Udover at vælge jernholdige fødevarer skal man være opmærksom på, at der er stoffer, som hæmmer optagelsen af jern, og stoffer, som fremmer den. Derfor er det vigtigt at sammensætte sin kost rigtigt.
Kost, der hæmmer optagelsen af jern
Polyfenoler i kaffe, te og kakao hæmmer optagelsen af jern. Derfor kan det være en god ide at drikke vand til måltiderne og at drikke kaffe, te eller kakao imellem måltiderne.
Uforarbejdet korn, frø og kerner samt bælgfrugter og brød indeholder fytinsyre, som også hæmmer optagelsen af jern. Fytinsyre kan modvirkes ved at langtidshæve brød, iblødsætning eller spiring af korn, overnight oats tilsat lidt rugmel samt fermentering (gæring) af grøntsager.
Kost, der øger optagelsen af jern
C-vitaminholdige fødevarer øger optagelsen af jern. C-vitamin findes i mange frugter og grøntsager og især i: Rød peberfrugt, appelsin, kiwi, jordbær, tomat og broccoli.
Animalske jernrige fødevarer hjælper til, at vi optager jern fra vegetabilske fødevarer endnu bedre. Derfor kan man med fordel blande måltidet, så det består af både animalske og vegetabilske fødevarer.