Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Symptomer
Varierer fra let hævelse af benet til udtalt hævelse, rødme og smerter i benet
Årsag
De hyppigste årsager er:
længere tids sengeleje grundet infektion eller anden sygdom
større kirurgisk indgreb fx hofte- eller knæoperation
lange rejser med bil, bus eller fly
arvelige dispositioner til veneblodpropper
graviditet
P-piller eller anden hormonbehandling
kræftsygdom
tidligere veneblodprop i ben/lunge
overvægt
En blodprop i benet kan også opstå hos en rask person og uden, at ovennævnte årsager er til stede.
Om forløbet
Ved mistanke om blodprop i benet foretages supplerende undersøgelser i form af blodprøver og ultralydskanning af benet
Hvis din egen læge får mistanke om, at du har en blodprop i benet, vil han sende dig videre til hospitalet. Her vil du blive set af en læge, som vil lægge en plan for, hvad der videre skal ske. De fleste vil derefter blive udskrevet samme dag.
Du bliver henvist til opfølgning i Tromboseklinikken
Her vil du blive spurgt ind til din behandling, herunder smerter og eventuelle bivirkninger til medicinen.
Til opfølgningen besluttes det, om din blodfortyndende behandling skal stoppe, eller om du skal fortsætte med den resten af dit liv.
Det vurderes, om strømpebehandlingen skal forlænges, og du vil få gode råd til forebyggelse af nye blodpropper.
Der tages også stilling til, om der er behov for yderligere besøg i Tromboseklinikken.
Om behandlingen
Formålet med behandlingen er at opløse blodproppen og forebygge dannelse af nye blodpropper. Medicinen kan ligeledes minimere risikoen for, at du får varige skader i benet.
Den blodfortyndende behandling kan enten gives som tabletter eller indsprøjtning.
Kompressionsstrømpen vil minimere risikoen for varige skader i benet, og i den akutte fase afhjælpe hævelse og virke smertelindrende. Det anbefales at anvende kompressionsstrømpe i 6 måneder.
Du skal fortsætte din blodfortyndende behandling indtil første gang, du kommer i Hjerteklinikken
Kompressionsstrømpen skal tages af til nat.
For yderligere vejledning om brug af kompressionsstrømpe, læs mere i patientvejledningen Information om kompressionsstrømper på www.regionshospitalet-goedstrup.dk.
Det er helt almindeligt med smerter i benet. Vi anbefaler, at du prøver med regelmæssig motion og bevægelse af benet, idet dette kan hjælpe på smerterne i benet.
Du kan supplere med et mildt smertestillende præparat ved behov. Vi anbefaler 2 tabletter á 500 mg paracetamol op til 4 gange dagligt. Paracetamol kaldes også Panodil, Pamol eller Pinex.
I nogle tilfælde kan blodproppen i benet rive sig løs og sætte sig fast i lungerne, hvilket kan give ovennævnte symptomer.
Gode råd
Før du skal rejse, og når du skal hjem fra rejsen, bør du have blodfortyndende medicin (dette gælder kun, hvis vi tidligere i dit forløb har besluttet, at du skulle stoppe med det).
Din egen læge kan lave en recept på den blodfortyndende medicin.
Hvis det er besluttet, at du ikke længere skal tage blodfortyndende behandling, skal du fortælle dette til lægen, hvis du senere i livet skal opereres. Det er vigtigt, at du kommer i blodfortyndende behandling efter operationen. Dette er for at forebygge, at du får en ny blodprop i benet.
Hvis det er besluttet, at du ikke længere skal tage den blodfortyndende behandling, er det vigtigt, at du fortæller det til lægen, hvis du af en eller anden årsag bliver syg og må ligge i sengen. Hvis du ligger i sengen i mere end 3 dage og nærmest ikke kommer ud af den, er det vigtigt, at du kommer i blodfortyndende behandling, indtil du igen kan komme op at gå. Dette kan forebygge, at du får en ny blodprop i benet.
Hvis det er besluttet, at du ikke længere skal have den blodfortyndende behandling, er det vigtigt, at du fortæller lægen, hvis du er kommet til skade med benet. Dette gælder især, hvis du skal have benet i gips.
Det er vigtigt, at du igen, for en periode, kommer i blodfortyndende behandling, idet det kan forebygge, at du får en ny blodprop i benet.
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.