Supplement til den regionale patientvejledning om fødselsmåde ved oprejst sædefødsel og den mundtlige information fra læge og jordemoder.
Gå direkte til:
Oprejst sædefødsel
Fødsel af barn med sædet først.
Til gravide og pårørende.
Supplement til den regionale patientvejledning om fødselsmåde ved oprejst sædefødsel og den mundtlige information fra læge og jordemoder.
Om forløbet
Alt ved en sædefødsel frem til presseperioden er stort set det samme, som hvis barnet ligger med hovedet først. Vi vil dog have større krav til fremgang i fødslen ved en sædefødsel og vil ikke være helt så tålmodige mht., hvor hurtigt livmodermunden åbner sig, og sædet trænger ned, som ved en fødsel, hvor hovedet kommer først.
Det er ikke mere smertefuldt at føde et barn med sædet først i forhold til, hvis hovedet kommer først. Mulighederne for smertelindring er også de samme. Det er dog en fordel ikke at være alt for bedøvet under selve presseperioden, da det vil gøre det lettere for dig at bevæge dig og følge pressetrangen til sidst, når hovedet skal fødes frem. Badekar kan benyttes i åbningsfasen, hvis hjertelyden er normal.
Barnets hjertelyd registreres løbende gennem hele fødslen, enten ved at jordemor lytter med Doptone (som i jordemor-konsultationerne) med faste intervaller eller ved CTG ("hjertelydsstrimmel"=kontinuerlig overvågning af barnets hjertelyd). Senest i presseperioden registreres barnets hjertelyd med CTG hele tiden.
Når presseperioden starter, vil vi opfordre dig til at være oprejst, enten ved at komme op at stå eller ved at stå på knæ i sengen. Når du er oprejst i forbindelse med presseperioden, hjælpes fødslen både af tyngdekraften og bevægeligheden i dit bækken, så barnet lettere passerer ned gennem bækkenet.
Presseperioden starter, når sædet står på bækkenbunden. På dette tidspunkt skal du presse, hver gang der kommer en ve. Når sædet kommer så langt frem, at vi kan se hofterne, vil vi bede dig om at presse hele tiden – også mellem veerne – da vi på dette tidspunkt tilstræber, at barnet er født indenfor cirka 5 minutter. 7 ud af 10 børn vil på denne måde blive født, helt uden at vi behøver at gribe ind i fødslen. I 3 ud af 10 tilfælde vil der være brug for, at vi med simple håndgreb hjælper armene eller hovedet frem. I meget sjældne tilfælde vil det være nødvendigt, at få dig om på ryggen og hjælpe barnet ud med en fødselstang.
Under presseperioden vil der være ekstra personale på stuen i form af ekstra jordemoder, fødselslæger og børnelæger. Ganske ofte vil der også være en studerende tilstede.
Før fødsel:
Vi sætter som udgangspunkt ikke sædefødsler i gang, med mindre der er helt særlige forhold, der taler for det. Hvis du f.eks. ikke har født, når du er gået 12 dage over termin, vil vi oftest anbefale, at der planlægges et kejsersnit.
Under fødsel:
Er fødslen startet med vandafgang, og kommer der ikke veer i løbet af de første 4-6 timer her efter, kan det blive aktuelt at anbefale et kejsersnit.
Livmodermunden skal hele tiden åbne sig, og sædet skal løbende trænge længere ned gennem bækkenet. Der skal være fremgang i fødslen under hele forløbet, ellers vil vi i stedet anbefale et kejsersnit.
Hvis presseperioden overskrider 1 time, uden at fødslen er nært forestående, vil man også i stedet anbefale et kejsersnit.
Der må ikke være tvivl om, at barnet har gode ressourcer til at klare fødslen. Hvis der er tegn på andet, f.eks. ved registreringen af barnets hjertelyd, vil det være bedst at lave kejsersnit undervejs.
Går noget ikke som forventet, laves der time-out med jer og jeres fødselsteam (dvs. de jordemødre og læger, der er planlagt til at være til stede ved fødslen), og der laves en fælles plan for resten af forløbet.
Langt de fleste "akutte" kejsersnit laves stille og roligt som resultat af, at fødslen ikke skrider frem, som vi ønsker det. Du vil som udgangspunkt få en rygmarvsbedøvelse og være vågen under kejsersnittet, og I vil som par være sammen gennem hele forløbet – også på operationsafdelingen.
Kontakt
Kontakt Fødeafsnittet
Regionshospitalet Gødstrup Fløj A Hospitalsparken 15 7400 Herning
Direkte link til denne side: www.godstrup.dk/1257405
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.