Hvis du har forhøjet fosfat i blodet, kan det være en god idé at spise og drikke mindre af de mad- og drikkevarer, der har et højt indhold af naturligt fosfat og de fødevarer, der er tilsat fosfat.
Vær opmærksom på
Fosfat findes naturligt i vores mad, hvor mælkeprodukter og ost har et højt indhold af naturligt fosfat. Optageligheden fra naturligt fosfat er 40-60 %.
Fosfat anvendes også som tilsætningsstof, hvor det tilsættes i fødevarer, som vi køber i supermarkedet, hvilket kaldes for tilsat fosfat. Optageligheden fra tilsat fosfat er over 90 %.
Hvis du får fosfatbindere, virker disse ikke overfor tilsat fosfat, og derfor er det vigtigt, at du undgår at spise fødevarer der indeholder tilsat fosfat. Tilsat fosfat står på varedeklarationen under ”Ingredienser”, hvor det fremgår med følgende E-nummer: E338, E339, E340, E341, E343, E450, E451, E452 og E541.
Hvis du har forhøjet fosfat, kan det derfor hjælpe dig at reducere dit indtag af tilsat fosfat, mælkeprodukter og ost.
Kødpålæg fx hamburgerryg, rullepølse, leverpostej, pølser og bacon
Alle typer af cola, Faxe Kondi og Carlsberg Sport (E338 og E339)
Smelteost fx rejeost, champignonost og pizzatopping
Færdigretter (på køl og frost) samt færdige dressinger/saucer
Finere bagværk fx skærekage, småkager, romkugler osv. købt i supermarkedet med lang holdbarhed. Bagværk med bagepulver (E450).
Melblandinger til kage, pandekager og brød
Ikke økologiske plantebaserede drikke/yoghurt
Fastfood fx pizza, pølsemix, hotdog osv.
Sådan gør du
Lav maden fra bunden eller vælg økologiske produkter når du køber pålæg, pølser, færdigretter, færdige desserter/frugtgrød og plantebaserede drikke/yoghurt. Økologiske produkter kan indeholde E341, men er altid uden de 8 andre E-numre i oversigten.
Vi anbefaler, at du læser varedeklarationen under ”Ingredienser”. Alternativt kan du gå efter nedenstående forslag for at undgå tilsat fosfat:
Pålæg: ”Den Grønne Slagter” eller ”Pålækker” fra Tulip eller økologisk pålæg
Hele kødstykker fx kyllingefilet i stedet for kyllingepålæg
Hjemmebagt kage og småkager. Vælg bagepulver uden fosfat fx Økologisk bagepulver fra Urtekram eller Tørsleff økologisk bagepulver. Brød bagt på gær eller surdej
Ost der kan smøres på brødet: flødeost, friskost, hytteost eller rygeost (undgå smelteost) på ½-1 skive brød dagligt
Gå på restaurant hvor der laves mad af friske råvarer.
Udover at undgå tilsat fosfat anbefales du at reducere indtaget af mælkeprodukter og ost. Oste der kan smøres på brødet har et lavere indhold af fosfat sammenlignet med skæreost og andre hårde oste. Eksempler: flødeost, friskost, hytteost eller rygeost (undgå smelteost) på ½-1 skive brød dagligt.
Mere information
Tilsat fosfat har en konserverende effekt, anvendes som hævemiddel og surhedsregulerende middel. Derudover kan det binde vand og bruges derfor også som vandbindingsmiddel og antiklumpningsmiddel. Tilsat fosfat står på varedeklarationen under ”Ingredienser”, hvor det fremgår med nedenstående E-nummer eller navn og tilhørende E-nummer. Vi anbefaler, at du læser varedeklarationen.
Direkte link til denne side: www.godstrup.dk/909785
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.