Ved at spise "urinsyre-venligt" kan du reducere smerte og hævelse under udbrud samt forebygge fremtidige udbrud.
Mad med et højt indhold af kostfibre og C-vitamin samt dagligt indtag af magre mejeriprodukter og kaffe kan forebygge, at du får nye udbrud.
Vær opmærksom på
Urinsyregigt er en tilstand med for meget urinsyre i blodet.
Urinsyre produceres, når puriner nedbrydes. Puriner kommer både fra maden og fra kroppen. Indtag af visse typer mad- og drikkevarer kan derfor påvirke purinindholdet i blodet.
Størstedelen af purinerne kommer dog fra nedbrydning af kroppens egne celler. Når celler dør, omdannes puriner til urinsyre i kroppen.
Urinsyre er et affaldsstof, som udskilles via nyrerne. Normalt er der balance mellem dannelsen og udskillelsen af urinsyre i kroppen.
Hos mere end 90 % skyldes urinsyregigten, at nyrerne ikke udskiller urinsyre effektivt nok.
Ved et akut udbrud af urinsyregigt skal du undgå fastekure og hård fysisk aktivitet, da det øger nedbrydningen af kroppens egne puriner.
Hold vægten og vær moderat aktiv, indtil du har en stabil urinsyregigt.
Vær særlig opmærksom på at følge kostrådene i denne vejledning.
Sådan gør du
Følg kostrådene for at undgå anfald:
Sluk generelt tørsten kun i vand (mindst 1,5-2 liter dagligt) og eventuelt light sodavand/læskedrik.
Drik gerne kaffe dagligt (op til 5 kopper).
Spis og drik 2,5-5,0 dl magre mælkeprodukter dagligt, for eksempel skummet-, mini- eller kærnemælk eller yoghurt/skyr/A38 med max 1,5 % fedt.
Begræns eller undgå indtag af alkohol, især øl og stærk spiritus (alternativt kan du drikke lidt vin).
Undgå frugtjuice og alle slags sukkersødet drikke herunder almindelig sodavand.
Spis plantebaserede proteinkilder dagligt, for eksempel bønner, edamamebønner, kikærter, linser, soyaprodukter, tofu, tempeh (fermenterede sojabønner) og usaltede nødder/kerner.
Spis kylling, æg og ost (max 16-17 % fedt) i mindre/moderate mængder.
Spis 350 gram fisk om ugen, for eksempel hvid fisk (fladfisk, sej og torsk), tun, laks, makrel, sild og ørred.
Undgå indmad (lever, nyre, brissel).
Begræns mængden af kød (gris, okse/kalv, lam) og kødsupper.
Undgå fiskerogn, ansjoser, sardiner, rejer og krabber.
Vælg fuldkornsprodukter, for eksempel havregryn, rugbrød, fuldkornsknækbrød og fuldkornsbrød, fuldkornspasta, brune ris, quinoa, byg og spelt.
Undgå hvidt brød.
Undgå sukker, honning, sirup.
Undgå produkter med et højt indhold af tilsat sukker, for eksempel slik, kage og chokolade.
Brug plantemargarine og olie.
Spis gerne pesto, mayonnaise og remoulade.
Undgå smør og stege-/bagemargarine.
Spis mindst 400 gram grøntsager dagligt (alle typer grøntsager) og suppler med 1-2 stk. frugt.
Spis en kost, der er rig på C-vitaminer, og tag eventuelt et tilskud af C-vitamin (maks. 500 mg).
Få ekstra C-vitamin gennem for eksempel kartofler, peberfrugt, broccoli, sukkerærter, grønne ærter, spinat, blomkål, grønkål, hvidkål, rosenkål, rødkål, savojkål, spidskål, solbær, jordbær, ribs, kirsebær, ananas og kiwi.
Undgå for meget fruktose (findes i tørret frugt, frugtpålæg samt frugt/juice).
Undgå frugt med højt indhold af fruktose: kakifrugt, banan, æble og vindruer.
Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen, hvor du bliver forpustet.
Undgå overvægt.
Tab dig langsomt (ca. ½ kg om ugen), hvis du er overvægtig.
Direkte link til denne side: www.godstrup.dk/909790
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.