Bristning af endetarmens lukkemuskel (sphincterruptur)
Gå direkte til:
Bristning af endetarmens lukkemuskel (sphincterruptur)
Her kan du finde information om, hvilke forholdsregler vi anbefaler, du tager, hvis du har fået en bristning af endetarmens lukkemuskel i forbindelse med fødslen. Desuden kan du finde gode råd til, hvordan du hjælper ophelingen bedst på vej.
Under indlæggelsen vil du få råd og vejledning af en fysioterapeut.
Vær opmærksom på
Oplever du nogle af disse symptomer, bør du kontakte Svangre-/barselsafsnittet i Herning eller Barselsgangen i Holstebro med det samme:
Hvis du har meget svært ved at holde på afføringen.
Hvis du ikke kan mærke, at du skal have afføring.
Hvis hævelsen af bristningen bliver værre.
Hvis smerterne fra bristningen bliver kraftigere.
Hvis du har mistanke om, at syningen er sprunget op.
Om behandlingen
Mange kvinder brister i bækkenbundens muskler, når de føder. Hos nogle kvinder går bristningen ned i endetarmens lukkemuskel. Dette oplever 3,6 % af førstegangsfødende og 0,9 % af flergangsfødende i Herning og Holstebro (tal fra 2019).
Langt de fleste af bristningerne, der involverer endetarmens lukkemuskel, heler fint op uden komplikationer. Du kan opleve, at det kan være svært at holde på luft (prutter) i de første måneder efter fødslen, mens bristningen heler op.
Så længe du ikke oplever smerte eller tyngdefornemmelse, må du generelt gøre, hvad du vil, selvom din bristning involverer endetarmens lukkemuskel. Hvis du oplever smerte eller tyngdefornemmelse, er det kroppens måde at sige fra på, hvorfor du bør tage en pause og lægge dig ned og slappe af.
De første uger efter fødslen kan bristningen svie samt være hævet og øm. Når din bristning begynder at hele, kan den klø eller stramme. Bristningen er helet efter 1 måned, men der kan gå længere tid, inden trådene er helt opløst.
Det er normalt at opleve tyngde og ømhed, men dine smerter bør blive mindre inden for 14 dage efter fødslen.
Mens du er indlagt, bliver du tilbudt to typer smertestillende medicin, som vi anbefaler, at du hver 6. time tager:
2 tabletter paracetamol á 500 mg (for eksempel Pamol eller Panodil)
2 tabletter Ibuprofen eller Ipren á 200 mg.
Tag den smertestillende medicin, så længe du har ondt. Du må også gerne tage det, hvis du ammer.
Du kan desuden bruge isbind, mens bristningen er hævet og øm. Isbind laves nemt ved at gøre almindelige hygiejnebind våde, putte dem i en plastikpose og så i fryseren. Svøb isbindet i et klæde, for eksempel en ren strømpe, og læg det på bristningen. Vi anbefaler, at du bruger isbind 15 minutter ad gangen med et par timers interval.
Vi anbefaler, at du starter med at genoptræne dine bækkenbundsmuskler med det samme. Det gør du ved at lave knibeøvelser.
Knibeøvelser øger blodcirkulationen i bækkenbunden, mindsker hævelsen og fremmer ophelingen.
Efterhånden som du får gang i bækkenbundstræningen, og du kan mærke, at bækkenbunden bliver stærk igen, må du belaste den mere og mere.
De første 3-4 uger efter fødslen skal din bristning have fred og ro til at hele. Derfor anbefaler vi, at du så vidt muligt aflaster din bækkenbund.
Sådan aflaster du din bækkenbund:
Undgå at sidde eller stå for lang tid ad gangen, hvis du får ondt af det.
Du må generelt gøre, hvad du vil, men læg dig ned og hvil, hvis du får smerter eller tyngdefornemmelse.
Undgå forstoppelse og undgå at presse, når du skal af med afføring.
Læg dig eventuelt ned, når du skal amme, så aflaster du samtidigt din bækkenbund.
Lav dagligt knibeøvelser (bækkenbundstræning). Det skal ikke gøre ondt at lave knibeøvelser, men kan trække lidt i bristningen.
Sid gerne på en blød pude, men ikke på en badering.
Kom gerne ud af sengen ved først at ligge på siden og støde fra med nederste arm, mens du svinger benene ud over kanten. Undgå at dreje rundt på bagdelen.
Det er vigtigt med en god hygiejne for at undgå infektion i bristningen.
Når du har haft afføring, anbefaler vi, at du de første 7-10 dage bruser dig og herefter dupper dig tør med toiletpapir i stedet for kun at tørre dig. Brug skylleflaske eller håndbruser.
Når du har tisset, må du gerne tørre dig med toiletpapir. Hvis det svier, når du tisser, kan det lindre at bruse dig med skylleflaske eller håndbruser, mens du tisser.
Du må gerne fortsætte med at bruse dig, når du tisser og efter afføring, hvis du synes, det er mest behageligt. Dog bør du stoppe, hvis din hud bliver meget irriteret af det.
Det gælder om at mindske presset på din bækkenbund, mens den heler. Du bør derfor undgå at få forstoppelse. Det er vigtigt, at du:
Spiser fiberrigt og regelmæssigt.
Drikker minimum 2 liter væske i døgnet.
Undgår at presse meget for at komme af med afføring.
Sidder korrekt på toilettet: med fødderne på en skammel og kroppen lænet forover.
Mens du er indlagt, vil du blive tilbudt Magnesia, som er et afføringsmiddel i tabletform. Det gør din afføring mere blød og dermed lettere at komme af med.
Vi anbefaler, at du:
Tager 1-2 tabletter Magnesia á 500 mg hver aften.
Stopper eller tager mindre, hvis du får tynd afføring.
Fortsætter med at tage Magnesia så længe, du har brug for det - også efter du er kommet hjem.
Det er mere skånsomt for din bækkenbund, at du fortsætter med at tage Magnesia, end at du får forstoppelse. Magnesia er ikke skadeligt eller vanedannende, og det kan købes i håndkøb på apoteket.
Når du kommer hjem
Du kan gradvist begynde at belaste dig selv mere og mere efter den første måned.
Hvis din bækkenbund bliver øm af en aktivitet, er det ofte tegn på, at aktiviteten er for hård ved bækkenbunden.
Vi anbefaler, at du først har samleje, når bækkenbunden og lukkemusklen er helet. Det tager 4-6 uger.
Du kan i starten opleve ømhed i skedeåbningen eller længere inde i skeden.
Mange nybagte mødre oplever, at deres slimhinder i skeden føles tørre og følsomme. Det kan derfor være en god ide at anvende en silikonebaseret glidecreme og eventuelt noget bedøvende gel (Xylocain gel 2 %), som kan købes i håndkøb på apoteket.
Det vigtigste er, at du føler dig klar til at genoptage dit samliv.
Tal med fysioterapeuten eller din egen læge, hvis du har problemer med smerter ved samleje.
Videre forløb
Du vil blive tilbudt en opfølgning 10-15 dage efter fødslen af en specialuddannet jordemoder. Hun vil tilse bristningen og snakke med dig om, hvordan det går. Du vil få tiden af personalet, inden du bliver udskrevet.
Desuden indkalder vi dig via E-boks til opfølgning ved en fysioterapeut cirka 4 uger efter din fødsel. Fysioterapeuterne vil undersøge din knibefunktion og ophelingen.
For nogle kvinder, som tidligere har oplevet en bristning af endetarmsmuskulaturen, kan tankerne om en ny vaginal fødsel fylde.
Vi vil anbefale langt de fleste kvinder en vaginal fødsel. Risikoen for en ny bristning af endetarmsmuskulaturen er cirka 4,5-7 %.
Vi anbefaler en grundig samtale med din jordemoder og eventuelt en fødselslæge inden næste fødsel for at give ro og tryghed for dig som fødende kvinde og for at planlægge det bedste scenarie for dig.
Direkte link til denne side: www.godstrup.dk/911980
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.