Blød kost
Blød kost er til dig, der har lidt svært ved at tygge – fx på grund af manglende tænder, ømhed i munden eller protese.
Maden er blød, men du skal stadig kunne tygge lidt og synke selv.
Den skal være let at bide over og kunne deles med en gaffel.
Råvarerne er enten naturligt bløde eller tilberedt nænsomt – fx kogt, dampet eller bagt.
Gratin-kost
Gratinkost er til dig, der kun kan tygge meget lidt. Du bruger mest tungen til at bearbejde maden og kan selv synke.
Maden skal være blød, ensartet og sammenhængende. Den skal være lavet af purerede ingredienser.
Den holder formen på tallerkenen og kan spises med gaffel.
Der er ingen stykker eller klumper i.
Du kan få gratinkost sammen med ernæringsdrikke eller sondeernæring, hvis du har brug for ekstra næring.
Cremet kost
Cremet kost er til dig, der stort set ikke kan tygge maden, men godt kan synke spontant.
Maden skal være cremet, ensartet og sammenhængende. Du skal kunne synke den uden besvær.
Den holder formen på en ske og flyder ikke ud på tallerkenen.
Du spiser den med ske – og du skal ikke tygge.
Du kan få cremet kost sammen med ernæringsdrikke eller sondemad, hvis du har brug for ekstra næring.
Kontakt
Har du spørgsmål eller skal du melde afbud?
Ernæringsklinikken
Regionshospitalet Gødstrup
Hospitalsparken 15
7400 Herning
Telefon: 78 43 45 00
Telefonen er åben alle hverdage kl. 08.15–11.45
Gå direkte til:
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.