Endocarditis forårsages af bakterier, der sætter sig på én eller flere hjerteklapper. Det er en alvorlig sygdom, hvor bakterierne kan ødelægge hjerteklappen og sende byger af bakterieblodpropper ud til andre organer, hvor det kan gøre stor skade. Bakterierne kan komme fra betændelse andre steder (hud, urinveje, mave-tarm system), men ofte kommer bakterierne fra mundhulen. De kan typisk komme i blodbanen fra munden, hvis man har dårlig tandstatus.
Det er derfor vigtigt, at du har en god tandhygiejne og går regelmæssigt til tandlæge, dvs. overholder de kontroller tandlægen anbefaler, for at forebygge endocarditis.
Vær opmærksom på
Du skal behandles med forebyggende antibiotika, hvis du tilhører en af nedenstående grupper:
Patienter, der tidligere har haft betændelse i hjertet (endocarditis).
Patienter med biologiske eller mekaniske hjerteklap-proteser, eller med protesemateriale anvendt til reparation af en hjerteklap. Herunder eksempelvis homograft, Melody-klap, Contegagraft, mitralring eller MitraClip.
De første 6 måneder efter aurikellukning.
Patienter med visse medfødte hjertesygdomme:
Cyanotisk hjertesygdom, ukorrigeret eller med restdefekter, der giver anledning til cyanose (herunder alle med Eisenmengers syndrom, patienter med systemiske shunts, Gleen og fenestreret Fontan/TCPC).
Patienter med transposition, der er Mustard-opererede.
De første 6 måneder efter vellykket behandling (kirurgisk/kateterbaseret) af medfødte defekter i hjertet, hvor der er indsat protesemateriale.
Patienter med rest-VSD i relation til protesemateriale (patch/device).
For at forebygge endocarditis (betændelse i hjertet), anbefales det til nogle patientgrupper, at de bliver behandlet med forebyggende antibiotika ved tandlægebesøg. I enkelte tilfælde vil det bero på en individuel vurdering af din hjertelæge.
Hvis du hører til én af ovenstående risikogrupper, bør du få besked om det, der hvor du går til kontrol for din hjertesygdom.
Sådan gør du
Du skal tage forebyggende antibiotika ved tandbehandlinger, hvor der kommer betydelig blødning, f.eks. tandrensning og tandudtrækning.
Du behøver ikke forebyggende antibiotika ved følgende:
Fjernelse af sting i mundhulen.
Lokalbedøvelse (medmindre du har betændelse i området).
Røntgenbilleder.
Påsætning eller fjernelse af tandbøjle eller andre løstsiddende tandproteser.
Skader i munden med tab af tænder.
Skader på læber og gane.
Tandskift hos børn.
Det skal understreges, at ovenstående ikke udelukker den rutinemæssige brug af antibiotika i forbindelse med visse operationer samt ved indgreb i et område med kendt betændelse.
Forebyggende behandling med antibiotika før piercing/tatovering anbefales ikke. Risikoen for endocarditis i forbindelse med tatovering og piercing kendes ikke præcist, men er formentlig lav.
Vælger du at løbe denne risiko, anbefaler vi, at du benytter en professionel tatovør, som er uddannet inden for hygiejne og steril teknik.
Vi fraråder tunge-piercing.
Kontakt egen læge for at få den antibiotika, du skal have
Videre forløb
Feber gennem mere end 5 dage.
Træthed og smerter i led og muskler.
Influenzalignende symptomer, herunder madlede, vægttab, hovedpine og åndenød.
Symptomerne på endocarditis varierer og sygdommen udvikler sig forskelligt afhængig af, hvilke bakterier, der er tale om.
I nogle tilfælde udvikler betændelsen sig langsomt over uger eller måneder. I andre tilfælde er betændelsen aggressiv, og man bliver meget syg på få dage.
Kontakt din egen læge ved symptomer på endocarditis, eller hvis du får antibiotika, uden det virker
Direkte link til denne side: www.godstrup.dk/1315689
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.