Aromatasehæmmere (tabl.) - Letrozol, Exemestan og Anastrozol
Gå direkte til:
Aromatasehæmmere (tabl.) - Letrozol, Exemestan og Anastrozol
Om behandlingen
De fleste brystkræftsvulster vokser bedst, når små mængder af det kvindelige kønshormon, østrogen, er til stede. Når en kvinde går i overgangsalderen, dannes østrogen ikke længere i æggestokkene.
I stedet sker dannelsen i muskel og fedtvæv ved omdannelse af andre af kroppens hormoner. Det sker ved hjælp af et enzym, som kaldes aromatase.
Aromatasehæmmere er en medicinsk anti-østrogen behandling, som virker ved at hæmme omdannelsen til østrogen. Derved blokeres virkningen af østrogen på kræftcellerne, og kræftcellernes deling og vækst bremses.
Der findes forskellige former for aromatasehæmmere. I afdelingen bruger vi Letrozol, Anastrozol og Exemestan.
Behandling med aromatasehæmmere gives som tabletter, 1 tablet daglig.
Du kan tage medicinen på alle tider af døgnet, men det er bedst, at du tager den på nogenlunde samme tid hver dag. Hvis du glemmer en tablet, skal du ikke tage en ekstra den næste dag, fordi medicinen har en vis depotvirkning.
Tabletterne udleveres fra afdelingen. Er du ved at løbe tør for medicin før dit næste besøg i afdelingen, kan du ringe og bede os om at sende dig mere medicin.
Efter cirka 3 måneders behandling vurderer vi behandlingens effekt.
Det endelige antal behandlinger fastsættes i samråd med din læge ud fra behandlingens effekt og de bivirkninger, som den medfører for dig.
Risici og bivirkninger
Alle reagerer forskelligt på medicin, og nogle patienter får flere bivirkninger end andre. Sædvanligvis giver anti-østrogen behandling få og lette bivirkninger.
De mest almindelige bivirkninger til aromatasehæmmere er smerter i muskler og led samt overgangsalder-symptomer i form af hede-/svedeture, tørre slimhinder, vægtøgning og udtynding af håret. Endvidere kan der forekomme kvalme, hovedpine, svimmelhed, udslæt, forstoppelse, væskeophobning i kroppen, mundtørhed og træthed.
Aromatasehæmmere kan have langtidsvirkninger på forskellige organer. Der er således set en øget tendens til knogleskørhed, hvorfor der anbefales dagligt tilskud af kalk med D-vitamin. Dosis skal være 400 mg calcium og 20-40 mikrogram D-vitamin 2 gange daglig. F.eks. UniKalk Forte.
Aromatasehæmmere forebygger endvidere dannelsen af en ny kræftknude i det andet bryst.
Vi kan dog ikke udelukke risikoen for andre bivirkninger end de, der her er nævnt. Det er derfor vigtigt, at du noterer alle de bivirkninger, som du oplever og eventuelt ringer til afdelingen.
Vær opmærksom på
CT-skanning
Efter cirka 3 måneders behandling vil du få foretaget en CT-skanning.
Undersøgelsen vil vise, hvilken effekt behandlingen har på din sygdom.
Blodprøver
Du skal have taget blodprøver forud for din opfølgning i afdelingen.
I ugen op til din CT-skanning skal du have taget blodprøver.
Direkte link til denne side: www.godstrup.dk/918107
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.