Selvom du bliver behandlet for din kræftsygdom, kan den i nogle tilfælde sprede sig til knoglerne. Det kan over tid medføre, at knoglerne bliver afkalket og svækket. Følgerne af spredning til knoglerne kan resultere i, at du får smerter og knoglebrud.
Der kan også frigives for meget kalk til blodet, hvilket kan give dig symptomer som kvalme/opkastning, forstoppelse, tørst og træthed.
Af disse årsager tilbydes du behandling med zoledronsyre.
Kræftcellerne udskiller stoffer, der stimulerer aktiviteten af både knoglenedbrydende celler (osteoklaster) og knogleopbyggende celler (osteoblaster) – se figuren nedenfor.
Der forekommer en overdreven ny knogledannelse, hvilket resulterer i “ufærdigt” knoglevæv med lav styrke. Dette kan på sigt medføre et brud.
Samtidig udskilles der vækstfaktorer ved osteoklast- og osteoblastaktivitet, der stimulerer kræftcellernes vækst.
Der opstår en cyklus af knoglenedbrydelse og unormal knoglevækst.
Sådan foregår behandlingen
Zoledronsyre gives som infusion. Det vil sige, at zoledronsyre blandes i saltvand, der herefter indgives via et drop i en blodåre. Infusionen varer ca. 15 minutter og kan foregå ambulant.
Ved knoglesmerter og forebyggelse af knoglebrud gives behandlingen med 3 eller 4 ugers mellemrum over en periode på 12 måneder. Herefter gives vedligeholdelsesbehandling hver 3. måned.
Hvis du får zoledronsyre for forhøjet kalkindhold i blodet, gives som regel én behandling, som kan gentages, hvis der senere opstår behov.
Blodets koncentration af kalk (calcium) er af stor betydning for mange af kroppens funktioner, herunder den normale funktion af musklerne.
For lav koncentration af kalk giver irriterede muskler og i værste fald kramper. I hjertemusklen kan for lavt niveau af kalk give anledning til rytmeforstyrrelser.
For højt kalkindhold i blodet kan give symptomer i form af træthed, koncentrationsbesvær, tørst og hyppige og store vandladninger.
Det er derfor vigtigt, at mængden/koncentrationen af kalk i blodet forbliver normalt.
Så meget kalk og D-vitamin skal du tage
For at undgå at komme i kalkmangel i forbindelse med behandling med zoledronsyre er det derfor vigtigt, at du tager et tilskud af kalk og D-vitamin.
Det anbefales, at du indtager 800 milligram kalk og 40 mikrogram D-vitamin dagligt.
Sådan virker medicinen
Zoledronsyre hæmmer de knoglenedbrydende celler (osteoklaster) (1). Det mindsker nedbrydelsen af knoglerne, hvorved risikoen for knoglebrud nedsættes.
Derudover hæmmes udskillelsen af de vækstfaktorer, der har betydning for kræftcellernes vækst (2).
Risici og bivirkninger
Zoledronsyre er generelt veltolereret, men nogle kan opleve bivirkninger. Bivirkningerne er som regel milde og vil ofte forsvinde efter kort tid.
Relativt mange får:
Influenzalignende symptomer (fx. kulderystelser, feber, smerter i knogler, led og muskler, træthed og hovedpine)
hypokalcæmi (for lavt kalkindhold i blodet)
Kun få får:
Osteonekrose af kæben – ONJ (Se punktet Håndtering af sjældne bivirkninger - (ONJ))
Husk at få væske: Det er vigtigt, at du husker at drikke væske før og efter behandlingen for at beskytte nyrerne.
Influenzasymptomer: 1 gram paracetamol kan afhjælpe gener fra feber, hovedpine og/eller generel ømhed og smerte.
Kvalme: Zoledronsyre kan forårsage lidt kvalme. Antikvalmemedicin samt det at spise små måltider løbende kan afhjælpe kvalme. At sutte på en pastil eller tygge tyggegummi kan også hjælpe.
Sløvhed og træthed: Nogen kan opleve sløvhed eller træthed; undgå kørsel eller opgaver, der kræver udtalt opmærksomhed, indtil du ved, hvordan du reagerer på zoledronsyre.
Dyrk motion: Oprethold et fornuftigt aktivitetsniveau.
Osteonekrose af kæben (ONJ) kan i sjældene tilfælde ses hos patienter, der er i behandling med bisfosfonater.
Symptomerne kan ud over smerter omfatte:
Hævelse og betændelse af tandkødet
Løshed af tænder
Dårlig opheling af tandkødet
Følelsesløshed
Tyngdefornemmelse i kæben
Kontakt straks din læge, som har ordineret behandlingen, hvis du bemærker forandringer, eller du får smerter i munden, tænderne eller kæberne.
Før behandling med zoledronsyre
For at undgå problemer i kæben er det vigtigt, at du får undersøgt og renset dine tænder hos din tandlæge. Så kan du få udbedret eventuelle tandproblemer, inden behandlingen starter. Hvis du har tandprotese, skal den kontrolleres og justeres.
I behandling med zoledronsyre
Under behandlingen skal du sørge for at opretholde en god tandhygiejne:
Børst tænder og tunge med en blød tandbørste efter hvert måltid og ved sengetid.
Brug tandtråd dagligt.
Hvis dit tandkød bløder eller gør ondt, skal det pågældende område undgås.
Sørg for at holde munden fugtig, da mundtørhed kan medføre huller og andre tandproblemer.
Brug ikke mundskyllemidler, som indeholder alkohol.
Hvis der opstår problemer
Hvis der opstår tandproblemer, mens du er i behandling med bisfosfonat, er det vigtigt, at du informerer din tandlæge om, at du er i denne behandling. Du bør også fortælle din læge, at du skal have foretaget en tandbehandling, så der kan tages hensyn til dette ved valg af din behandling. Medbring gerne denne folder ved tandlægebesøg.
Direkte link til denne side: www.godstrup.dk/918115
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.