Du er nu færdig med din behandling og overgår til et opfølgningsprogram. På baggrund af den kræftsygdom du er behandlet for og den behandling du har modtaget, vil afdelingen tilbyde et opfølgningsprogram for at imødekomme de problemstillinger, som kan opstå fremadrettet i lige netop din situation.
Formålet med opfølgningsprogrammet er at:
Evaluere behandlingen
Opretholde livskvalitet
Afdække behov for rehabilitering og forebygge komplikationer
Forbedre overlevelsen
Forske i behandlingseffekt, senfølger og andet
Du er kort før afslutningen af din behandling blevet tilbudt at udfylde et forberedelsesskema for at afklare, om du har behov for rehabilitering. Du har også fået mulighed for at tale med en sygeplejerske eller læge om dine eventuelle behov. Hvis du havde behov for og ønske om rehabilitering, har vi sendt en henvisning til din kommune.
Du kan herunder i opfølgningsplanen se:
Hvornår dine fremtidige kontakter til hospitalet skal foregå.
Hvilke symptomer du skal være opmærksom på.
Hvor du kan henvende dig, hvis der er noget, du er i tvivl om, eller der opstår problemer, du ikke selv kan håndtere.
Dine fremtidige kontakter til Kræftafdelingen
Når du modtager en indkaldelse med ny tid i e-Boks, vil du blive bedt om at udfylde et elektronisk spørgeskema med det formål at afdække eventuelle behov for rehabilitering, mulige gener til din behandling og til at forberede, hvad det er, du gerne vil tale med os om.
Det elektroniske spørgeskema skal du besvare senest 2 uger før hver planlagt kontakt med afdelingen via denne hjemmeside: www.probop.dk.
Det hjælper os til sammen med dig at vurdere, hvad der skal til, for at du med størst sandsynlighed kan opnå en god hverdag.
Det første år:
Hvis du har modtaget kemoterapi: Opfølgning 3, 6 og 12 måneder efter behandlingsafslutning.
Hvis du modtager antihormon behandling: Opfølgning 6 og 12 måneder efter opstart.
Hvis du har fravalgt behandling: Opfølgning 6 og 12 måneder efter operationen.
Samtale i den afdeling, der har opereret dig ca. 12 måneder efter din operation.
Hvis du skal have antihormon behandling: Du vil blive tilbudt årlig opfølgning ved en sygeplejerske, i den periode behandlingen står på.
Hvis du ikke skal have antihormon behandling: Du bibeholder kontakten hertil, men du får ingen faste tider til opfølgning.
Hvis du er under 50 år: Du vil blive tilbudt mammografi og ultralydsundersøgelse en gang om året, til du fylder 50 år, hvorefter du overgår til mammografiscreeningsprogrammet.
Hvis du er ældre end 50 år og du har fået fjernet hele brystet: Du vil blive tilbudt at fortsætte i mammografiscreeningen, indtil du er 79 år, som før du blev opereret.
Hvis du er ældre end 50 år og har fået en brystbevarende operation: Du vil blive tilbudt mammografi og ultralydsundersøgelse 18 mpneder efter operationen. Derefter vil du overgå til mammografiscreeningsprogrammet.
Vær opmærksom på
Der vil i tiden efter brystkræftbehandlingen hos mange patienter være angst og bekymring forbundet med nyopståede symptomer. Heldigvis er der i de fleste tilfælde en fredelig forklaring på symptomerne. Det er vigtigt, at du reagerer, hvis du oplever symptomer som:
Nyopstået og udtalt træthed.
Nyopstået og uforklarlig åndenød eller hoste.
Uforklarligt vægttab, kvalme og madlede.
Uforklarlig hovedpine/svimmelhed.
Nytilkomne konstante smerter i ryg/hofte, mave eller brystregionen.
Du skal selvfølgelig også reagere, hvis du mærker en knude i brystet eller i armhulen, eller hvis din arm på den opererede side begynder af hæve, og du ikke tidligere har fået et kompressionsærme.
Hvis du oplever, at du har problemer, som ikke kan vente til næste opfølgning i afdelingen, ringer du til det personale, der varetog din kræftbehandling.
Brug samme telefonnummer, som mens du var i behandling.
Hjælp fra kommune og egen læge
Hvis du oplever behov for rehabilitering eller anden hjælp til at få dagligdagen til at fungere, kan du kontakte din kommune om kræftrehabilitering. Du kan kontakte dem både under og efter behandling.
Kommunen tilbyder vejledning, rådgivning, træning og motion, undervisning, socialrådgiver/sagsbehandler, jobcenter og ofte sociale aktiviteter, der er målrettet mennesker, der har eller har haft kræft.
Du kan se alle rehabiliteringstilbud i din kommune på www.sundhed.dk under Sundhedstilbud, hvor du kan søge på din kommune.
Vi opfordrer dig til at tage denne plan med til din kommunes rehabiliteringstilbud.
Din egen læge vil modtage besked om, at din kræftbehandling er afsluttet, og hvis der er aftalt specielle ting, han/hun skal være opmærksom på. Indholdet af opfølgningsprogrammet kan han/hun se på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.
Du skal kontakte egen læge om:
Din generelle helbredstilstand og det, du plejer at bruge din egen læge til.
Hvis du har andre symptomer.
Henvisning til f.eks. fysioterapeut, psykolog eller andre specialister.
Hvis noget er anderledes, og du bekymrer dig.
Hvis du oplever, at du har problemer, som ikke kan vente til næste opfølgning i afdelingen, ringer du til det personale, der varetog din kræftbehandling. Brug samme telefonnummer som mens du var i behandling.
Vi opfordrer dig til at tage denne plan med til din egen læge og til din kommunes rehabiliteringstilbud.
Direkte link til denne side: www.godstrup.dk/918103
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.