Blød kost

Blød kost er til dig, der har lidt svært ved at tygge – fx på grund af manglende tænder, ømhed i munden eller protese.

Maden er blød, men du skal stadig kunne tygge lidt og synke selv.
Den skal være let at bide over og kunne deles med en gaffel.

Råvarerne er enten naturligt bløde eller tilberedt nænsomt – fx kogt, dampet eller bagt.


Gratin-kost

Gratinkost er til dig, der kun kan tygge meget lidt. Du bruger mest tungen til at bearbejde maden og kan selv synke.

Maden skal være blød, ensartet og sammenhængende. Den skal være lavet af purerede ingredienser.
Den holder formen på tallerkenen og kan spises med gaffel.
Der er ingen stykker eller klumper i.

Du kan få gratinkost sammen med ernæringsdrikke eller sondeernæring, hvis du har brug for ekstra næring.


Cremet kost

Cremet kost er til dig, der stort set ikke kan tygge maden, men godt kan synke spontant.

Maden skal være cremet, ensartet og sammenhængende. Du skal kunne synke den uden besvær.
Den holder formen på en ske og flyder ikke ud på tallerkenen.
Du spiser den med ske – og du skal ikke tygge.

Du kan få cremet kost sammen med ernæringsdrikke eller sondemad, hvis du har brug for ekstra næring.


Drikkevarer med tykkere konsistens

Det, du drikker, kan have en anden konsistens end det, du spiser.
Ergoterapeuten hjælper dig med at finde ud af, hvilken konsistens af drikkevarer der er bedst for dig.


Kontakt

Har du spørgsmål eller skal du melde afbud?

Ernæringsklinikken
Regionshospitalet Gødstrup
Hospitalsparken 15
7400 Herning

Telefon: 78 43 45 00
Telefonen er åben alle hverdage kl. 08.15–11.45

E-mail: ernaeringsenheden@goedstrup.rm.dk

Gå direkte til:

Direkte link til denne side: www.godstrup.dk/1565173

Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.