Du er blevet henvist til anlæggelse af en PEG-sonde. Anlæggelsen foregår i Klinik for Kikkertundersøgelser.
Sonden skal sikre, at du får ernæring og medicin, hvis du gennem længere tid ikke kan spise og drikke tilstrækkeligt.
QR kode til denne patientvejledning:
Forbered dig til operationen
Hvis du tager blodfortyndende medicin, skal du holde pause med denne som aftalt med operationslægen.
Tag ikke din sædvanlige medicin på operationsdagen, med mindre det er aftalt med operationslægen eller bedøvelsespersonalet.
Hold pause med naturmedicin og kosttilskud en uge før operationen, da det kan påvirke sårhelingen eller have en blodfortyndende virkning. Husk at fortælle os, hvis du tager naturmedicin og kosttilskud.
Det er vigtigt, at du følger ovenstående, da vi ellers kan blive nødt til at aflyse din operation.
Har du insulinkrævende sukkersyge, skal du, hvis du har spørgsmål, kontakte den person/afdeling, der hjælper dig med at regulere din sukkersyge og få afklaret, om der evt. skal være ændringer i din insulinbehandling i det døgn, hvor du skal have anlagt sonden.
Hvis der aftales ændringer i din behandling i forhold til undersøgelsen skal du huske at følge dem. Medbring din egen insulin.
Hvis du får blodfortyndende medicin, undtagen Hjertemagnyl, skal du kontakte Klinik for Kikkertundersøgelser da du måske skal holde pause med det forud for undersøgelsen. Telefonnummmer ses under kontaktoplysninger.
- det er den, du skal bruge, også mens du er på hospitalet.
Det hjælper os med at sikre, at du får den rigtige medicin
Sørg for at aftale hjemtransport inden operationen.
Hvis du har fået bedøvelse, beroligende eller stærk smertestillende medicin, skal du vente 24 timer, før du selv må køre bil, motorcykel, knallert, cykel eller arbejde med maskiner og farligt værktøj.
På operationsdagen
Det er vigtigt, at du overholder nedenstående fasteregler. Din operation bliver aflyst, hvis du ikke overholder fastereglerne.
Stop med at spise 6 timer før - stop med at drikke 2 timer før
Du må ikke spise eller drikke mælk eller juice med frugtkød, fx appelsinjuice, de sidste 6 timer før dit mødetidspunkt.
Du må drikke vand, saftevand, te og kaffe uden mælk indtil 2 timer før dit mødetidspunkt.
Drik gerne 2 glas sød saft 2 timer før dit mødetidspunkt. Saftevandet modvirker kvalme og utilpashed før og efter operationen. Hvis du har diabetes, skal du følge den aftale, du har lavet med personalet.
Husk: De sidste 2 timer før dit mødetidspunkt må du intet indtage. Du må heller ikke ryge, bruge e-cigaretter, skrå eller snus, og vi anbefaler at du heller ikke tygger tyggegummi.
Du skal ikke faste længere tid, end der står her. Hvis du faster for længe, kan du bl.a. blive dehydreret og opleve ubehag.
Hvis du plejer at tage medicin om morgenen, skal du tage den som du har fået besked på af narkoselægen/sygeplejersken.
Er du i tvivl, så undlad at tage noget, men tag din medicin med.
Du skal først tage tabletter mod sukkersyge, når undersøgelsen er slut.
Hvis du har fået indsat implantater, kroner, stifttænder, broarbejde eller lignende, bedes du fortælle lægen det før undersøgelsen.
For at beskytte din tænder/gummer indsætter vi en tandbeskytter i din mund før undersøgelsen. Hvis du har protese, fjerner vi i nogle tilfælde denne før undersøgelsen.
Ambulant operation (hjem samme dag)
Er du mødt til ambulant operation, henvises pårørende til at opholde sig i Foyeren på niveau 0.
Børn, handicappede og andre sårbare, fx demente, må have én pårørende/ledsager med gennem forløbet. Mens barnet/patienten er til operation, henvises pårørende/ledsager til at opholde sig i Foyeren på niveau 0.
Vi ringer efter pårørende/ledsager, når patienten er ved at vågne op.
Operation under indlæggelse
Er du indlagt, vil personale på dit sengeafsnit informere om, hvor dine pårørende kan opholde sig.
Indlagte børn, handicappede og andre sårbare, fx demente, må have én pårørende/ledsager med gennem forløbet. Mens barnet/patienten er til operation, henvises pårørende/ledsager til venteområde 13 via K2.
Vi ringer efter pårørende/ledsager, når patienten er ved at vågne op.
Om operationen
Sonden skal sikre, at du får ernæring og medicin, hvis du gennem længere tid ikke kan spise og drikke tilstrækkeligt. Sonden kan skjules under tøjet.
Selvom du har en PEG-sonde, vil du stadig kunne spise og drikke i den udstrækning, du har lyst og magter det. På hospitalet vil personalet hjælpe dig med at bruge sonden. Når du er kommet hjem, vil hjemmeplejen kunne hjælpe, hvis du har brug for det.
Først foretages en kikkertundersøgelse af mavesækken. Lægen kigger ned i din mavesæk gennem en tynd bøjelig slange, som føres ned gennem halsen. Du får beroligende medicin gennem en kanyle i en blodåre, så du vil døse lidt, mens sonden bliver lagt. Maveskindet bliver også bedøvet på det sted, hvor PEG-sonden skal føres gennem bugvæggen ind i mavesækken.
Indgrebet varer ca. 1/2 time. I nogle tilfælde kan man vælge at lokalbedøve spiserøret med spray for at dæmpe reflekserne i svælget.
Anlæggelse af PEG-sonde kan også foregå i fuld bedøvelse. Det er en læge, der vurderer, om dette er nødvendigt.
Risici og bivirkninger
Der kan opstå komplikationer i forbindelse med anlæggelsen af en PEG-sonde. Ofte vil der blot være tale om lidt rødme og irritation ved indstiksstedet.
En del patienter vil opleve mavesmerter, disse behandles med smertestillende. I sjældne tilfælde kan der opstå feber og kraftige mavesmerter, som kræver lægebehandling.
Hvis du de første dage efter operationen oplever:
udtalte mavesmerter
blodige eller sorte opkastninger
sort, glinsende afføring
feber over 38 grader
kulderystelser
...kan du frem til kl. 08.00 dagen efter udskrivelsen kontakte Mave- og tarmkirurgisk Sengeafdeling på telefon 7843 5311 (hvis dit forløb med anlæggelsen var i Mave- og tarmkirurgisk Afdeling).
Ved senere behov skal du kontakte enten din egen læge eller vagtlægen.
Efter operationen
2 timer efter anlæggelsen må man få 50 ml tempereret postevand i sonden. Efter 4 timer, uden gener, må der gives sondemad. Der er en særlig instruks for for opstart af sondemad, som den, der har ansvaret for at give den, skal have (fx en hjemmesygeplejerske).
Hvis du er lokalbedøvet i spiserøret, må du de første 1-2 timer ikke forsøge at spise eller drikke, fordi bedøvelsen kan medføre fejlsynkning.
- Der kan komme lidt sekretion, mest i starten efter anlæggelsen. Hvis det er betændelse (pus) skal det tilses af din læge.
- Du har forbinding på de første dage. Hvis du i de dage vil i brusebad, skal du have dækket din forbinding med vandtæt plast.
- Når der er gået ca. 10 dage, er der dannet en gang (fistel). Hvis der ikke er sekretion/betændelse, må du herfra gå i brusebad, karbad og hav - bade uden forholdsregler.
- Afhængigt af, hvilken type ernæringssonde du har fået anlagt:
-nogle skal skiftes efter 6-8 måneder, andre kan ligge flere år.
- måske har du fået en ekstra sonde med hjem, hvis din særlige type ernæringssonde ved et uheld falder ud. Der skal da indenfor få timer lægges den ekstar, ny ind af en sundhedsfaglig uddannet person (læge el. sygeplejerske), da hullet ellers lukker til, og man skal genanlægge på ny.
- Som regel får du udleveret en særlig papir pjece i Klinik for kikertundersøgelse, samtidig med nyanlæggelse af en ernæringssonde (den pjece, der passer til din sondetype). Her får du mere information om sondemad og pasning af ernæringssonde.
Se evt. også under link nederst i denne vejledning.
Mere information
Kontakt os, hvis:
du har eller har haft MRSA eller CPO
Kontakt egen læge, for at blive undersøgt for MRSA eller CPO, hvis:
du inden for de sidste 6 måneder har boet sammen med en person med MRSA eller CPO
du indenfor de sidste 6 måneder har modtaget behandling på hospital eller klinik i udlandet (dog ikke Norge, Sverige, Finland, Island, Færøerne og Grønland)
du inden for de sidste 6 måneder har haft ophold/arbejdet i krigszone, flygtningelejr eller på asylcenter
du eller én du bor sammen med indenfor de sidste 6 måneder ugentligt eller hyppigere arbejder med levende grise
du inden for de sidste 6 måneder har opholdt dig i udlandet (dog ikke Norge, Sverige, Finland, Island, Færøerne og Grønland) og fået behandling med antibiotika under opholdet
Hvis vi ved, om du er smittet med MRSA eller CPO, er der bedre mulighed for at behandle dig, hvis du får en infektion. Endvidere iværksættes nogle ekstra hygiejniske forholdsregler for at mindske risikoen for, at bakterierne spredes på hospitalet.
*MRSA: Meticillin Resistent Stafylococcus aureus
*CPO: Carbapenemase-producerende organismer
Du kan få flere oplysninger ved at bruge følgende links:
Telefon 7843 5200 - hverdage mellem kl. 08.30 og 11.30.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.godstrup.dk/912078
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.