Gennem kosten får du protein, kulhydrat, fedt og de vitaminer og mineraler, som kroppen har brug for. Der kan være perioder i livet, hvor det er svært at få spist tilstrækkeligt – enten fordi lysten mangler, eller fordi du ikke har kræfter til at få spist nok.
Det gør ikke så meget, hvis appetitten er lille en dag eller to, for kroppen har et lager af kulhydrat, protein og fedt, som den kan bruge af. Hvis der derimod er tale om flere dage eller måske uger, så vil der være risiko for at blive underernæret.
Underernæring gør, at din krop bliver mere modtagelig for sygdom og at du har sværere ved at blive rask, hvis du først er blevet syg.
Når du først har tabt dig, vil du ikke automatisk tage på igen. Det tager lang tid at genvinde de tabte kilo, og det kan kun gøres ved, at du indtager mere mad.
Hvis du kun kan spise små portioner, er det vigtigt, at maden er rig på energi og protein, og at du spiser mange gange i løbet af dagen. Fordi din situation er anderledes, er anbefalingen til dig næsten modsat af, hvad man anbefaler raske mennesker at spise.
Ved at bruge de følgende råd vil du selv kunne tage aktiv del i din behandling og hjælpe din krop til at hjælpe sig selv.
Spis mange måltider: Gerne 6-8 små måltider om dagen.
Spis proteiner: Spis mad med et højt indhold af protein, for eksempel kød, fisk, æg, mælkeprodukter og ost.
Spis mad med mere fedt: Spis mad med højt fedtindhold, for eksempel fede mejeriprodukter og fisk samt kød og kødpålæg med højt fedtindhold. Berig maden med planteolie, plantemargarine, smør, piskefløde, creme fraiche, mayonnaise, remoulade, dressing, pålægssalater.
Drik din energi: Drik gerne kakao med flødeskum, koldskål, drikke-yoghurt, sødmælk, saftevand, sodavand og juice frem for vand.
Spis lidt mindre frugt, grønt, brød, gryn, kartofler, pasta og ris.
Sådan gør du
Mælkeprodukter
1 dl kærne- eller skummetmælk: 3,5 gram protein, 150 kJ
1 kartoffel samt 1 stk. kød og sovs: 16 gram protein, 1100 kJ
1 portion fromage, 2 dl: 3 gram protein, 1250 kJ
1 portion risengrød, 2 dl med kanel og sukker: 7 gram protein, 900 kJ
1 portion kærnemælkssuppe: 8 gram protein, 800 kJ
Bouillon eller suppe med boller, 2 dl: 6 gram protein, 550 kJ.
Vælg mad, du godt kan lide.
Spis i et veludluftet lokale.
Gå en tur i frisk luft eller få frisk luft på anden måde.
Få en aperitif (varm bouillon, juice eller et glas rødvin) før måltidet.
Spis små portioner, pænt anrettet på en lille tallerken.
Nyd maden i den stilling, der passer dig bedst.
Spis maden langsomt og tyg den grundigt.
Slap af efter måltidet.
Spis syrlige bolcher – det stimulerer spytdannelsen.
Brug:
Rapsolie i yoghurt, grød, sovs, kartoffelmos.
Smør/olie til pasta, kartofler, ris, grøntsager.
Rapsolie, smør, pasteuriseret æg og fløde i kartoffelmos og suppe.
Rapsolie og fløde i farsretter.
Fedtstof på brød og gerne mayonnaise og mayonnaisesalater.
Piskefløde/flødeskum i yoghurt eller surmælksprodukter.
Morgenmad
Brød med plantemargarine eller smør, ost (gerne fede typer), pålæg, syltetøj.
Havregrød kogt på mælk, evt. med 1 tsk. rapsolie i, med sukker og smør.
Øllebrød med fløde.
Sødmælksyoghurt.
Formiddag
Se afsnittet med mellemmåltider nedenfor.
Frokost
Tynde skiver rugbrød, for eksempel kvarte stykker med rigeligt smør og pålæg (for eksempel tun i olie, kippers i olie, makrel i tomat, laks, hellefisk, røget makrel, sild, leverpostej, spegepølse, brie/camembert, æg) med mayonnaise, remoulade, eller mayonnaisesalater.
Lune frokostretter.
Supper.
Eftermiddag
1-2 mellemmåltider. Se afsnittet med mellemmåltider nedenfor.
Aftensmad
Kød (gerne fars), fisk eller fjerkræ.
Kartofler/mos eller ris/pasta med rapsolie, piskefløde, smør eller sovs - gerne med planteolie eller fløde.
Eventuelt lidt grøntsager.
Sen aften
1-2 mellemmåltider. Se afsnittet med mellemmåltider nedenfor.
Mellemmåltider 3-5 gange om dagen
Brød eller kiks med plantemargarine eller smør og pålæg/ost (gerne fede typer.
Sødmælksyoghurt/ymer med drys.
Frugtgrød eller henkogt frugt med fløde/friske jordbær med fløde.
Fromage, fløderand, budding, risalamande, æblekage med flødeskum, is.
Energidrik/proteindrik: Hjemmelavet (se opskrift i næste afsnit) eller fra apoteket.
Måltiderne må gerne byttes om i løbet af dagen og suppleres med flere efter lyst og appetit.
Denne portion giver 2 glas (4 dl).
Frugtdrik
1 ¼ dl kærnemælk
1 dl kvark/skyr (100 gram)
2 spsk. fløde 38 %
1 pasteuriseret æg (50 gram)
100 gram bær/frugt
1 spsk. sukker med top (20 gram)
1 tsk. smagsneutral planteolie (for eksempel rapsolie)
Sådan gør du:
Pisk fløde, kvark/skyr og æg godt sammen.
Pisk kærnemælk, sukker og olie i.
Tilsæt bær/frugt (blendet eller pureret med en gaffel)
Smag drikken til og nyd den helt kold.
Næringsindhold pr. glas (2 dl)
Energi: 900 kJ
Protein: 12 gram
Kulhydrat: 20 gram
Fedt: 11 gram.
Smagsvariation og ekstra energi og protein
Varier drikken ved at bruge for eksempel jordbær, hindbær, blåbær, appelsinjuice, ananas eller vaniljesukker.
Du kan også tilsætte 1 spsk. Adozan HøjProtein eller andet valleproteinprodukt. Energiindholdet vil så være ca. 50 kJ højere og proteinindholdet ca. 3 gram højere pr. glas (2 dl).
Alternativt kan du tilsætte 30 gram energi+ (maltodextrin). Energiindholdet vil så være ca. 250 kJ højere pr. glas (2 dl).
Til en liter koldskål skal du bruge:
500 g. kærnemælk
275 g. skyr
125 g. piskefløde
45 g. sukker
1 tsk. vaniljesukker
30 g. frisk presset citronsaft
Sådan gør du
Alle ingredienser blandes og smages til. Opbevares på køl
Næringsindhold pr 2 dl
Energi: 840 kj Protein: 20E% 10 g Fedt: 45E% 10 g. Kulhydrat: 35E% 17,5 g.
Du kan med fordel berige koldskålen med 50g. Adosan Højprotein (kan købes på apoteket).
Næringsindhold efter yderligere berigelse pr 2 dl
Energi: 1010kj Protein: 34E% 19.9 g. Fedt: 37E% 10,1 g. Kulhydrat: 29E% 17,5 g.
Direkte link til denne side: www.godstrup.dk/909784
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.