Her kan du læse om behandling med Sotorasib, som er en væksthæmmer. Læs også om behandlingens bivirkninger.
Gå direkte til:
Forbered dig til behandlingen
Blodprøver: Du have taget blodprøver før hver behandling. Hvis blodprøverne ikke er i orden, kan du komme ud for, at din behandling udsættes. I de første 2 behandlingsserier skal du også have taget blodprøver midtvejs i behandlingsserien.
Hjertekardiogram: Der skal tages hjertekardiogram før første behandling.
Om behandlingen
Sotorasib er en væksthæmmer. Sotorasib er ikke kemoterapi, men det anvendes som medicinsk kræftbehandling til at hæmme kræftcellernes vækst.
Sotorasib er en tabletbehandling. Tabletterne skal tages en gang dagligt på det samme tidspunkt hver dag. Hvis tidspunktet overskrides med mere end 6 timer skal skal du springe dosen over og blot tage næste dosis som planlagt. Hvis du kaster op lige efter du har taget din medicin, skal du ikke tage en ny dosis, men blot tage medicinen planmæssigt næste gang.
Én behandlingsserie strækker sig over 4 uger, og du skal have behandling alle dage i behandlingsserien.
Du skal møde ind i afdelingen hver 4. uge. Her vil du få udleveret det antal tabletter, som du skal tage. Eventuelt overskydende tabletter skal du aflevere ved næste besøg i afdelingen.
Sotorasib skal opbevares ved stuetemperatur og utilgængeligt for børn. Du må ikke tage Sotorasib hvis du er gravid eller ammer.
Efter 2 behandlingsserier vil behandlingens effekt blive vurderet.
Det endelige antal behandlinger fastsættes i samråd med din læge ud fra behandlingens effekt og de bivirkninger, som den medfører for dig.
Risici og bivirkninger
Væksthæmmer påvirker ikke alene kræftcellerne, men også kroppens raske celler. Denne påvirkning betyder, at der kan komme bivirkninger. I det følgende beskrives kort de mest almindelige bivirkninger, der kan forekomme i forbindelse med din behandling. For yderligere information henvises til hjemmesidens afsnit om bivirkninger.
Blodmangel: Da væksthæmmer kan nedsætte knoglemarvens produktion af blodceller, vil du kunne blodmangel. Blodmangel kan vise sig ved træthed, svimmelhed, åndenød og hjertebanken.
Kvalme og opkastning: Du får udleveret kvalmestillende medicin, som du kan tage ved behov.
Træthed: Du kan opleve en øget træthed.
Leverpåvirkning: Nogle patienter vil få leverpåvirkning som følge af behandling med sotorasib.
Påvirkning af lungerne: Nogle patienter kan få påvirkning af lungerne som følge af behandling med Sotorasib. Symptomer på lungepåvirkning kan være forværring af åndenød, hoste eller feber. Det er vigtigt at du kontakter afdelingen, hvis disse symptomer opstår.
Hovedpine: Nogle patienter vil opleve at få hovedpine som følge af sotorasibbehandlingen.
Diarré: Nogle vil opleve diarré, som følge af behandling med Sotorasib. Hvis du har 4-6 afføringer dagligt, betragtes det som diarré. Du vil få udleveret medicin til behandling af diarré (Loperamid) og anbefales at følge vejledningen på pakken. Desuden skal du drikke rigelig væske. Mindst 3 liter om dagen mens du har diarré. Det er godt at drikke cola eller anden sodavand, bouillon, saftevand eller juice. Hvis du fortsat har diarré efter 24 timers behandling med Loperamid, skal du kontakte afdelingen.
Muskel- og ledsmerter: Nogle vil opleve muskel- og ledsmerter, som følge af behandling med Sotorasib.
Vi kan ikke udelukke risikoen for andre bivirkninger end de, der her er nævnt. Det er vigtigt, at du noterer alle de bivirkninger, som du oplever, i din egen registrering på nettet.
Vær opmærksom på
Det anbefales ikke at bruge behandling mod for meget mavesyre i form af syrepumpehæmmere (såkaldte PPI-præparater) samtidig med behandling med Sotorasib. Tal med din læge, hvis du har brug for behandling med syrepumpehæmmer.
Videre forløb
Efter 2. behandlingsserie vil du få foretaget en CT-skanning. Undersøgelsen vil vise, hvilken effekt behandlingen har på din sygdom.
Kontakt
Ring, hvis bivirkningerne bliver værre
Telefon: 78 43 74 00
Træffetid:
Mandag, tirsdag, torsdag og fredag: kl. 8.30-10.00
Onsdag: kl. 9.00-10.00
Oplever du akut opstået sygdom, skal du kontakte os:
Hverdage kl. 8.00-15.30: Ring tlf. 7843 7400.
Hverdage kl. 15.30-8.00: Ring tlf. 7843 7442
Weekender og helligdage: Ring tlf. 7843 7442
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.godstrup.dk/1135910
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.