Histaminintolerance er forårsaget af uligevægt mellem mængden af histamin og evnen til at nedbryde histaminet. Dette kan være forårsaget af et højt histaminindtag via kosten og/eller manglende evne til at nedbryde histamin.
En grundig udredning er nødvendig, inden der laves eventuelle ændringer i maden. Dette kan foregå hos praktiserende læge - oftest i samarbejde med speciallæge.
Raske personer kan udvikle hovedpine eller rødme, efter de har spist store mængder histamin fra mad, for eksempel dårlig fisk.
Hos histaminfølsomme personer med reduceret nedbrydningsaktivitet kan selv små mængder af histamin give symptomer.
Hovedpine
Diarré og andre mave-/tarmsymptomer
Kvalme
Rødme i ansigt og på overkroppen
Kløe
Urticaria (nældefeber)
Astma
Høfeber
Eksem
Lavt blodtryk og hjerterytmeforstyrrelser.
Symptomerne kan komme, efter du har indtaget histaminrige fødevarer, alkohol eller medicin, som frigiver histamin eller blokerer for nedbrydningsaktiviteten.
Du kan muligvis reducere symptomerne ved en diæt med lavt histaminindhold og eventuelt fjerne dem ved at tage en antihistamin-pille.
Generelt anbefaler vi at undgå medicin, som påvirker din histaminintolerance. Spørg din læge til råds.
Mængden af histamin i fødevarer varierer meget, da den afhænger af modnings- og gæringsprocesser.
Generelt anbefaler vi, at du indtager friske og mindst muligt tilberedte råvarer.
Histaminholdige fødevarer
Alkohol: Champagne, rødvin og hvidvin, overgæret øl (for eksempel ale, porter) og undergæret øl (for eksempel lager, pilsner).
Fisk (frossen, røget, saltet og fra dåse): Makrel (konserves og røget), sild (konserves, kryddersild og marineret), sardin (konserves), tun (konserves), ansjos (konserves), brisling (konserves i tomat og olie), fiskepasta, kippers (konserves i olie), laks (konserves) og rødspætte (rå).
Direkte link til denne side: www.godstrup.dk/909786
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.