Aflukning af blodkar - behandling ved akut blødning (coiling/embolisering)
Information til dig der skal have foretaget en aflukning af blodkar i forbindelse med behandling ved akut blødning. Læs bl.a. om, hvordan du forbereder dig.
Gå direkte til:
Aflukning af blodkar - behandling ved akut blødning (coiling/embolisering)
Brug browseren til at få oversat en side til næsten ethvert sprog.
Før behandlingen overvejes, er der lavet en akut kikkertundersøgelse af din mavesæk og tolvfingertarm med foreløbig behandling af blødningen. Blødningsstedet markeres med en metalclips.
Den hyppigste grund til behandling med aflukning af blodkar er et akut blødende sår i mavesæk eller tolvfingertarm.
En anden grund til behandlingen er skader på milten, som har givet blødning. Det kan dreje sig om faldulykker, sportsskader eller trafikuheld.
Behandlingen foregår på Aarhus Universitetshospital.
Vær opmærksom på
- det er den, du skal bruge, også mens du er på hospitalet.
Det hjælper os med at sikre, at du får den rigtige medicin
Det er en akut behandling, så du skal ikke selv gøre nogen forberedelser. Du skal være informeret om behandlingen og give dit samtykke.
Behandlingen foregår ofte i lokalbedøvelse, men du skal være fastende, så du kan få bedøvende medicin, hvis det er nødvendigt.
Inden behandlingen vil du måske få lavet en CT-scanning, for at vi kan få et overblik over pulsårernes forløb ved blødningsstedet.
Hvis du får blodfortyndende medicin, vil det allerede være sat på pause. Det kan være nødvendigt at give medicin, som modvirker den blodfortyndende effekt.
Før behandlingen skal du have fjernet evt. hår i området, som oftest er i lysken. Desuden bliver der vasket, sprittet af og lagt steril afdækning på området.
Du får lagt et kateter i din urinblære, så den er tom under behandlingen.
Måske får du anlagt en venflon, som er en tynd plastslange i en blodåre.
Det er vigtigt, at du overholder nedenstående fasteregler. Din operation bliver aflyst, hvis du ikke overholder fastereglerne.
Stop med at spise 6 timer før - stop med at drikke 2 timer før
Du må ikke spise eller drikke mælk eller juice med frugtkød, fx appelsinjuice, de sidste 6 timer før dit mødetidspunkt.
Du må drikke vand, saftevand, te og kaffe uden mælk indtil 2 timer før dit mødetidspunkt.
Drik gerne 2 glas sød saft 2 timer før dit mødetidspunkt. Saftevandet modvirker kvalme og utilpashed før og efter operationen. Hvis du har diabetes, skal du følge den aftale, du har lavet med personalet.
Husk: De sidste 2 timer før dit mødetidspunkt må du intet indtage. Du må heller ikke ryge, bruge e-cigaretter, skrå eller snus, og vi anbefaler at du heller ikke tygger tyggegummi.
Du skal ikke faste længere tid, end der står her. Hvis du faster for længe, kan du bl.a. blive dehydreret og opleve ubehag.
Om behandlingen
Lægen lægger et lille snit i huden og fører en tynd plastikslange (kateter) ind i pulsåren i din lyske. Med røntgen som vejledning kan lægen nu føre kateteret op til den pulsåre, som bløder. Når kateteret er på plads, indfører lægen et behandlingsmateriale, som kan være en form for skum eller en lille spiral. Det har den egenskab, at det blokerer for blodstrømmen i pulsåren, og på den måde stopper blødningen, eller yderligere blødning forebygges.
Herefter bliver kateteret fjernet og såret lukket. Det er nødvendigt på dette tidspunkt at lægge et pres på lysken (at komprimere) for at undgå blødning fra det lille hul i lyskens pulsåre, som kateteret har efterladt.
I nogle tilfælde bruger lægen pulsåren i albuebøjningen i stedet for i lysken. Ellers er fremgangsmåden den samme.
Efter behandlingen bliver din tilstand overvåget med hyppige målinger af puls, blodtryk og eftersyn af forbindingen. Du vil få taget blodprøver ofte, for at man kan følge din blodprocent. Overvågningen foregår på intensivafsnit og varer nogle timer.
Når det er forsvarligt at overflytte dig, bliver du kørt tilbage til Regionshospitalet Gødstrup, hvor du bliver indlagt i Mave- og Tarmkirurgisk Sengeafsnit. Måske skal du være på vores intensivafsnit nogle timer først.
Du kan blive udskrevet, når vi er sikre på, at der ikke kommer yderligere blødning.
Ved udskrivelsen fra Mave-og Tarmkirurgisk Sengeafsnit aftaler vi kontrolbesøg, hvis det er nødvendigt, og vi sikrer, at du får den korrekte medicin derhjemme.
Der vil blive komprimeret ovenpå forbindingen ved indstiksstedet nogle minutter efter behandlingen. Du vil de første 4 timer efter få tilset dit indstikssted hver ½ time. Du skal ligge ned ca. 1 time efter behandlingen.
Som regel vil du være indlagt på intensivafsnit, både i Gødstrup og i Aarhus, i timerne før og efter behandlingen.
Du får målt blodtryk og puls, og der ses efter blødning flere gange i døgnet efter behandlingen, ligesom du får taget flere blodprøver, hvor bl.a. din blodprocent følges.
Det vurderes, om og hvornår du kan komme op af sengen efter indgrebet.
Når observationerne og de målte værdier viser, at din blødning er stoppet, og din tilstand er stabil, vil du snart kunne udskrives.
Tidspunkt for at genoptage evt. blodfortyndende medicin, samt mulige senere undersøgelser eller kontrol, vil blive aftalt ud fra din situation.
Når du kommer hjem
Ved kraftig blødning fra operationsstedet skal du ringe 112.
Ved siven af blod, som ikke holder op, efter at du har forsøgt at standse det med plaster og tryk, skal du ringe til os. Efter kl 08.00 dagen efter udskrivelsen skal du dog i stedet kontakte din egen læge eller vagtlæge.
Ved tegn på infektion (rødme, ømhed, sivning af pus, feber) skal du søge læge.
Du må fjerne plasteret på operationsstedet, når det har været tørt i 24 timer. Ofte fjerner vi det allerede under indlæggelsen.
Du må ikke selv køre bil de første 2 døgn efter behandlingen.
Du må ikke løfte mere end 2 kg de første 2 døgn efter behandlingen.
Du må ikke dyrke hård motion eller udføre hårdt arbejde de første 4 døgn efter behandlingen. Du må genoptage mindre fysisk aktivitet/arbejde efter 4 døgn.
Videre forløb
Det videre forløb afhænger af den sygdom/skade, du er behandlet for.
Ved mavesår kan der være behov for en kikkertkontrol efter nogle uger.
Der kan være behov for kontrol af din blodprocent ved din egen læge.
Der er ikke andre forholdsregler efter udskrivelsen.
Kontakt
Kontaktoplysninger til pårørende til indlagte på Mave- og Tarmkirurgisk Sengeafsnit
Ønsker du kontakt til personalet, er du velkommen til at kontakte os mellem kl. 10.00 og kl. 14.00, da det er i dette tidsrum, vi har bedst mulighed for at besvare dine spørgsmål.
Sengeafsnit 1 har telefon 7843 5311.
Kontaktoplysninger Mave- og Tarmkirurgisk Ambulant Kirurgi og Sengeafsnit
Hvis du ikke kan komme til den planlagte operation/undersøgelse, eller hvis du på forhånd har spørgsmål, skal du ringe til det nummer, der står i dit indkaldelsesbrev.
Hvis du efter udskrivelsen:
får smerter i operationsområdet, som ikke forsvinder eller mindskes, når du tager den smertestillende medicin, du har fået besked på
får ondt i maven
bliver meget utilpas
kan du frem til kl. 08.00 næste morgen kontakte os på:
Mave- og Tarmkirurgisk Sengeafsnit 1, telefon 7843 5311.
Fra kl. 08.00 næste morgen skal du kontakte din egen læge eller vagtlæge.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.godstrup.dk/1362435
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.