Denne vejledning er til mødre med et større blodtab.
Jern er en vigtig bestanddel af dit blod. Mange faktorer kan have indflydelse på, om kroppen kan optage det jern, der indtages, men i praksis kræver det ikke meget at øge den daglige jernindtagelse.
Jern findes i muskler, lever, milt og knoglemarv, men den største del findes som hæmoglobin i de røde blodlegemer. De røde blodlegemers vigtigste funktion er at bære ilt rundt i kroppen, og jern er nødvendigt for dannelsen af nye blodlegemer. Får du for lidt jern, danner du for få røde blodlegemer og hæmoglobinværdien falder, ligesom hæmoglobinværdien falder i forbindelse med blodtab. En normal hæmoglobinværdi for kvinder ligger mellem 7,3-9,5 mmol/L.
Symptomer på lav blodprocent kan være:
Svimmelhed
Hjertebanken
Træthed
Synsforstyrrelser
Desuden kan en lav blodprocent påvirke amningen både i forhold til utilstrækkelig og forsinket mælkedannelse.
De officielle anbefalinger for daglig indtag af jern via kosten for kvinder er cirka 15 mg ifølge Nordic Nutrition Recommendation, 2012.
Sådan gør du
Du skal vælge fødevarer, som i sig selv indeholder godt med jern; for eksempel fødevarer, der kommer fra dyr, da jernet fra disse produkter optages godt af kroppen:
Alle former for kød
Fjerkræ
Fisk
Skaldyr
Æg
Desuden er der jern i frugt, grønt, brød og nødder, men kun 5-10 % heraf optages af kroppen:
Der findes andre stoffer i maden, som har betydning for jernoptagelsen. Der er stoffer, som fremmer optagelsen af jern, og der er stoffer, som hæmmer jernoptagelsen.
Fremmer optagelsen af jern:
C-vitamin fra frisk frugt, appelsinjuice, grøntsager og kartofler
Protein fra kød og fisk
Hæmmer optagelsen af jern:
Te, kaffe og kakao (bør ikke drikkes 1 time før og efter måltiderne)
Cola
Fødevarer med kalk
Mørk chokolade
Fytin, som findes i groft mel og gryn
Når du selv bager brød, kan du spalte fytinet, så det ikke længere kan binde jern:
Du kan give hele gryn et opkog, før de bruges i brød
Du kan bage med syrnet mælkeprodukt
Du kan lade dejen hæve to gange
Følgende er forslag til sammensætning af din kost, så du får godt med jern:
Morgen
Havregrød med rosiner samt (appelsin-)juice
Formiddag
Knækbrød med skinke samt frugt
Frokost
Rugbrød med sild (fiskepålæg), leverpostej, kylling og råkost
Eftermiddag
Grovbolle med hamburgerryg samt frugt
Aften
Kartofler, ris eller pasta med kød eller fisk samt sauce og grøntsager
Sen aften
Tørret frugt, nødder og mandler
Der findes jern i små mængder i næsten alle fødevarer - både animalske og vegetabilske. Kroppen optager lettest jern fra animalske kilder som kød, indmad og fisk.
Har du en lav hæmoglobin grundet et større blodtab efter fødslen, kan det være svært at få nok jern gennem kosten. I den situation kan det være nødvendigt at tage jerntilskud i form af jerntabletter, for eksempel Ferro Duretter eller Ferrofumerat. Ved meget lav hæmoglobin anbefales 2 tabletter Ferro Duretter dagligt. Vi anbefaler, at du først starter med at tage jerntabletter, når du har haft afføring efter fødslen føler, at der er gang i maven. Dette da en bivirkning ved jerntabletter kan være fortoppelse, hvorfor det er vigtigt, at maven er i gang inden opstart.
Behandling Jern skal tages forskudt fra anden medicin som for eksempel stofskiftemedicin og antibiotika. Hvis du har fået konstateret jernmangel optages jern lige så godt i forbindelse med et måltid som på tom mave, dog bedst sammen med C-vitamin, frugt- eller grøntsagsjuice.
Direkte link til denne side: www.godstrup.dk/911963
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.