En suttebrik er et silikoneskjold, som kan sættes på brystvorten ved amning. Amning med suttebrik kan være en god løsning for nogle i en kortere eller længere periode.
Suttebrikken kan bruges i forbindelse med flade eller indadvendte brystvorter, voldsom brystspænding, sår og revner på brystvorterne samt i tilfælde, hvor barnet har for få kræfter eller af anden grund ikke kan sutte effektivt uden.
Suttebrikken er en barriere mellem brystet og barnet og kan muligvis påvirke mælkeproduktionen, men kan være en rigtig god løsning i situationer, hvor der ikke er andre muligheder. Det kan være nødvendigt at stimulere mælkeproduktionen ekstra med hyppig amning eller udmalkning.
Der findes flere slags suttebrikker i forskellige størrelser. Passer størrelsen ikke, kan brikken skade brystvorten og hæmme mælken i at løbe frit.
Det er sjældent, at str. S og M passer – normalt skal str. L i brug, også hvis du har et lille bryst med en lille brystvorte.
Få hjælp af en sundhedsprofessionel til at vælge en brik, der passer til netop din brystvorte.
At sutte på en suttebrik er anderledes end at sutte direkte på brystet. Det kan derfor kræve lidt tålmodighed, når barnet skal øve sig i at sutte uden suttebrik. Prøv at "starte forfra" med amningen "hud mod hud".
Vær opmærksom på
Vær opmærksom på:
At dit barn ligger mave mod mave med dig og med hovedet let bagoverbøjet, så næsen er fri og hagen rører ved brystet.
At dit barn gaber højt op, så det fra start kommer godt ind over brikken. Når mælken er løbet til, synker barnet under amningen, og der ses mælk i brikken, når barnet slipper.
Brystvorten skal være normal i form og farve efter amning
Vær opmærksom på:
At dit barn melder sig og sutter godt mindst 8 gange i døgnet efter det første døgn.
At dit barn har våde bleer og afføring flere gange dagligt. Det er tegn på, at barnet får nok at spise.
Om dit barns vandladnings- og afføringsmønster er svarende til barnets alder.
Hvis dit barn kun sutter lidt de første dage, er det godt at stimulere produktionen ved håndudmalkning, eller brug af brystpumpe for at få godt gang i mælkeproduktionen. Det kan du også gøre, hvis du oplever, at du ikke har mælk nok.
Det vil ofte være nødvendigt med ekstra stimulation af brystet for at sikre tilstrækkelig mælkeproduktion ved brug af suttebrik. Få hjælp af en fagperson, til at vurdere om der i dit tilfælde er behov for ekstra stimulering med håndudmalkning eller brystpumpe.
Har du født mere end 3 uger før terminsdatoen, opfordres du som udgangspunkt altid til supplerende udmalkning 1-2 gange i døgnet ind til termin.
Sådan gør du
Start med at vaske dine hænder.
Varm og massér brystet blidt frem mod brystvorten. Det starter nedløbsrefleksen.
Fugt suttebrikken med lidt modermælk eller vand, så den kan slutte tæt til huden.
Vend suttebrikken ud og ind, så brikken ligner en "mexicansk hat" (1).
Grib fat om vingerne på suttebrikken (2).
Dæk over hullerne med den midterste finger og anbring suttebrikken midt på brystvorten (3).
Hold stadig fingeren over hullet. Træk samtidig i vingerne, så suttebrikken af sig selv vender tilbage til den oprindelige form.
Suttebrikken sidder nu godt fast, brystvorten er trukket lidt ud i brikken, og barnet kan få godt fat om brystvorten (4).
Hvis suttebrikken har en åben del, skal den sidde ud for barnets næse.
Det er vigtigt med god hygiejne ved rengøring og håndtering af suttebrikken.
Rengør suttebrikken, inden den bruges første gang. Den skal fremover rengøres efter hver amning.
Suttebrikken kan anvendes til begge bryster ved ét måltid, men skal herefter rengøres umiddelbart efter brug, så mælkerester ikke tørrer ind.
Sådan gør du den ren:
Vask dine hænder, inden rengøring af suttebrikken.
Skyl suttebrikken under rindende, koldt vand.
Gnid suttebrikken med opvaskemiddel og skyl sæberesterne af.
Hæld kogende vand i en ren porcelænskop og lad det stå cirka 10 sekunder for at varme koppen op, inden vandet hældes fra.
Læg suttebrikken i koppen, overhæld med en ny portion kogende vand og lad det stå 1 minut.
Hæld vandet fra, og suttebrikken er klar til brug.
Opbevares i en lukket beholder mellem amninger.
OBS: ved svampeinfektion skal suttebrikken mellem hver brug koge 5 minutter i et krus i mikrobølgeovnen eller 5 minutter i en gryde. Brikken skal være helt dækket af vand.
For at forebygge/fjerne kalk på suttebrikken kan du tilsætte 1 teskefuld citronsyre, når brikken koges.
Videre forløb
Undersøgelser har vist, at brug af suttebrik kan medvirke til at afkorte ammeperioden særligt hos de, der bruger brikken i hele forløbet. Bruger man kun brikken i starten af ammeperioden, ser det ikke ud til at have samme negative indvirkning.
Derfor er det en god ide at komme af med brikken igen, hvis det er muligt. Det kan kræve stor tålmodighed og lykkes måske ikke de første par gange. Forsøg, når du har overskud til det, og dit netværk er der til at støtte og opmuntre dig.
Sådan kan du gøre
Det kan være en god ide at "starte forfra" og lade barnet ligge hud mod hud på dit bryst. Det vil stimulere barnet til at sutte ved brystet.
Du kan starte med at tilbyde barnet brystet uden suttebrik, evt. malke lidt modermælk ud først for at "lokke" barnet til brystet. Det kan du gøre flere gange om dagen, måske over en længere periode.
Du kan lade barnet sutte sig veltilpas, men ikke mæt ved brystet med suttebrikken på. Derefter fjerner du suttebrikken og forsøger at amme uden. Det kan du gøre flere gange om dagen i en periode.
For nogle kan det være nødvendigt at bruge suttebrik i hele ammeperioden.
Direkte link til denne side: www.godstrup.dk/911932
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.