Læs om betændelse i hjertemusklen (myokarditis), som er en diagnose, der kan være vanskelig at stille. Du kan bl.a. læse om symptomer, årsag og behandling.
Gå direkte til:
Betændelse i hjertemusklen (myokarditis)
Brug browseren til at få oversat en side til næsten ethvert sprog.
Formålet med undersøgelsen er at opnå billeder af det arbejdende hjerte. Herved kan lægen fastslå hjertets pumpefunktion.
Blodprøverne tages for at finde ud af, om du for nylig har haft eller har en betændelsestilstand på grund af virus eller bakterier. Blodprøverne kan også vise, om du har giftstoffer eller en immunreaktion i kroppen.
Er der tvivl om, hvorvidt symptomerne skyldes betændelse i hjertemusklen eller en blodprop i hjertet, vil du få lavet en undersøgelse af hjertes kranspulsåre (KAG).
Der kan være behov for at lave en MR-skanning af dit hjerte
Vævsprøven tages for at hjælpe med at stille diagnosen. Den er forbundet med lav risiko for dig og udføres kun, hvis undersøgelsen er nødvendig for den videre behandling.
Om behandlingen
Du vil oftest blive behandlet med Ibuprofen i 2-3 uger.
Har du mere udtalte symptomer, kan du behandles med en type gigtmedicin (Colchicin), som hæmmer irritationen ved hjertet. Behandlingen vil ofte varer i 3-6 måneder.
Betændelse i hjertemusklen kan, i sjældne tilfælde, være en alvorlig tilstand. Et alvorligt forløb med svære symptomer viser sig oftest i løbet af de første dages indlæggelsen. Det kan kræve mere specifik immunhæmmende og hjertestyrkende behandling.
Hvis hjertets pumpefunktion er nedsat, vil det i de fleste tilfælde blive normal efter et par måneder. I den periode kan der være behov for hjertestyrkende medicin. I få tilfælde udvikles kronisk nedsat pumpefunktion.
Flertallet bliver dog raske uden mén af sygdommen.
Gode råd
Oftest vil symptomerne forsvinde i løbet af få dage til uger.
Nogle oplever dog at symptomerne vender tilbage i løbet af de første måneder, hvorefter symptomerne forsvinder.
Du kan starte på motion og træne, når din læge har sagt ja til det.
Oftest anbefaler vi 3-6 måneders pause fra hård fysisk belastning/ aktivitet (eksempelvis konkurrencesport, maratonløb, cross-fit m.m.).
Mere information
På hjerteforeningens hjemmeside (www.hjerteforeningen.dk) kan du læse mere om:
Direkte link til denne side: www.godstrup.dk/1474118
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.