fra operation, stråle- eller kemoterapi, kan give forskellige smerter i bækken og mave. Det, at der er opereret inde i bughulen kan gøre, at der kan ske sammenvoksninger mellem tarmene og det fedtvæv, der er omkring tarmene. Det kan give kolikagtige smerter i maven og risiko for tarmstop eller tarmslyng. En del patienter oplever desuden smerter i bækkenet og i benene. Vi kender ikke helt forklaringen på dette, men desværre vil smerterne for nogle blive kroniske (cirka 15 procent).
Følgevirkninger på blære eller underliv
Følgevirkninger på blære eller underliv kan for nogle give smerter. Især kvinder, der har fået strålebehandling, kan opleve smerter i underlivet, ofte pga. følgevirkninger og sammenvoksning af slimhinder i skede og livmoder. Det er også vigtigt i spørgeskemaet at besvare spørgsmål, om du har denne type gener - eller at du henvender dig med dem, fordi der her kan være hjælp at hente fra specialafdelinger inden for disse områder. Så det er vigtigt at søge hjælp.